Påven Franciskus: det äktenskap som håller kräver förmågan att ge sig själv som gåva och Kristi nåd

1
min read

Påven Franciskus: det äktenskap som håller kräver förmågan att ge sig själv som gåva och Kristi nåd

mån, 10/22/2018 - 17:33
0 comments

Påven Franciskus och ett nygift par i januari 2016 (foto Daniel Ibanez/CNA)

Vatikanen, 7 oktober 2018. Ett gift par som strävar efter att förverkliga sitt ömsesidiga förbund livet igenom i trohet mot varandra behöver både Guds nåd och kärlek som ligger fast och tryggt i förmågan att ge sig själv som gåva, sa påven Franciskus i söndags.

”Det som ger de gifta kraften att vara förenade i äktenskapet är en kärlek som uttrycks i en ömsesidig gåva av sig själv, styrkt av Kristi nåd”, sa påven den 7 oktober.

”Om de individuella önskemålen och egen tillfredsställelse överväger hos makarna, kan deras förening å andra sidan inte bestå.”

Han förklarade att Kyrkan inte fördömer paren om skilsmässa eller separation ändå skulle ha hänt utan tvärtom, ”känner sig kallad att mot bakgrund av att så många svåra äktenskapliga misslyckanden sker, ändå vara närvarande och i en anda av kärlek, handling och barmhärtighet försöka föra sårade och uppgivna hjärtan tillbaka till Gud.”

Samma barmhärtighet visar Gud hela sitt folk när de misslyckas genom synd och ”lär oss att sårad kärlek kan helas av Gud genom barmhärtighet och förlåtelse,” sa Franciskus.

I meditationen före söndagens Angelusbön reflekterade påven Franciskus över dagens evangelium då Jesus försvarar äktenskapets beständighet och ställs till svars av fariséerna. Jesus förklarade att Moses tillät skilsmässan på grund av ”hjärtats hårdhet” men att det inte motsvarar ”Skaparens ursprungliga intention.”

Jesus åberopar Första Mosebok (Genesis) där det sägs att ”Gud gjorde dem till man och kvinna. Av det skälet skall en man lämna sin far och sin mor och hålla sig till sin hustru och de två skall bli ett kött.”

Påven underströk Jesu ord ”att det Gud fogat samman får människan inte skilja åt.” ”Denna undervisning av Jesus är mycket tydlig och försvarar äktenskapets värdighet som en förening i kärlek som kräver trohet,” sa han. I detta evangelium bekräftar Jesus Guds plan för äktenskapet och tillåter inga undantag från äktenskapets beständiga åtagande. ”Han gör det för att bekräfta Guds plan i vilken styrkan och skönheten i de mänskliga relationerna framstår klart,” sa han.

”Kyrkan tröttnar å ena sidan inte på att bekräfta familjens skönhet, så som den ges oss av den Heliga Skrift och traditionen; samtidigt strävar Kyrkan efter att stå alla dem som konkret upplever brustna relationer, eller kämpar vidare trots tröttheten och smärtorna, nära i sin moderlighet.”

Hannah Brockhaus

 

 

 

Översättning i oktober 2018, Göran Fäldt

 

www.catholicnewsagency.com/news/pope-francis-lasting-marriage-needs-self-gift-and-christs-grace- 36437?utm_source=CNA&utm_medium=email&ut

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
12/09/2023
Katolsk Horisont
27/08/2023