10-årsdagen av helgonförklaringen av Johannes Paulus II

1
min read

10-årsdagen av helgonförklaringen av Johannes Paulus II

lör, 04/27/2024 - 20:00
0 comments

Idag 27 april 2024 är det 10-årsdagen av helgonförklaringen av Johannes Paulus II, som restes till altaren tillsammans med en annan påve, Johannes XXIII. Det var en aldrig tidigare skådad ceremoni i Vatikanen, kallad "de fyra påvarnas mässa" eftersom den leddes av påven Franciskus i närvaro av hans pensionerade föregångare Benedikt XVI.

Klockan 17 i Peterskyrkan helgmässa. med anledning av helgonförklaringen av den polske påven, dekanus för kardinalkollegiet, kommer hans mångårige medarbetare, kardinal Giovanni Battista Re, att tjänstgöra.

Johannes Paulus II helgonförklarades på rekordtid. Efter hans död den 2 april 2005 beslutade hans efterträdare Benedikt XVI i maj att avskaffa kravet på att vänta fem år på att saligförklaringsprocessen inleddes. Påven förklarades välsignad den 1 maj 2011 och den heliga mässan firades Saligförklaringsceremonin firades av Benedikt XVI i närvaro av flera hundra tusen människor, som hade presiderat över hans begravningsceremonier sex år tidigare.

Redan den dagen kände vi doften av helighet strömma genom oss, och Guds folk visade sin respekt för Johannes Paulus II på olika sätt. Därför ville jag att hans saligförklaringsprocess skulle gå så snabbt som möjligt, med nödvändig respekt för kyrkolagstiftningen  – sa Benedikt XVI.

”Med sitt vittnesbörd om tro, kärlek och apostoliskt mod, full av mänsklig känslighet, hjälpte denna enastående son till den polska nationen kristna runt om i världen att inte vara rädda för att vara kristna, att tillhöra kyrkan och att predika evangeliet. Med ett ord: han hjälpte oss att inte vara rädda för sanningen, eftersom sanningen är en garanti för frihet”  — påve emeritus.

"Santo subito!"

Den polske påvens helgonförklaring tog inte fullt tre år, och han utropades till helgon tillsammans med Johannes XXIII under den heliga mässan som firades på Petersplatsen av Franciskus den 27 april 2014 i närvaro av Benedikt XVI, som påve emeritus.

En sådan helgonförklaring har aldrig hänt tidigare i kyrkans historia. Cirka 800 000 personer deltog i den.

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024