Tre unga vuxna pilgrimer vandrar från Paris till Jerusalem "för att fördjupa vår tro"

7
min read

Tre unga vuxna pilgrimer vandrar från Paris till Jerusalem "för att fördjupa vår tro"

tors, 06/20/2024 - 09:00
Posted in:
0 comments

Det mest utmanande ögonblicket var att fatta beslutet att fortsätta resan efter att ha hört att krig hade brutit ut i det heliga landet.

Systrarna Madeleine och Marie-Liesse tillsammans med Louis Antona vid infarten till Grekland. De tre ungdomarna tillryggalade sträckan från Paris till Jerusalem till fots och anlände i mitten av maj 2024. "Jag behövde gå 4 500 kilometer för att förstå att Jesus inte bara är i Jerusalem, utan var vid min sida varje steg på vägen", säger Antona till CNA.    (foto: Madeleine och Marie-Liesse)

 

Den 17 september 2023 lämnade två systrar Paris och vandrade i ungefär åtta månader till Jerusalem. Madeleine och Marie-Liesse, 19 och 22, som växte upp i en katolsk familj, bestämde sig för att bli pilgrimer för att växa i sin tro.

"Vi behövde göra tron till vår egen", sa de till CNA. "Den här pilgrimsfärden var för att upptäcka Gud, för att verkligen söka efter honom och fördjupa vår tro. Vi lärde oss att vi kan lita på Gud. Han tar hand om oss i allt. Evangeliet är inget skämt."

Två månader senare, i mitten av november 2023, lämnade även Louis Antona, 24, Paris till fots, på väg till Jerusalem. De tre ungdomarna träffades av försynen i Albanien, vandrade tillsammans genom Turkiet, skildes sedan åt och återförenades i Jerusalem. De delade med sig av berättelsen om sin pilgrimsfärd till CNA.

"Jag behövde gå 4 500 kilometer för att förstå att Jesus inte bara är i Jerusalem utan var vid min sida varje steg på vägen", säger Antona till CNA. Han vandrade sammanlagt 189 dagar och anlände till Jerusalem den 18 maj.

Madeleine och Marie-Liesse – som bad om att deras efternamn inte skulle användas för att skydda deras privatliv – lämnade basilikan Montmartre i centrala Paris med sina föräldrars och en prästs välsignelse.

"Det var en kallelse från Gud", säger Madeleine om beslutet hon och hennes syster tog att lämna. "Det finns inget behov av skäl när Gud kallar; Du behöver bara följa vad han säger till dig."

Madeleine och Marie-Liesse under en del av sin resa, mellan Slovenien och Kroatien

Madeleine och Marie-Liesse under en del av sin resa, mellan Slovenien och Kroatien.

 

"Folkets tro slog oss: under advent säger traditionen att man ska delta i mässan varje morgon klockan 6, och varje gång vi gick dit var kyrkan fullpackad med människor", berättade de för CNA. De två systrarna lämnade Paris den 17 september 2023 och vandrade i cirka åtta månader till Jerusalem. Källa: Med tillstånd av de franska pilgrimerna Madeleine och Marie-Liesse

Systrarna skapade en enkel blogg för att hålla vänner och familj uppdaterade om sin pilgrimsfärd. Bilderna och de korta berättelserna avslöjar all friskhet hos två unga människor på en resa utan att dölja stunder av tvivel och svårigheter.

– Vi valde att ge oss ut på den här resan som tiggare, säger Marie-Liesse till CNA. "Vi gick därifrån med bara några få kläder och inget annat – ingen mat, inga pengar. Vi ville överlämna oss själva i försynens händer. Varje kväll knackade vi på hos folk och bad om tak över huvudet, en säng och mat. Herren sörjde alltid för oss."

Deras dagar präglades av vandring och bön.

"Vi hade ingen strikt regel eftersom vi var tvungna att anpassa oss varje dag till de människor som tog emot oss, platsen och situationen", förklarade Marie-Liesse. "Men vi hade ett ramverk: Vi visste att vi var tvungna att be på morgonen, mitt på dagen, på kvällen... Det var viktigt för oss att vara trogna mot Gud. Varje dag reciterade vi också en rosenkrans och bad för de intentioner som anförtrotts oss."

Det mest utmanande ögonblicket var att fatta beslutet att fortsätta resan efter att ha hört att krig hade brutit ut i det heliga landet. "Vi var i Tyskland och var fulla av tvivel om huruvida vi skulle fortsätta."

Deras resa ledde dem till att korsa Schweiz, Tyskland, Österrike, Slovenien och Kroatien. I Kroatien "slogs vi av folkets tro: under advent säger traditionen att man ska gå i mässan varje morgon klockan 6, och varje gång vi gick dit var kyrkan fullpackad med människor", skrev systrarna på sin blogg.

De stannade en månad i Medjugorje (Bosnien och Hercegovina), där deras familj anslöt sig till dem för att fira jul.

– Det var en svår tid. Återigen visste vi inte vad vi skulle göra. Men efter en period av urskiljning insåg vi att Kristus kallade oss tillbaka på vägen igen, säger Madeleine.

Madeleine och Marie-Liesse korsade Montenegro och anlände till Albanien, där de träffade Antona.

"Jag hade precis avslutat mina studier och ville offra något till Gud", säger Antona till CNA. – Jag var inte säker på vad, men jag tyckte att det bästa jag hade just då var själva tiden. Så jag bestämde mig för att offra Gud ett år av mitt liv genom att ge mig ut på en resa. Det var en utmaning; Jag var inte säker på om jag skulle tycka om att gå och vara ensam."

Louis Antona, 24, under ett ögonblick av sin resa

Louis Antona, 24, under ett ögonblick av sin resa. "Jag hade precis avslutat mina studier och ville offra något till Gud", säger han till CNA. – Jag tyckte att det bästa jag hade på den tiden var själva tiden. Så jag bestämde mig för att offra Gud ett år av mitt liv genom att ge mig ut på en resa." Upphovsman: Foto med tillstånd av Louis Antona

 

Antona bestämde sig för att ge sig av, trots kriget. "Jag tror att det svåraste med en sådan här pilgrimsfärd är att bestämma sig för att börja. Jag visste att om jag gav upp på grund av kriget skulle jag aldrig göra det igen. Hur som helst trodde jag att när jag kom fram skulle kriget redan vara över.

Madeleine och Marie-Liesse är fyllda av förundran över försynens manifestation i varje detalj av deras pilgrimsfärd, i det vackra vädret och i regnet, i varje litet möte – de som tog emot dem efter att ha sett dem på busshållplatsen, de som lärde dem att baka bröd, mannen som öppnade sin dörr precis innan ett skyfall. "Om vi hade kommit en minut senare hade vi inte träffat honom", sa de.

Mötet med Antona var inte heller någon tillfällighet. De två systrarna hade bett till Gud att ge dem en reskamrat.

– Vi planerade att inte åka via Turkiet eftersom vi var två kvinnor ensamma, men vi hade gärna åkt den vägen. Så vi bad Gud att möta en pilgrim, och vi mötte honom", förklarade systrarna.

De tre korsade Makedonien och Grekland och anlände till Turkiet på palmsöndagen. I detta övervägande muslimska land firade man påsk och välkomnades varmt av den lilla fransktalande befolkningen där.

Systrarna Madeleine och Marie-Liesse tillsammans med Louis Antona fick en välsignelse av en präst under en mässa i Turkiet

Systrarna Madeleine och Marie-Liesse tillsammans med Louis Antona fick en välsignelse av en präst under en mässa i Turkiet. De anlände till Turkiet på palmsöndagen 2024. I detta övervägande muslimska land firade man påsk och välkomnades varmt av den lilla fransktalande befolkningen där. Upphovsman: Foto med tillstånd av Louis Antona

 

"Varje dag under den här pilgrimsfärden var ett mirakel", säger Antona. "Varje dag har vi mött människor som log eller var snälla mot oss. Jag måste säga att vi i Turkiet hittade de mest välkomnande människorna."

"Det är inte ovanligt att turkarna spontant hjälper oss", skriver Madeleine och Marie-Liesse på sin blogg. – I Turkiet möttes vi av en oändlig respekt för förbipasserande främlingar och för kristendomen, trots att kristna här tvingas skydda sig mot regelbundna attacker.

På bilden står Marie-Liesse framför en staty av Moder Teresa, som ursprungligen kommer från detta land

Madeleine och Marie-Liesse anländer till Albanien. På bilden står Marie-Liesse framför en staty av Moder Teresa, som ursprungligen kommer från detta land. – Varje kväll knackade vi på hos folk och bad om tak över huvudet, en säng och mat. Herren sörjde alltid", sa de till CNA. Källa: Foto med tillstånd av de franska pilgrimerna Madeleine och Marie-Liesse

 

När de lämnade Turkiet skildes de tre pilgrimernas vägar åt igen. Systrarnas rutt gick genom Cypern, men de kunde inte hitta en väg därifrån till Jerusalem sjövägen på grund av att transporterna avbröts på grund av kriget. Av en slump träffade de någon på Cypern som erbjöd sig att betala för flygbiljetten, och systrarna anlände till Tel Aviv den 6 maj. Tre dagar senare, på Kristi himmelsfärdsfest, var de i Jerusalem.

– Många gånger trodde vi att vi inte kunde nå Jerusalem, säger Madeleine. "Vi lärde oss att resan är ännu viktigare än att nå målet. Att vara här är en stor gåva, bara att få vara här."

"Vi packade upp våra väskor en gång för alla, knäböjde inför detta heliga land och bad. Vilken frid, vilket ögonblick av nåd! Medan vi beundrade soluppgången och det gyllene ljuset som gav färg åt taken i den gamla staden, kunde vi läsa om Guds under och meditera över evangelierna. Hans oändliga kärlek överväldigade oss", skriver de två systrarna på sin blogg.

Systrarna Madeleine och Marie-Liesse fick en välsignelse av en franciskanermunk i Heliga gravens basilika efter sin ankomst till Jerusalem

Systrarna Madeleine och Marie-Liesse fick en välsignelse av en franciskanermunk i Heliga gravens basilika efter sin ankomst till Jerusalem. – Den största gåvan är att vara här och förstå vad som hände här, att se med egna ögon, att bevittna de faktiska platserna, säger Madeleine. "Vi kunde stanna upp på varje plats, be och meditera i tystnad." Källa: Foto med tillstånd av de franska pilgrimerna Madeleine och Marie-Liesse.

 

Madeleine tvekar inte: "Bönen är det som bär oss. När du är svag, det är då du är som starkast, för det är då Gud kan verka i dig; Du tar inte upp all plats. Att lita på Gud kan vara utmanande, men när du förstår att Gud bara vill att du ska vara lycklig och kommer att ge dig allt du behöver, då inser du att du har allt för att vara lycklig i detta ögonblick; Du kan lita på honom."

Tio dagar senare, på pingstafton, anlände Antona också till Jerusalem. – Även om jag hade stannat någon annanstans hade jag i alla fall siktat på att nå Jerusalem. Det här är en mycket viktig stad för kristna, men den resa man gör för att nå den är också mycket viktig."

Den franske pilgrimen Ludvig Antona anlände till Jerusalem den 18 maj, vid pingstvakan.

Den franske pilgrimen Ludvig Antona anlände till Jerusalem den 18 maj, vid pingstvakan. "Varje dag under denna pilgrimsfärd var ett mirakel", sa han. Upphovsman: Foto med tillstånd av Louis Antona

 

De tre pilgrimerna är fortfarande kvar i det heliga landet. De har haft möjlighet att delta i olika festligheter och besöka de heliga platserna samt många andra platser i området.

– Den största gåvan är att vara här och förstå vad som hände här, att se med egna ögon, att bevittna de faktiska platserna, säger Madeleine. "Vi kunde stanna upp på varje plats, be och meditera i tystnad."

En sådan här resa är inte för alla, men alla tre pilgrimerna är överens om att "om Gud kallar dig, gå i frid. Om Gud hjälper dig blir allt möjligt."

De franska pilgrimerna vilar under saligprisningarnas kyrkas portik på en kulle med utsikt över Galileiska sjön.

De franska pilgrimerna vilar under saligprisningarnas kyrkas portik på en kulle med utsikt över Galileiska sjön. På bilden syns Louis Antona. En sådan här resa är inte för alla, men, sa de tre ungdomarna, "om Gud kallar dig, gå i frid. Om Gud hjälper dig blir allt möjligt." Källa: Foto med tillstånd av de franska pilgrimerna Madeleine och Marie-Liesse.

Marinella Bandini

Till svenska, juni 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Eukaristisk pilgrimsfärd: Att vandra "med Jesus för Jesus" på lång sikt

Fyra ordenssystrar förbereder sig för en procession på över 1 000 mil

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
7/11/2024
Katolsk Horisont
30/10/2024