Vad media missar med sin cyniska syn på att "Gen Z" omfamnar traditionell katolicism

4
min read

Vad media missar med sin cyniska syn på att "Gen Z" omfamnar traditionell katolicism

mån, 02/19/2024 - 15:26
Posted in:
0 comments

Foto: Deltagare vid ungdomsvakan för Världsungdomsdagen 2023 och dess tillhörande veckolånga schemalagda evenemang i Parque Tejo, Lissabon, Portugal, den 5 augusti 2023. WYD är ett årligt evenemang som äger rum under den första veckan i augusti och är ett internationellt katolskt möte som invigdes av Johannes Paulus II för att stärka unga människor i deras tro. (Foto av Carlos M. Almeida – Pool/Getty Images.)

 

Sedan begreppet "Gen Z" myntades har äldre generationer behållit ett stadigt intresse för sina vanor. Observerad med fascination, som en neandertalkusin som är märkligt lik men evolutionärt mycket annorlunda, analyseras och kommenteras Gen Z:s gillande och ogillande kontinuerligt. Och nu börjar folk tydligen bli upphetsade eftersom "Gen Z" har funnit religionen.

En nyligen publicerad artikel i Evening Standard förklarar hur "det verkar som om Gen Z plötsligt bara handlar om katolicismen" – och inte vilken katolicism som helst. Det är den latinska mässan som är "central för att locka Gen Z till kyrkbänkarna".

Om man tar framgångarna med St Bede's i Clapham, som erbjuder daglig latinsk mässa och enligt uppgift har en församling med en medianålder på 22 år, och omvändelsehistorien om Shia LaBeouf – som för övrigt inte är en del av Gen Z – är slutsatsen att unga människor finner mening i den traditionella delen av den katolska tron.

I en mer fräck och dåligt underbyggd artikel förklarar Daily Mail: "Herren är med Gen Z! Katolsk kärna sveper över TikTok." Artikeln utforskar olika katolska trender på den sociala medieplattformen TikTok och, något bisarrt, avslutas med de anekdotiska berättelserna om hur två präster från Church of England lyckades utöka sina hjordar under lockdown – och bortser från att ingen av dessa två män är katoliker.

Om vi bortser från hur uppenbart detta är, att mainstream-media förblir trogna formen med sina taffliga skildringar av religion och desperat försöker göra en historia av allt som kan trenda bra, är det som är intressant med dessa artiklar det faktum att ämnet anses ha nyhetsvärde. Katoliker utgör för närvarande 17,7 procent av världens befolkning och enligt de flesta prognoser kommer de att behålla den andelen i årtionden framöver. Därför kan du förvänta dig att det kommer att finnas en betydande mängd katolskt innehåll på TikTok, bland alla generationer.

Samtidigt är chocken över att unga människor intresserar sig för kyrkan en del av en västcentrerad världsbild,som utgår från att kristna är på väg ut eftersom det finns kyrkor som har stängts i Europa. Uppgifterna tyder på något annat. Under 20-talet gick den katolska befolkningen i Afrika söder om Sahara från 1,9 miljoner till mer än 130 miljoner – en häpnadsväckande tillväxttakt på 6 708 procent – och bara under 2021 ökade antalet katoliker i Asien med 1,49 miljoner.

Vad dessa artiklar visar är att det finns en tydlig önskan bland unga människor om mer vördnadsfulla och ortodoxa uttryck för den katolska tron. I västvärlden uppfostras barn nu ofta i avsaknad av kristen kultur – och känner därför inget behov av att förkasta den.

Samtidigt verkar det som om många yngre grupper känner av en frånvaro av det som borde ha varit deras födslorätt.

Det walesiska ordet "hiraeth" betecknar en känsla av längtan efter kultur och identitet från det förflutna. Det verkar som om många katoliker idag känner en känsla av "hiraeth" (en mer välgörande term än "indietrismo", ett italienskt ord som betyder "efterblivenhet" som har använts av påven); för en tid då deras religion togs på allvar och uttrycktes vackert.

De ungas smak för det traditionella är tydlig i dagens kyrka. De sju oratoriehusen i England och Wales, ett samhälle som är känt för sina vackra liturgier och ortodoxa undervisning, har fler bröder under utbildning för prästämbetet än något annat stift i Storbritannien. Oxford Oratory firade nyligen en ökning av vuxendopen.

På andra sidan Atlanten fann en rapport förra året som publicerades av The Catholic University of America i Washington, D.C., att präster i USA som beskrev sig själva som "progressiva" nästan har försvunnit bland de nyligen prästvigda, som i allt högre grad uppvisar en betydande konservativ förändring.

De unga som deltar i den latinska mässan tar sin tro på allvar. Pew Research-data visar att endast cirka en fjärdedel av katolikerna i USA mellan 18 och 29 år går i kyrkan en gång i veckan eller mer, jämfört med 98 procent av de latinska mässdeltagarna i samma demografi, enligt forskning publicerad av Priestly Fraternity of St. Peter.

Dessvärre är den katolska hierarkins tondöva svar på dessa tendenser, som framhävs av Traditionis Custodes och dess restriktioner för att fira den tridentinska mässan i den romerska riten, i dagligt tal känd som den "latinska mässan", i otakt med en kyrka som vill och behöver lyssna på unga människor.

Men kanske är det en del av tjusningen med den latinska mässan: den är inte något som konstruerats speciellt för att få människor tillbaka till kyrkan. När Shia LaBeouf i en intervju nyligen tillfrågades om varför han var så hängiven denna form av mässa svarade han: "För att det känns som om de inte säljer en bil till mig."

Den latinska mässan är antitesen till en kultur som ger dig vad du tror att du gillar, snarare än vad du kan komma att älska.

Medias uppenbara intresse för unga och traditionella katoliker kommer sannolikt att försvinna, och Gen Z kommer uppenbarligen att vara helt uppfyllda av något annat. Kyrkan måste dock börja ta sina egna på allvar.

Om unga människor, som de så ofta påminns om, är kyrkans nutid och framtid, då bör deras förkärlek för traditioner främjas och inte stötas bort. Vördnadsfull liturgi ska inte ses som det som håller människor ute, utan snarare som ett sätt att dra in människor.

Thomas Edwards

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024