Nya brittiska hälsovårdsministern hårt kritiserad för Pro-Life åsikter

2
min read

Nya brittiska hälsovårdsministern hårt kritiserad för Pro-Life åsikter

mån, 09/12/2022 - 13:00
Posted in:
0 comments

Therese Coffey har tidigare varit minister för arbetsmarknaden och pensionerna från 2019 till 2022 och har länge beskrivit sig själv som praktiserande katolik.

(foto: Chris McAndrew / Wikimedia (CC BY 3.0) / Wikimedia (CC BY 3.0)

 

En katolsk parlamentsledamot som i går (6 september) utsågs till hälsovårdsminister i Storbritannien har utsatts för hård kritik för sina åsikter om Pro Life.

Sedan det meddelats att förra utrikesministern Liz Truss ersätter Boris Johnson som Storbritanniens nye premiärminister har det också meddelats att Therese Coffey accepterat den nya rollen som hälsovårdsminister vilket framkallat frågor från en del håll kring vilket inflytande hennes katolska tro får som regeringsledamot.

Verkställande chefen för brittiska rådet för graviditetsfrågor, Clare Murphy, har sagt till BBC att hon var mycket oroad med tanke på utnämningen eftersom det var känt att Coffey nyligen röstat mot att piller för hemaborter alltid skulle kunna tas ut för kvinnor i England och Wales. 

Hon sa att Coffeys röst gick ”emot rekommendationerna från ledande medicinska vårdorgan och bland dem Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, Royal College of Midwives och British Medical Association (BMA).” Hon sa också ”att ha en hälsa och sjukvårdsminister som vill sätta sin personliga övertygelse över den kliniska rådgivande expertisen är mycket oroande.”  

Men Coffey har redan tydligt sagt att hon inte har för avsikt att ändra abortrelaterad lag. 

Hon sa till Sky News i onsdags ”Jag tänker inte bryta upp någon del av abortlagen” därför att jag är ”demokrat helt och fullt” och att Parlamentet redan har röstat igenom olika delar av abortlagen.

Coffey har tidigare sagt att hon skulle ”föredra att ingen gjorde abort men jag tänker inte fördöma dem som gör det.”

Therese Coffey har tidigare varit minister för arbetsmarknaden och pensionerna från 2019 till 2022 och har länge beskrivit sig själv som praktiserande katolik.

Hon har röstat mot samkönad äktenskapslag, mot friare abortlag och beskrev sin röst mot läkarassisterat självmord 2015 som en av sina stoltaste dagar som parlamentsledamot i en intervju med Conservative Home i mars 2021.

Hon sa i samma intervju, som svar på frågan om det var svårare nu att vara katolik i politiken, att hon inte var så säker, men sa också ”Ibland är det bara så att människor som har tron har andra synsätt i vissa frågor.”

”Jag tror mycket på det där att leva och låta andra leva och inte döma folk för de val de gör eller för attityder de för med sig” sa Coffey, och tillade: ”Jag ser till exempel helt annorlunda än många av mina vänner på frågan om läkarassisterat självmord. Den där dagen den 11 september 2015 är en av de dagar som jag är mest stolt över i mitt liv som riksdagsledamot, då jag satte stopp för den där andra genomgången av lagförslaget (dödshjälpslagen). Och då har jag ändå vänner som inte alls håller med mig, och det köper jag.”

”Det pratas om att försöka få till en vänligare politisk debatt. Det skulle vara bättre om man slutade kalla människor med olika åsikter bigotta bara för att man inte håller med dem. Man är på sätt och vis bigott om man kallar andra bigotta, om nu det ligger någon logik i det.”

                                                                                                                          Madeleine Teahan

Översatt till svenska för Katolsk Horisont, september 2022, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/12/2024
Katolsk Horisont
24/11/2024
Katolsk Horisont
7/11/2024
Katolsk Horisont
30/10/2024