Trudeau lämnar efter sig ett antikatolskt arv

6
min read

Trudeau lämnar efter sig ett antikatolskt arv

mån, 01/06/2025 - 20:52
Posted in:
0 comments

Hans regerings agerande i fråga om abort, assisterat självmord och eutanasi, och kontroversen mellan bostäder och skolor, väckte stark kritik från en del kanadensiska kyrkoledare.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau talar under en presskonferens på Rideau Cottage i Ottawa, Kanada, den 6 januari 2025. Trudeau meddelade sin avgång och sa att han kommer att lämna sitt ämbete så snart det styrande liberala partiet väljer en ny ledare. (Foto: DAVE CHAN / AFP via Getty Images)

 

Under sin nioåriga regeringstid som Kanadas premiärminister har Justin Trudeau kämpat för frågor som direkt strider mot grundläggande katolska läror när det gäller mänskligt liv och vidtagit andra åtgärder som har skadat den lokala kyrkan.

Hans långa rad av skadlig politik verkar dock vara på väg mot ett slut. Med opinionsundersökningar som visar att hans liberala parti står inför en nästan oöverstiglig motvind i det kommande valet, meddelade den katolske ledaren sin avgång som partiledare på måndagen och lämnar ett arv präglat av detta omisskännliga motstånd mot katolsk lära och katolska prioriteringar. Mest anmärkningsvärt är att hans politik och förespråkande av abort- och eutanasirättigheter har gjort Kanada till en global ledare inom dödskulturen. Dessutom har hans roll i att vidmakthålla Kanadas berättelse om "massgravar", som involverar ogrundade påståenden om att hundratals barn från ursprungsbefolkningen hade begravts i hemlighet på katolska skolor, resulterat i en ökning av katolska hatbrott och en våg av kyrkobränningar.

Trudeau, 53, kommer att sitta kvar som premiärminister tills det liberala partiet väljer en ny ledare, vilket måste ske innan parlamentet återkallas den 24 mars.

Kyrkans ledare motsatte sig starkt en del av dessa åtgärder, särskilt när det gällde hans regerings införande av sitt program för medicinsk hjälp vid döende (MAID).

"Lidande och död är verkligen skrämmande och instinkten att rygga tillbaka av smärta är universell. Men eutanasi och assisterat självmord är inte svaret", skrev ärkebiskop Richard Gagnon från Winnipeg, Manitoba, i ett brev till Trudeau 2020 angående regeringens satsning på att utöka medicinskt assisterat självmord ytterligare. "Vid den här tidpunkten i Kanadas historia bör vi med integritet och ärlighet fråga oss vilken typ av kultur vi lämnar efter oss till kommande generationer."

Dödens kultur

Efter ett beslut från Kanadas högsta domstol 2015 som slog fast att de befintliga lagarna som förbjuder assisterat döende stred mot konstitutionen, antogs MAID 2016 av det kanadensiska parlamentet med Trudeaus fulla stöd.

– Det finns de som tycker att vi borde ha gått längre med den här propositionen. det finns människor som tycker att vi redan har gått för långt", sade Trudeau om att lagförslaget antogs 2016. "Att göra detta första steg till ett ansvarsfullt och försiktigt steg som får rätt balans mellan att skydda utsatta kanadensare och försvara rättigheter och friheter är vad vi har fokuserat på, och jag är övertygad om att vi har den balansen rätt."

Hur långt gick lagförslaget för att främja medicinskt assisterat självmord? Från 2016 till 2022 sköt antalet fall i höjden och ökade varje år med i genomsnitt 31 %. År 2021 utökades MAID till att omfatta personer med obotliga tillstånd, dock inte dödliga.

År 2023 stod läkarassisterat självmord för 1 av 20 kanadensiska dödsfall. Planer på att utöka MAID-programmet till att omfatta personer som lider av psykisk ohälsa har skjutits upp eftersom, enligt hälsominister Mark Holland, det kanadensiska hälsosystemet inte var redo att ta steget.

"Systemet måste vara redo, och vi måste få det rätt", sa Holland till reportrar. "Det är tydligt i de samtal vi har haft att systemet inte är färdigt och att vi behöver mer tid."

Den konservative ledaren Pierre Poilievre, vars parti ligger långt före de regerande liberalerna i de aktuella opinionsmätningarna, har gått i spetsen för motståndet mot det senaste försöket att utvidga MAID.

"Efter åtta år med Justin Trudeau känns allt trasigt och folk känner sig trasiga. Det är därför många lider av depression och de förlorar hoppet", sa Poilievre nyligen till reportrar. "Vårt jobb är att vända deras smärta tillbaka till hopp – att behandla psykiska problem snarare än att avsluta människors liv."

Abort

Trudeau har också varit en stark förespråkare för aborträttigheter. Och även om abort allmänt kallas en "avgjord fråga" i Kanada på grund av det breda stödet från allmänheten och den svaga politiska oppositionen – Poilievre har upprepade gånger sagt att han inte skulle begränsa aborträtten om han blir vald – har Trudeaus förespråkande varit uttalat.

"Vi bekräftar otvetydigt varje kvinnas rätt att fatta beslut om sin kropp, sitt liv och sin framtid", sade Trudeau i september. "Vi reflekterar över de friheter som kvinnor har vunnit. Vi förbinder oss på nytt till de framsteg vi inte kan riskera att förlora. Och vi kämpar – med näbbar och klor – för att skydda kvinnans rätt att välja."

Under hela sin tid har den kanadensiske premiärministern riktat in sig på graviditetscenter för att ha erbjudit vad han har kallat "oärlig rådgivning". Och i november lade han fram ett lagförslag som skulle ändra den kanadensiska skattelagstiftningen för att tvinga graviditetskliniker att avslöja om de erbjuder aborttjänster eller preventivmedel, annars riskerar de att förlora sin status som skattefria välgörenhetsorganisationer.

Trudeau, som regelbundet hänvisar till sig själv som feminist, har också ofta gett sig in i abortdebatten i USA. Vid 2023 års Global Citizens Summit i New York beklagade sig Trudeau över pro-life-insatser efter Roe mot Wade-fallet.

"När ska vi inte behöva processa om det här?" frågade han. "Kvinnor måste fortfarande stå upp för grundläggande rättigheter som borde ha erkänts och har erkänts för länge sedan."

Tidigare under Trudeaus regeringstid som premiärminister skrev den dåvarande ordföranden för den kanadensiska katolska biskopskonferensen, biskop Douglas Crosbyett brev till Trudeau där han kritiserade sin regerings ansträngningar för att främja abort i andra länder.

"En sådan politik är ett förkastligt exempel på västerländsk kulturimperialism och ett försök att påtvinga missriktade men så kallade kanadensiska 'värderingar' på andra nationer och folk", sa biskop Crosby till Trudeau i brevet i mars 2017. "Den utnyttjar kvinnor när de är i störst behov av vård och stöd", sa han, "och undergräver på ett tragiskt sätt den verkliga mödravården."

Ogrundade påståenden om massgravar

Efter tillkännagivandet 2021 av en ursprungsbefolkning i södra British Columbia att mer än 200 omärkta gravar av urfolksbarn hade upptäckts vid en före detta katolsk bostadsskola, publicerade en flod av medier i Kanada och på andra håll berättelser som hävdade att det var en av ett antal "massgravar" av barn som i hemlighet hade begravts bredvid sådana skolor. som var verksam i mer än ett sekel i Kanada. Mer än tre år senare har inga bevis hittats som bekräftar existensen av sådana "massgravar".

Trots bristen på bevis gick Trudeau in i en hög växel och kritiserade kyrkan efter det första påståendet om omärkta gravar i södra British Columbia.

Samtidigt som premiärministern beordrade att flaggor skulle hissas nationellt på halv stång, uppmanade han påven Franciskus att "som katolik" komma till Kanada för att be om ursäkt till "kanadensare på urfolksmark" för vad som hade hänt vid landets internatskolor. Trudeau gjorde också ett mycket uppmärksammat besök på en kyrkogård för ursprungsbefolkningen, där han fotograferades när han knäböjde och tittade övergiven över en gravplats med en nallebjörn i handen.

Det efterföljande offentliga ramaskriet riktat mot katoliker resulterade i en 260-procentig ökning av antikatolska hatbrott i Kanada 2021. Mer än 120 katolska kyrkor har vandaliserats, satts i brand eller bränts ner till grunden sedan kontroversen bröt ut.

Som svar på den kraftiga ökningen av antikatolsk aktivitet kallade Trudeau beteendet "oacceptabelt" men också "fullt förståeligt".

"Kyrkor brändes och vandaliserades", sade Terry O'Neill, en framstående katolsk kanadensisk journalist, till The Register, "och han kallar det 'förståeligt'. Det är en häpnadsväckande brist på ledarskap just där. Det var ett sorgligt ögonblick i Kanadas historia."

Trots att inga massgravar har hittats trots många utgrävningar har Trudeau och hans regering aldrig bett om ursäkt eller ändrat sina ursprungliga kommentarer.

Den framlidne biskopen Fred Henry, som tjänstgjorde som biskop i Calgary från 1998 till 2017, fördömde starkt de ogrundade anklagelserna om "massgravar" mot kyrkan i ett e-postmeddelande från 2023 som han skickade till The Catholic Register, tidningen för ärkestiftet Toronto.

"Varför ber inte den katolska kyrkan den federala regeringen om bevis för att ens ett enda barn faktiskt är försvunnet i den meningen att hans eller hennes föräldrar inte visste vad som hände med deras barn vid tidpunkten för barnets död?" frågade han.

Enligt den framlidne biskopen tjänar sådana förvrängningar bara till att underminera Kanadas ansträngningar att främja försoning med Kanadas ursprungsbefolkning.

"Skulle det hjälpa ursprungsbefolkningen i hela Kanada till ett bättre liv om den katolska kyrkan gick så långt som att ta på sig ansvaret för mord och hemlig begravning av tusentals skolbarn i försoningens namn?" Biskop Henry skrev. – Nej, det skulle det inte. Det skulle inte förbättra livet för ursprungsbefolkningen ett dugg om det monstruösa förtalet mot Oblates, Sisters of St. Ann, Grey Nuns et al. skulle bli den accepterade "sanningen" i Kanada."

Peter Laffin

 

Peter Laffin

Peter Laffin är skribent för National Catholic Register och medarbetare på Washington Examiner. Hans arbete har publicerats i The Catholic Herald, The Catholic Thing och RealClearPolitics

Till svenska, januari 2025, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Tre år senare är kanadensiska påståenden om "massgravar" fortfarande obevisade

Tre år senare är kanadensiska påståenden om "massgravar" fortfarande obevisade

Läs också: Återkomsten till "satanisk panik": Kanadas sorg över massmord som aldrig begåtts

Återkomsten till "satanisk panik": Kanadas sorg över massmord som aldrig begåtts

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
29/12/2024
Katolsk Horisont
29/12/2024
Katolsk Horisont
2/12/2024
Katolsk Horisont
24/11/2024
Katolsk Horisont
7/11/2024