Att sträva efter gemenskap. Marias Obefläckade Rosenkrans läger i Långserum, den 1–3 mars 2019

3
min read

Att sträva efter gemenskap. Marias Obefläckade Rosenkrans läger i Långserum, den 1–3 mars 2019

tis, 03/05/2019 - 20:13
Posted in:
0 comments

Att gå på läger har alltid sin charm, då man får se stora delar av vårt avlånga land med sin vackra mångfaldiga natur där klimatet ändras markant bara med några timmars bilfärd. Från ett varmt och soligt norra Skåne rullade bilen jag körde in i de djupa och kyliga skogarna i Småland där snön fortfarande fanns kring vägkanterna. Det var verkligen inte så varmt och behagligt som ”himma” i Skåne.

Det är alltid en lättnad när väl läger startat efter mycket förberedelser som ledare.

Unga katoliker från Sveriges alla hörn droppar in efter sina långa resor från öst, väst, norr och söderut. Däribland vänner, bekanta och andra som man önskade man kunde träffas och umgås med oftare.

För många deltagare märker man vilken lättnad det är att ha ett tillfälle att stärka varandra i tron samt inspirera varandra. Men också för att se, att sina trosfränder stöter på samma problem som en själv, samt för att kunna föra en givande, men ungdomlig dialog om hur man hanterar världens problem och om hur man växer från denna tids problem och bekämpar dem med Kyrkans hjälp. Ett av föredragen under helgen som drog upp vikten av andlig gemenskap och bön togs upp när Diakon Hans berättade om den ”Stridande Kyrkan” som vi kristna här på jorden är och sedan om den ”Lidande Kyrkan” (Skärselden) och den ”Segrande Kyrkan” i Himmelriket. Alla dessa hör ihop, och fyller en treenig roll med varandra.

Temat för lägret var från Efesierbrevet 4:e kapitelvers 3–4:

Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande, liksom ni en gång kallades till ett och samma hopp”.

Just detta är verkligen meningen med dessa helger. Att tillsammans växa och vara en enhet likt en stor fästning som skyddar mot många faror.

För många kan det vara svårt att vara ensam med sin tro, men är man fler och man verkligen strävar efter att bevara den andliga enheten så blir vår tro orubbligt stark, och det var verkligen något underbart att få inspireras av föreläsare men också av andra deltagare. Det finns verkligen ett sådant vackert djup i många ungdomar idag som man själv inte lagt märke till i sin egen yngre ungdom.

Med nästan ett 40-tal personer på plats i Långserum i närheten av Jönköping så förgylldes helgen med Den Heliga Mässan, tillbedjan, tillfälle för bikt, fantastisk mat, Barmhärtighetens krona samt rosenkransen varje kväll och chans till att diskutera och dela med sig av sin tro i grupper.

Vår lokalförening som anordnade lägret är just till för bönen. Varje kväll klockan 21 ber vi med vår lokalförening antingen på Skype (Eller utanför Skype) för bland annat Sveriges omvändelse och för flera personliga intentioner som personer kan skicka in genom att skriva till oss eller kommentera i vår grupp på Facebook.

Det är en mäktig känsla att veta att det finns unga katoliker som använder vårt främsta vapen för att be för oss och för våra vänner och familjer. Det står skrivet i 1 Tessalonikerbrevet 5:17: ”Be ständigt”.

Under lägret hade vi också äran att ha vår ungdomspräst Broder Pierre André under hela helgen som också höll i ett föredrag, tog hand om tillbedjan, firade våra Heliga Mässor och var under helgen vår andlige vägledare. Jönköpings kyrkoherde P. Joseph Maria tog sig tiden att ha ett föredrag där han tog med sig sitt kamera-team från media projektet ”Katolsk Horisont”. Detta föredrag fick många ungdomar att försöka spetsa till öronen extra av Pater Josephs expertis! Deltagarna kunde också inspireras av de yngre förmågorna.

Bland annat SUK-Väst konsulent som pratade om sin omvändelse men även författaren Roberto som berättade om sitt liv och om sin bok. Deltagarna var nöjda från dag ett och denna helgen var verkligen en gåva från Gud! Helgens tema med att vi skulle vara en enda kropp och en enda Ande i vår tro uppfylldes verkligen med vår fina gemenskap. I vårt samhälle idag finns det tillräckligt mycket hat och splittring.

Därför är det verkligen viktigt att vi kristna i vår tid verkligen tänker igenom vad vi gör och hur vi handlar och enas i vår tro trots många av våra olika åsikter i Kyrkan.

Att vara enad i gemenskap i en enda sann Kyrka är verkligen otroligt viktigt i denna tid, det kan vara skillnaden för många att ta steget in i Kyrkan eller ut. Därför är det viktigt att vi stöttar varandra och stärker varandra!

Detta är något jag tar med mig från detta läger.

 

Stefan (25 år) styrelseledamot i MOR

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024