Polsk präst i stabilt tillstånd efter knivattack före mässan

2
min read

Polsk präst i stabilt tillstånd efter knivattack före mässan

ons, 06/12/2019 - 19:13
Posted in:
0 comments

Fader Ireneusz Bakalarczyk återhämtar sig nu efter en knivattack på morgonen den 10 juni 2019. Foto: Ärkestiftet Wrocław.

 

Wrocław, Polen, 10 juni 2019 (CNA). – En katolsk präst i Wrocław är i stabilt tillstånd efter att ha utsatts för en knivattack före morgonmässan i måndags, enligt en rapport från polska polisen.

En talesperson för Universitetssjukhuset i Wrocław har informerat polska nyhetsagenturen PAP att prästen Fr. Ireneusz Bakalarczyk, återhämtar sig efter en operation som behandlat inre skador i bröstkorgen och magen som han ådragit sig efter knivattacken den 10 juni. Fr. Bakalarczyk var på väg att fira mässan i kyrkan Den Saliga Jungfru Maria på sanden i Wrocławs centrum när en 57-årig man gick fram till honom och började tala om skandalerna kring det sexuella utnyttjandet i Katolska kyrkan. Därefter har han dragit fram kniven och huggit prästen i bröstet och i magen, enligt uppgifter i den lokala nyhetskanalen TVP Info.

Som den lokala polisens talesperson informerade  Łukasz Dutkowiak PAP att angriparen hållits fast av vittnen omedelbart efter händelsen ända tills polisen kommit till platsen.

Talespersonen för Ärkestiftet Wrocław sa till PAP att han inte kunde bekräfta om den hemlöse mannen verkligen talat med prästen före attacken. Han tillade att den misstänkta knivattacken inte verkade motiverad av personliga klagomål mot Bakalarczyk och att angriparen tycktes vara ute efter att attackera vilken man som helst i ”klerikala kläder”. Angriparen sitter häktad och kommer att åtalas på tisdagen, enligt officiell källa till PAP.

Förra månadens visning på tv av en dokumentärfilm om sexuella förbrytelser i Polen har dragit igång en diskussion i hela Polen. Filmen tar upp påståenden om präster som förflyttats mellan församlingar och visar också i bild människor som uppträder anklagande mot äldre präster som påstås ha förgripit sig på minderåriga.

Landets biskopar talar ut mot alla former av sexuellt missbruk och förbinder sig att också i fortsättningen ”eliminera faktorer som kan leda till brottsligt beteende”; de förpliktar sig att inta en mer förstående och uppmärksam hållning till människor som kränkts i det förflutna. En undersökning som beordrats av den polska biskopskonferensen, och som offentliggjordes i mars i år, avslöjade att närmare 400 polska präster var anklagade för sexuella övergrepp på mer än 600 personer mellan 1990 och 2018. Lite fler än hälften av de som rapporterades som utsatta för övergrepp var under 15 års ålder. Ärkebiskop Stanislaw Gadecki av Poznan, som är ordförande i biskopskonferensen, betecknade undersökningsresultatet som en ”tragedi”. I ett brev daterat 22 maj i år uppmanade de polska biskoparna: ”Låt inte det goda som görs i Kyrkan genom prästernas ämbete bli förmörkat av vissa personers synder.”

”Enligt principen om det kollektiva ansvaret, låt oss inte också överföra vissa personers synder till alla präster som också bär kaftan. Dessa personer har begått nu kända handlingar och bör straffas för dem.  Låt oss i de svåra tider vi nu upplever ge vårt stöd till prästerna som arbetar självuppoffrande så att de inte förlorar sin entusiasm och att de får erfara uppmuntran från de trogna lekmännen.

 

Översättning för Katolsk Horisont, 11 maj 2019. Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagensy.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
29/02/2024
Katolsk Horisont
10/02/2024