Tid nu fastställd för kardinal Pells sista överklagan

1
min read

Tid nu fastställd för kardinal Pells sista överklagan

sön, 02/16/2020 - 17:41
Posted in:
0 comments

                                                                              Kardinal George Pell. CNA fotoarkiv

 

Sidney, Australien, 15 februari 2020 (CNA), - Australiens Högsta Domstol har fastställt tid för sista överklagan för kardinal George Pell, som fälldes i domstol 2018 på fem åtal för sexuella övergrepp mot barn.

Kardinalens sista överklagan i australiskt rättsväsende kommer upp 11-12 mars i Högsta Domstolen, enligt uppgift i australiska media. Pell förlorade en första överklagan i staten Viktorias domstol i augusti 2019.

Pells försvarsadvokater antas inför Högsta Domstolen (High Court) framlägga skäl för att domslutet borde ha ogillats eftersom det grundat sig på en enda klagandens obekräftade vittnesmål.

Kärande har sagt att han och en annan korgosse utsatts för sexuellt ofredande efter söndagsmässan under kardinalens tid som ärkebiskop i Melbourne 1996-1997.

Enligt kärande har Pell blottat sig själv och tvingat korgossarna att utföra sexuella handlingar på honom medan kardinalen fortfarande var fullt liturgiskt skrudad strax efter mässan i prästernas sakristia i S:t Patrickskatedralen 1996. Käranden har också sagt att Pell utnyttjat honom i en korridor 1997.

Det andra förmodade offret dog 2014 och kunde alltså inte vittna under rättegången. Han hade förnekat för sin mor 2001 att något sexuellt utnyttjande förekommit under hans tid som medlem av ministrantgruppen (katedralens korgossar).

Kardinalen dömdes till sex år i fängelse av vilka han måste avtjäna minst 3 år och 8 månader innan han kunde ansöka om villkorlig dom.

Pell som är 78 år gammal har vidhållit sin oskuld med stöd av sina försvarsadvokater som i princip hävdat att de påstådda brotten under omständigheterna varit ”helt enkelt omöjliga att utföra.”

Den fällande domen har medfört delad opinion i Australien och internationellt. Kardinalens försvarsadvokater har hävdat att påståendena om sexuellt utnyttjande i sakristian inte kan styrkas med hänsyn till den stora rörelsen av personer efter mässan och det hinder de liturgiska plaggen som bärs under mässan utgör.

Pell kommer att ställas inför en kyrklig domstol enligt den kanoniska lagen när väl rättsprocessen i Australien avslutats. Om kardinalen skulle dömas skyldig för sexuellt utnyttjande av barn i den kanoniska domstolen skulle han med största sannolikhet laiceras (fråntas sin prästerliga funktion och rättighet).

Kardinalen sitter fängslad i det statliga fängelset Barwon som är ett högriskfängelse sydväst om Melbourne som är fängelse också för några av de mest ökända brottslingarna i organiserad kriminalitet.

Översatt till svenska för Katolsk Horisont, i februari 2020 av Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna