Anteckningsbok från Lourdes: katolska journalisters roll idag

5
min read

Anteckningsbok från Lourdes: katolska journalisters roll idag

fre, 02/03/2023 - 14:29
Posted in:
0 comments

Tre dagar avsattes för det 26e mötet med katolska journalister - Catholic Media Federations Den internationella dagen för Saint Francis de Sales, uppkallad efter beskyddare av journalister vars högtid är den 24 januari. Evenemanget arrangerades för att pågå från onsdagen den 25 till och med fredagen den 27 januari 2023.

Gad Elmaleh, den berömda judiska komikern på väg till omvändelse, och kardinal Pietro Parolin - Vatikanens utrikesminister - var de presenterade talarna.

Även om det var ödsligt och bitande kallt vid den här tiden på året, var Lourdes en lika passande vald plats som någon annan. Även i dimman och under dyster himmel har den lilla pyreneiska staden, med sitt slott, helgedom och nygotiska basilika, en värdig charm och en kraftfull andlig magnetism.

Majoriteten av de cirka 300 journalister som var närvarande anlände på tisdagskvällen, vilket gav oss en natt att slå oss ner innan händelserna började dagen därpå.

Under vår kvällsmottagning och måltid i Hôtel Saint-Saveur introducerades jag snabbt inför en livlig skara katolska medieproffs från hela världen, inklusive Quebec, Amerika, Portugal, Italien, Tyskland, Spanien och Afrika. Fédération des Medias Catholiques, evenemangets arrangörer, var stolta över att detta var första gången över 50 procent av gästerna kom från utanför Frankrike.

Följande dag, efter att alla gäster hade fått snoddar och ett välkomstpaket, var det en visning av en kort men ändå rörande film om den ödmjuka St Bernadettes liv, följt av en mässa som koncelebrerades av de lokala biskoparna högst upp i basilikan där en betydligt enande del - förutom eukaristin själv - var den sjungna Pater Noster. Vi skyndade sedan in i den närliggande "plenisalen", ett modernistiskt komplex i Europaparlamentets stil och föreläsningssal på andra sidan Gave de Pau, intill helgedomen.

Vid det inledande evenemanget åberopades St Francis och det löpande temat för diskussionerna avslöjades. "Det som är bra skräller inte; och inte heller buller skapar godhet." Savoyard-mystikerns visdom är lika relevant idag som den var under motreformationen, och för hans (anmärkningsvärt framgångsrika) ansträngningar att föra kalvinister tillbaka till den apostoliska kyrkan. Vårt fokus låg därför på hur katolska journalister kan förmedla ett förnuftigt, sanningsenligt, meningsfullt och fredsbyggande budskap i en värld och tid som är fast i distraktioner och överdrifter, snarare än att bara lägga till ytterligare sådant förbrukat ljud.

Vi diskuterade också den uppgift som lekmän och präster har i kyrkan idag; att få tillbaka kulturella katoliker, särskilt de som lämnade efter att ha blivit desillusionerade efter skandalerna med sexuella övergrepp mot barn. Dessa skandaler dominerade de pågående samtalen.

Michael La Civita, vice ordförande för Catholic Media Association, och en av talarna, tyckte att dialogerna var extremt givande: "Jag vill bara säga hur uppfriskande det har varit att höra dessa samtal i kväll. Jag har blivit glad och uppmuntrad över den ärlighet och uppriktighet med vilken [övergrepp i kyrkan] har behandlats i kväll."

Redaktörer och representanter från inte enbart stora katolska medier, utan också nationella topptidningar, från La Croix och Le Figaro i Frankrike till nationella radiostationer i Portugal, liksom både Vatikanen och stiftets kommunikationskontor, diskuterade hur man bäst kan närma sig sådana fall av övergrepp för att inte upprepa misstag från det förflutna eller för att låta välkända hemligheter - som var fallet med Theodore McCarrick - förbli dolda.

Andra kommentatorer uppmärksammade det faktum att rättvisa alltid måste skipas för de anklagade, och att katolska medier borde göra ett bättre jobb även i detta avseende. En ledande redaktör påpekade också att i vår tid av sensationalism går perspektivet ofta förlorat och god journalistik borde göra mycket för att hjälpa allmänheten att återfå det. – Det är nästan som om när vi uppmärksammar någon historia så sätter den ett förstoringsglas på den. Och nu, här, behöver vi bara zooma ut lite."

Detta är utan tvekan sant eftersom det, även om det är fullt förståeligt att präster ska hållas till en högre standard än andra, är lite omdiskuterat att medlemmar i andra vårdyrken är lika sannolika, om inte mer, att vara missbrukare. Faktum är att övergreppsskandalerna, även om de är fruktansvärda, begås av en bråkdel liten minoritet präster. Pew fann att 48 procent av amerikanerna (felaktigt) tyckte att sexuella övergrepp var "vanligare bland katolska präster och biskopar än bland ledare i andra religiösa traditioner".

Hur journalister beter sig har en betydande kausal effekt bakom denna verklighet – och den kvällen fanns det mycket självinsikt bland de stora aktörerna.

" En sak jag har lärt mig som journalist är att aldrig gå på defensiven", avslutade La Civita i slutet av sitt tal. – Sanningen är vårt största vapen. Om det finns en historia måste vi vara först med den." Endast på det sättet kan katoliker se till att något som en rättvis berättelse utvecklas, tillade han.

Man erkände också att advokater som är medvetna om möjligheterna till enorma utbetalningar från den katolska kyrkan uppmuntrar anklagare att stryka eller överdriva fall. Falska, påhittade och till och med politiskt motiverade anklagelser förekommer.

Andra samtal inkluderade den kamerunska konvertiten Aissa Ngatansous rörande och djupt personliga insikter om våld mot kvinnor, samt ett föredrag av Svitlana Dukhovych, ukrainsk katolik och Vatikanstatens korrespondent, om hur man rapporterar krigets fula sanningar.

Gad Elmaleh fängslade också publiken. En komiker som har haft stora framgångar inte bara i Frankrike utan också i USA, han möttes varmt medan han berättade mycket om sin personliga resa och skapandet av sin nya film om hans förhållande till Jungfru Maria och hans familjs kamp.

Den kanske mest gripande kommentaren till alla samtal kom från Mgr Janvier Yaméogo från Burkina Faso, som satt bredvid mig. Han påpekade att det var något som saknades i allt detta prat: erkännandet av det diaboliska och övernaturliga. – Människorna i dag, de verkar ha så lite inredning. Det namnet – djävulen. Han nämns aldrig! Bland katoliker är det nästan som om vi inte vet om att han finns."

Jag lyckades höra kardinal Pietro Parolin i frågan om Vatikanens legitimering av den farsartade kinesiska "patriotiska" kyrkan, och faktiskt övergivande av miljontals lojala kinesiska katoliker. Jag skriver om det mötet och kardinalens tal i en separat artikel för Härolden.

Innan evenemanget avslutades hade jag möjlighten att njuta av ett underbart franskt kök i utmärkt sällskap. Veteranjournalister som hade sett kyrkan när hon var som bäst och sämst – deras insikter var oöverträffade och minnena levande. En gigantisk bild av Our Lady of Lourdes var gipsad över väggen i vår restaurang , något som en i vårt sällskap tyckte var lite kitsch, men som jag  inte kunde låta bli att beundra.

Jag bjöds på anekdoter, och berättade varmt om minnen från New Yorks kardinal Timothy Dolans egenheter och personlighet, samt beskrivningar av storheten i en påvlig konklav.

Om det är något jag tog med mig från helgen, så var det en förhöjd känsla av det genomslag vi journalister har och vikten av rättfärdighet och flit i yrket. Det, och en insikt om hur Guds nåd och gudomliga försyn kan arbeta för att verkligen förändra världen-  genom händelser som sker på en lite dold plats i de franska bergen.

                                                                                                    Thomas Colsy

Översatt till svenska för Katolsk Horisont, Eva-Lotta Svensson (februari 2023)

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024