100 år har gått sedan Edith Steins, St. Teresa Benedicta från korsets, dop
För hundra år sedan, den 1 januari 1922, döptes Edith Stein (1891-1942), en kristen, karmelit och martyr, i den katolska kyrkan. Som det yngsta barnet i en judisk familj visste hon att "det är viktigare att vara god än klok". Mycket begåvad och delikat, beskrev hon sig själv vid 14 års åldern som ateist. Hennes livsmotto var "Tjäna mänskligheten". I och med hennes do så förändrades hennes liv totalt.
Edith Stein föddes den 12 oktober 1891 i Wroclaw som det yngsta barnet i en stor familj av en judisk köpman. I Wroclaw, Göttingen och Freiburg im Breisgau studerade hon filosofi, tyska, historia och psykologi. 1916 doktorerade hon hos Edmund Husserl i Freiburg, senare var hon hans assistent. Hennes ansökningar om habilitering avslutades aldrig. Hon var vän med stora filosofer, bl.a Martin Heidegger och Roman Ingarden. Hon trodde bara på förnuftet och ansåg sig vara ateist.
Hennes sätt att leva förändrades radikalt sommaren 1921, när hon besökte sina vänner. När hon en kväll var ensam i deras hus, råkade hon på en bok av St. Teresa av Avila. I sin självbiografi nämnde hon senare att den här boken hade fångat med henne, hon hade läst den hela natten lång. "När jag stängde den här boken sa jag till mig själv: det här är sanningen!" – erkände hon.
Efter att ha läst detta bestämde hon sig för att konvertera till katolicismen och bestämde sig för att bli döpt och sedan bli en karmelit, som de heliga av Avila. Kanske upptäckte Edith Stein likheter mellan henne själv och St. Teresa, eftersom det spanska helgonet också slets mellan den sekulära och andliga världen, och ansåg konvertering och sedan inträde i klostret som den enda utväg ur krisen.
Redan nästa dag köpte Edith Stein katekesen. Hon pratade inte med någon om sin omvändelse. En gång deltog hon i mässan för första gången. Efteråt gick hon till en präst och bad honom att döpa henne. Han kunde dock ej göra det än och förklarade att vuxna var tvungna att förbereda sig under en tid för att ta emot detta sakrament. Så småningom döptes Edith Stein den 1 januari 1922 och tog namnen Teresa Jadwiga till minne av St. Teresa av Avila och hennes gudmor Jadwiga. Samma dag tog hon emot sin första heliga kommunion. Hon var då 31 år gammal.
Tack vare sin andliga vägledare började hon arbeta i en skola som drevs av Dominikanska systrarna i Speyer. I klostret fördjupade hon sitt andliga liv. Våren 1932 blev hon docent vid tyska pedagogiska institutet i Münster. Hon bodde i ett klosterhus, hon åt lunch tillsammans med studenter, vilket inte var något självklart på den tiden.
Men världshistorien förändrades dramatiskt 1933 när nationalisterna kom till makten i Tyskland. Den nya lagen tillät inte att lärare och tjänstemän på offentliga ämbeten var personer av icke-ariskt ursprung, särskilt judar. Edith Stein förstod tidigt att förföljelsen av judarna skulle intensifieras och att friheten skulle begränsas, och därför även hennes arbete i Münster. Eftersom hon ville bidra till att skydda den judiska befolkningen från nazistisk terror 1933, ville hon åka till Rom för att personligen be påve Pius XII att publicera en encyklika mot förföljelsen av judar. Trots att resan inte ägde rum, skrev hon ett brev till påven om denna fråga.
Hösten 1933, i 42 års åldern, trädde hon in i Karmelklostret i Köln. Hon sa då att ”det är inte mänsklig verksamhet som kan rädda oss, utan Kristi lidande. Min önskan att delta i detta." Den 15 april 1934 fick hon nunnedräkten och tog namnet Teresa Benedict av Korset. 1938 avlade hon sina eviga löften. I Karmelklostret skrev hon sitt livsverk: "Färdigt väsen och evigt väsen"
När den 10 november 1938 under den s.k "Kristallnatten", brände tyskarna synagogor, judiska hus och butiker, så var Edith Stein som katolik och nunna medveten om sitt judiska ursprung, som också var allmänt känt. Därför fruktade hon att det kunde ställa till problem även för Karmelklostret i Köln. Hon hade ville därför att flytta till Karmelklostret i Betlehem, men hennes avresa visade sig omöjlig. På nyårsafton 1938 åkte hon till Karmelklostret i Echt i Nederländerna, där hon tillbringade över tre år.
Men inte heller där kunde hon känna sig säker, eftersom tyskarna ockuperade detta land och började förfölja judarna. Trots biskoparnas protester arresterade nazisterna den 2 augusti 1942 alla nunnor och religiösa av judiskt ursprung, inklusive Edith Stein och hennes syster Róża, som också hade konverterat till katolicismen några år tidigare och bodde i Karmelklostret i Echt.
Efter en kort vistelse i ett transitläger så skickades transporten till det tyska koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Strax efter, den 9 augusti 1942, mördades Edith Stein och hennes syster Róża i gaskammaren. Mystikern trodde starkt att efter döden kommer "de förlorade tonerna som (...) vinden bär från symfonin som klingar i fjärran" att smälta samman igen och skapa "ett fullständigt semantiskt sammanhang".
Påven Johannes Paulus II förklarade under sitt besök i Köln 1987 Edith Stein som välsignad och helgonförklarade henne den 11 oktober 1998 i Rom. Ett år senare, bredvid St. Birgitta av Sverige och St. Katarina av Siena, blev hon ett av Europas medskyddshelgon. När påven tillkännagav detta sa att St. Teresa Benedicta från korset är "en symbol för detta århundrades Europas katastrofer". "Hon var en stor dotter till det judiska folket och en religiös kristen bland miljontals oskyldiga martyrer", sa Johannes Paulus II under hennes saligförklaring. Påven betonade att "som Benedicta av korset ville hon bära korset med Kristus för frälsningen av sin nation, sin kyrka och hela världen."
Edith Stein lämnade efter sig många filosofiska och andliga skrifter. De viktigaste av dem är "Om empatins problem", "Färdigt väsen och evigt väsen" och det ofullbordade verket "Korsets kunskap".
Idag är hon vördad som en stor martyr i många av världens länder, inklusive Tyskland. Gator, skolor och stiftelser bär hennes namn och minns hennes ord om att "den som helt överlämnar sig till Herren kan lita på att han vägleddes av det rätta valet".
Sedan 1999, i centrala Köln, framför ärkestiftets teologiska seminarium, finns ett unikt bronsmonument som gestaltar tre kvinnor. Skaparen av detta "grupporträtt av helgonet" är en skulptör från Düsseldorf, Bert Gerresheim. Han framställde Edith Stein i hennes viktiga skeden i hennes liv: som jude, filosof och karmelitkvinna.
Översättning till svenska Zuzanna J.
Inlägget kommer från sidan www.niedziela.pl
Direktlänk till inlägget klicka här