Nunnor med Downs syndrom inspirerar katoliker över hela världen

1
min read

Nunnor med Downs syndrom inspirerar katoliker över hela världen

sön, 08/18/2019 - 14:56
0 comments

Little Sisters Disciples of the Lamb (Små systrarna lammets lärjungar) får uppmärksamhet och stöd från USA sedan Vatican News publicerade historien om dem.

Berättelsen om systrarna spreds över världen och berörde alla som försvarar livet och dess inneboende värdighet. De Små systrarna Lammets lärjungar, i stiftet Bourges mitt i Frankrike, har verkligen ett mycket speciellt apostolat. De är den första och enda kongregationen med en regel som är anpassad för personer med Downs syndrom.

I en artikel som publicerades i Vatican News den 24 juli, gavs en detaljerad beskrivning av dess medlemmar och deras profetiska mission. Kommuniteten grundades av Moder Line 1985, sedan hon träffat Véronique, en ung kvinna med Downs syndrom, vars tro och starka önskan att bli nunna berörde henne djupt. Moder Lines målsättning är att möjliggöra för kvinnor med funktionssvårigheter att följa Kristus i det vigda livet, tillsammans med kvinnor utan funktionshinder som delar kommunitetslivet med dem.

Kommuniteten erhöll status som kontemplativt religiöst institut 1999, tack vare dåvarande ärkebiskopen av Bourges, Pierre Plateau. Deras statuter blev slutgiltigt godkända 2011 av hans efterträdare ärkebiskop Armand Maillard.

Systrarna är inte knutna till någon annan kongregation. De får sin spiritualitet från S:t Thérèse av Lisieux och S:t Benedikt. Alla systrarna, oavsett om de har Downs syndrom eller inte, deltar i de dagliga sysslorna allt efter vars och ens förmåga.

Moder Line säger till National Catholic Register att kommunitetens levnadssätt ger systrarna med mentala funktionshinder en självständighet som de inte skulle ha något annat socialt sammanhang. ”Vår livsstil, som är kontemplativ, passar personer med Downs syndrom mycket väl.”

För närvarande finns det 10 Små systrar Lammets lärjungar, åtta av dem har Downs syndrom. ”Vi behöver verkligen nya kallelser, eftersom vi saknar unga kvinnor utan funktionshinder som skulle vara ett stöd för dem med Downs syndrom,” sade Moder Line.

Sedan berättelsen om systrarna publicerades av Vatican News, har systrarna fått mängder av meddelanden med stöd och förfrågningar om att få besöka dem, särskilt från USA. ”Amerikanska katoliker, mer än andra, är berörda av vår mission och har visat mest intresse för vår kommunitet och de ser det som ett profetiskt budskap till världen,” säger moder Line. ”Vi är så tacksamma mot alla som hjälpt oss att sprida vårt vittnesbörd och vi hoppas att det skall uppmuntra fler att vilja viga sina liv till Herren genom att tjäna de Små systrarna med Downs syndrom.”

                                                                                                              Solène Tadié

 

                                                Översatt för Katolsk Horisont, augusti 2019, Lena Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024
Katolsk Horisont
10/04/2024