Opus Deis grundare S:t Josemaría Escrivá: Du kan vara ett helgon i ditt vanliga arbete

3
min read

Opus Deis grundare S:t Josemaría Escrivá: Du kan vara ett helgon i ditt vanliga arbete

fre, 06/28/2024 - 20:54
Posted in:
0 comments

Opus Deis syfte är att främja helgelse mitt i det vanliga livet, särskilt genom arbete.

Centralt för den helige Josemaría Esrivá de Balaguers karisma var hans insisterande på att alla kristna är kallade att sträva efter helighet i sitt vanliga liv, särskilt genom sitt dagliga arbete. (foto: Opus Dei / Flickr)

 

Idag hedrar den katolska kyrkan den helige Josemaría Escrivá de Balaguer y Albás (1902–1975), spansk präst, grundare av Opus Dei och författare till "Vägen" (1934), en bok som fortsätter att vara till stor andlig nytta för miljontals katoliker.

"Gud drar dig inte ut ur din omgivning, han tar inte bort dig från världen, inte heller från ditt tillstånd i livet, inte heller från dina ädla mänskliga ambitioner, inte heller från ditt professionella arbete... Men där vill han att du ska vara helig!"

Ovanstående ord av den helige Josemaría Escrivá sammanfattar den inspiration och det budskap han förkunnade och som skulle beröra mångas hjärtan, med en uppmaning att helga sig själva och helga världen. Han fick titeln "det vanliga helgonet" för att han betonade vad en kristens liv idag främst handlar om: att göra det vanliga vardagslivet till något extraordinärt.

I Kristi fotspår

Escrivá föddes 1902 i staden Barbastro i Huescaprovinsen i nordöstra Spanien i en djupt kristen familj. Från tidig ålder upplevde han lidande: Hans tre yngre systrar dog när de var mycket unga, hans fars företag gick i konkurs och familjen var tvungen att lämna sin mark för att flytta till Logroño i jakt på bättre villkor.

En dag såg Escrivá fotspår av bara fötter i snön. Bara tanken på vem som kunde ha lämnat dem fick honom att frysa ända in i märgen. Vem kan gå på is utan skor? Han tyckte att det verkade galet. Men när han fick reda på att det var fotspåren av en munk förändrades hans uppfattning om dessa spår helt.

Dessa fotspår, tänkte han, har lämnats av någon extraordinär som gör lika extraordinära saker. Att tro att någon var kapabel att göra något sådant kunde bara förklaras med ett stort syfte, någon som verkade på ett annat plan. Escrivá kände då att Gud kanske sände honom ett budskap – kanske ville Gud ha något av honom.

Sakta men säkert blev hans sinne klarare: Kristus ville att han skulle följa i hans fotspår som präst.

Escrivá kännetecknades av sin generösa och glada karaktär, medan hans enkelhet och jämnmod gjorde honom mycket omtyckt bland sina studiekamrater. Han var mycket hängiven bön, disciplin och hade en kärlek till lärande. Utan att vilja det såg omgivningen upp till honom. Han gick vidare till seminariet.

Den 28 mars 1925 prästvigdes Escrivá. Flera år senare, med tillstånd från sin biskop, flyttade han till Madrid för att doktorera i juridik. När det spanska inbördeskriget bröt ut år1936 tvingades han avbryta sina studier, som han inte kunde avsluta förrän efter krigsslutet. Efter att ha avslutat sin doktorsexamen i juridik tog han ytterligare en doktorsexamen i teologi – den här gången utanför Spanien, vid det påvliga Lateranuniversitetet i Rom.

Känner igen hans kallelse

Den 2 oktober 1928 fick Gud, med sina egna ord, honom att "se" vad han ville ha av honom: att sprida budskapet om den universella kallelsen till helighet över hela världen.

Det som Guds Ande hade väckt i hans hjärta fick honom att bilda en gemenskap, en familj inom kyrkan: Opus Dei (Guds verk), vars syfte ligger i att främja helgelse bland sina medlemmar mitt i det vanliga livet, särskilt genom arbete.

År 1946 flyttade Escrivá till Rom och fick Heliga stolens slutgiltiga godkännande för Opus Dei.

På 1960-talet följde han Andra Vatikankonciliet på nära håll, knöt band med många konciliefäder och öppnade nya dörrar för att få Opus Dei att växa och sprida sitt budskap.

Han reste genom olika länder i Europa och Latinamerika i syfte att främja och befästa apostolatet "Verket".

"Där, där dina medmänniskor är, där dina strävanden, ditt arbete, dina kärlekar finns, där är platsen för ditt dagliga möte med Kristus", betonade Escrivá.

Escrivá dog av hjärtstillestånd den 26 juni 1975 i Rom. Den dagen, efter att vördnadsfullt ha knäböjt inför tabernaklet, gick han till sitt arbetsrum. När han kom in tittade han förtjust på en bild av Vår Fru av Guadalupe. Plötsligt mådde han illa och föll ihop på golvet. Efter att ha fått en sista smörjelse och medicinska ansträngningar för att rädda honom, dog han.

Den helige Josemaría Escrivá helgonförklarades av Johannes Paulus II år 2002.

Den här artikeln publicerades först av ACI Prensa, CNA:s spanskspråkiga nyhetspartner. Den har översatts och bearbetats av CNA.

 

Till svenska, juni 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna