Återkomsten till "satanisk panik": Kanadas sorg över massmord som aldrig begåtts

4
min read

Återkomsten till "satanisk panik": Kanadas sorg över massmord som aldrig begåtts

ons, 02/14/2024 - 14:58
Posted in:
0 comments

Den 27 maj 2021 meddelade chefen Rosanne Casimir för Tk'emlúps te Secwépemc First Nation, att markpenetrerande radarteknik (GPR) hade lokaliserat kvarlevorna av 215 barn på området för den tidigare Kamloops Indian Residential School i British Columbia, Kanada.

Nyheten accepterades villigt och sörjdes offentligt av varje galjonsfigur och institution i samhället.

Den 28 maj publicerade The New York Times rubriken "Horrible History – En  fruktansvärd historia: " Massgrav av barn från ursprungsbefolkningen rapporterad i Kanada.

Tre dagar efter presskonferensen bad premiärminister Justin Trudeau om ursäkt för dem "vars liv togs" i Kamloops. Han beordrade att kanadensiska flaggor skulle hissas på halv stång och att de skulle förbli nedfällda i nästan sex månader, hissade några dagar före den 11 november, bara för att sänkas igen på minnesdagen.

Påven Franciskus talade om "den chockerande upptäckten av kvarlevorna av 215 barn" i sitt Angelus-tal den 6 juni.

Kyrkosamfunden följde påven och reagerade snabbt. Under de följande veckorna ställde många församlingar ut 215 par skor i barnstorlek på trappan.

Mellan flaggorna på halv stång och de små skorna täcktes Kanada den sommaren av ett täcke av sorg som sträckte sig från hav till hav till hav.

Sorgen förbyttes snabbt i ilska. En våg av kyrkobränder och vandalism följde. Våldet fortsätter än i dag. Enligt nyhetsbyrån True North har 96 kyrkor bränts, skadats eller skändats under de senaste två och ett halvt åren. Så sent som i december brändes två kyrkor i Alberta ner till grunden. Trudeau noterade att även om det var fel att bränna kyrkor var ilskan "verklig och ... fullt förståeligt, med tanke på den skamliga historia som vi alla blir mer och mer medvetna om."

Det verkar dock som om den kollektiva skuldens flodvåg äntligen har börjat dra sig tillbaka och reträtten har lämnat efter sig resterna av vad vissa nu säger var en "moralpanik".

Den gradvisa förändringen i den allmänna opinionen beror delvis på frånvaron av kroppar.

Hittills har inga utgrävningar ägt rum i Kamloops, trots att den federala regeringen tilldelade CAN 7,9 miljoner dollar för uppgiften i augusti 2021.

Redan från början missförstods de GPR-resultat som citerades i Kamloops till stor del av både media och allmänheten. Sarah Beaulieu, GPR-experten på vars arbete Kamloops First Nation baserade sina påståenden, skulle senare klargöra att tekniken inte ger röntgenbilder av kistor eller kroppar utan bara visar markstörningar. Det skulle senare visa sig att den undersökta fruktträdgården var platsen för ett septikfält som anlades där 1924. Det noteras att plattorna skulle ha placerats på djupet av de markstörningar som fångades upp vid GPR-undersökningen. Det är oklart om Beaulieu var medveten om dessa förändringar när hon undersökte området.

På platser där utgrävningar har gjorts har inga kroppar hittats. Vid Pine Creek First Nation i Manitoba grävdes 14 platser i källaren till Our Lady of Seven Sorrows Catholic Church ut under fyra veckor sommaren 2023. Chefen Derek Nepinak meddelade den 18 augusti 2023 att trots "avvikelser" som ursprungligen upptäcktes med samma GPR-teknik som användes i Kamloops, hade inga mänskliga kvarlevor hittats.

Pine Creek-tillkännagivandet ledde till att ordet "bluff" användes i internationell press.

"Jag gillar inte att använda ordet bluff eftersom det är för starkt, men det finns också för många osanningar som cirkulerar om den här frågan utan bevis," säger Jacques Rouillard till New York Post.

Rouillard, professor emeritus vid historiska institutionen vid Université de Montréal, är en av en trogen skara forskare, jurister och journalister som påbörjat det mödosamma arbetet för att motverka den rådande berättelsen.

Forskaren Nina Green samlade ihop och laddade upp tusentals dokument till webbplatsen Indian Residential School Records. Journalisten Terry Glavin skrev en artikel för National Post på dagen ett år efter Kamloops tillkännagivande att även om han inte bortsåg från "de brutala sexuella, känslomässiga och psykologiska övergrepp som utövades på institutionernas interner" var det tydligt att "inte en enda massgrav upptäcktes i Kanada förra året".

I den nyutkomna boken Grave Error: How the Media Misled Us (and the Truth about Residential Schools) har C.P. Champion och Tom Flanagan sammanställt 18 essäer från dem som steg fram, ofta till stor kostnad för deras professionella rykte, för att bringa klarhet i Kamloops påståenden och de bredare frågorna om internatskolorna och anklagelserna om försvunna barn eller ett fysiskt folkmord.

I sitt förord betonar författaren Champion och före detta professorn vid University of Calgary Flanagan att även om bidragsgivarna inte talar med en enhällig röst, "är alla författare i denna samling överens om huvudpoängen: att inga övertygande bevis ännu har lagts fram av någon för existensen av omärkta gravar, försvunna barn, mord eller folkmord i internatskolor."

Som titeln antyder undersöker boken inte bara påståendena om massgravar med försvunna barn från skolorna, utan också det mediala stöd som till stor del drev på den sociala paniken.

Varför föll internationella medier, politiker och, faktiskt, kanadensiska katoliker så hårt för en historia som nu liknas vid 1980- och 90-talets "sataniska panik"?

Jonathan Kay, kanadensisk redaktör för Quillette, skriver i en essä som ursprungligen publicerades i nättidskriften att "jag var en av många kanadensare som till en början sveptes med i allt detta – till stor del för att det verkade som om alla i media talade med en röst, inklusive journalister som jag hade känt och respekterat i många år."

Tyvärr, trots den allmänt tillgängliga forskning som författarna till Grave Error hänvisar till, fortsätter journalister att klä sin rapportering i ett språk som påminner om sommaren 2021.

Den 10 januari 2024 riktade Canadian Broadcasting Corporation (CBC) äntligen sin uppmärksamhet mot de dussintals kanadensiska kyrkor som har "satts i brand" och de dussintals fler som har vandaliserats sedan sommaren 2021.

Samma dag som inslaget sändes publicerade David Mulroney, tidigare kanadensisk ambassadör i Folkrepubliken Kina och tidigare ordförande för Torontos University of St. Michael's College, artikeln på X/Twitter och noterade att även om rapporteringen om kyrkobränningarna borde ha gjorts för länge sedan, var det ett exempel på "journalistik i CBC-stil".

När Mulroney tillfrågades om varför han är bekymrad över tonen i rapporteringen svarade han att "det tillvägagångssätt som journalisten tog var både bekant och en besvikelse".

"Även om vi fick veta några detaljer om vad som verkar vara en halvhjärtad polisutredning, får vi också veta att en "forskare och några samhällsledare föreslår att Kanadas koloniala historia och de senaste upptäckterna av potentiella begravningsplatser vid före detta internatskolor kan ha tänt stubinen."

Men som Glavin, Champion, Flanagan, Rouillard, Green och andra som ifrågasätter historien om "massgravar" avslöjar, är det som Kanada har upplevt sedan maj 2021 mindre en stubin än en sammansmältning av politisk opportunism, sensationell och lat journalistik, antikatolsk fientlighet och spridandet av nu bevisade osanningar för att exploatera oskyldiga barns liv – de levande och de döda.

Anna Farrow

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024