Världens största gotiska altartavla kan åter beundras efter 6 års restorationsarbete

2
min read

Världens största gotiska altartavla kan åter beundras efter 6 års restorationsarbete

fre, 02/19/2021 - 20:36
Posted in:
0 comments

      Den gotiska altartavlan i S:ta Marias basilika i Krakow, Polen. (Foto, S:ta Mariabasilikans arkiv)

 

CNA redaktionen, 11 februari 2021. - Världens största gotiska altartavla kan åter beundras efter 6 års restorationsarbete.

Byggnadsställningarna har tagits ner i månaden som gått sedan konservatorerna avslutat arbetet med altartavlan som är gjord i trä och som finns i S:ta Mariabasilikan i Krakow. Den består av fler än 200 träskulpturer.

Skulptören Veit Stoss från Bayern utförde under åren 1477 – 1489   den stora altartavlan som föreställer den Saliga Jungfru Marias insomnande och upptagning i himlen. Basilikan gjorde ett uttalande om slutförandet av restaurationsarbetet i en uppdatering av sin hemsida den 1 februari. Det kommer att hållas en tacksägelsegudstjänst den 15 augusti som är Marie Upptagnings fest.

Prästen i S:ta Mariabasilikan, msgr Dariusz Raś, sa: ”Altaret är definitivt ett kulturarv men för oss som tror visar det framför allt de vackraste stunderna i Marias liv som vi känner till från evangeliet – och inte bara därifrån.”

”Det är också ett stort konstverk från den sengotiska perioden där man kan se de tidiga tecknen på den kommande renässansen.”

Scenen i mitten av tavlan visar Marias insomnande och upptagning i himlen med de tolv apostlarna omkring sig. Ovanför mittpanelen ser vi en avbildning av Marias kröning med S:t Stanislaus och S:t Adalbert av Prag på vardera sidan.

Altartavlan är uppbyggt av tre olika sorters trä, nämligen ek för strukturen i mitten, lärk för bakgrunden och det lätta och mjuka lindträet för figurerna.

När altartavlan stängs syns scener från Jesu och Marie liv på panelerna. Raś sa att restaureringen tagit sex år av ”krävande forskning och arbete för att bevara originalen.”

Den gotiska altartavlan i S:ta Marias basilika i Krakow

 

I ett expertutlåtande om altartavlan 2011 - 2012 har man kommit fram till att verket var fysiskt stabilt men riskerade att skadas. En 3D laserscanning utfördes 2013 av Institutet för bevarande av konstverk i akademiskt samarbete.

Det omsorgsfulla restaureringsarbetet började 2015. Under arbetets gång upptäckte man en inskription på huvudgruppen figurer som angav att altartavlan fullbordades 1486 vilket var tre år tidigare än man känt till. Verkmästarna hittade också en inskrift av en finsnickare som arbetat med renoveringen 1957 i ett tidigare projekt.

Den gotiska altartavlan i S:ta Marias basilika i Krakow

 

Altartavlan har under sina 500 år restaurerats flera gånger. Den har också dragits in i Polens dramatiska historia. Altartavlan togs ner i delar under nazisternas ockupation av Krakow och skeppades till Tyskland. Den upptäcktes 1946 i källaren på Nürnbergs slott. Den skickades tillbaka till Polen och monterades noggrant i basilikan efter ett omfattande renoveringsarbete.

Den gotiska altartavlan i S:ta Marias basilika i Krakow

 

S:ta Marias basilika ligger vid Stortorget i Krakow och är berömd för sin dagliga trumpetsignal som plötsligt avbryts till minne av en trumpetare som träffades av en pil i halsen under ett anfall på staden.

Basilikan associeras med S:t Johannes Paulus II som var biktpräst i kyrkan innan han utnämndes till hjälpbiskop i Krakow.

”Vi har fortfarande en biktstol där fr Karol Wojtyła hörde bikt, sa msgr Raś.  ”Vi använder den för bikt bara på helgdagarna. Vi är noggranna med att alltid visa den stor respekt. Vi kallar honom ett tyst vittne till så många bikttillfällen med Johannes Paulus II.”

Den gotiska altartavlan i S:ta Marias basilika i Krakow

 

Han tillade: ”Vi inbjuder alla till S:ta Mariakyrkan så snart vi får lägga alla olägenheter som orsakats av pandemin bakom oss. Detta unika monument i världen är värt att ses på nära håll.”

                      Översättning till svenska för Katolsk Horisont, februari 2021, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023