Kristen befolkning krymper i Kina mitt i "tillslag"
Mellan 2010 och 2018 låg antalet vuxna som identifierade sig som kristna stadigt på cirka 2% och sjönk 2021 till 1%.
Mariastaty framför en katolsk kyrka i Chongqing, Kina. (foto: helloabc / Shutterstock)
Storleken på den kristna befolkningen i Kina har planat ut efter de dramatiska ökningarna under 1980- och 1990-talen, enligt en analys från Pew Research Center som släpptes i veckan.
Detta resultat, säger människorättsaktivister och forskare till CNA, är inte förvånande med tanke på det kinesiska kommunistpartiets (KKP) ansträngningar under de senaste åren för att undertrycka utövandet av kristendomen.
Kina hade bevittnat en dramatisk tillväxt av kristendomen under 1980- och 1990-talen när restriktionerna för religionsutövning som infördes under kulturrevolutionen på 1960- och 1970-talen lättades.
Mellan 1982 och 1997 mer än fördubblades antalet kristna som tillbad i registrerade kyrkor, från 6 miljoner till 14 miljoner, enligt Chinese General Social Survey (CGSS). Som jämförelse såg den allmänna befolkningen en tillväxt på 22 % under samma tidsperiod.
Veckans undersökning, utförd av akademiska organisationer i Kina, visade att tillväxten praktiskt taget avstannat under de senaste åren. Mellan 2010 och 2018 låg antalet vuxna som identifierade sig som kristna stadigt på cirka 2 % och sjönk 2021 till 1 %.
Pew noterar dock att på grund av svårigheten att genomföra undersökningar under covid är siffrorna för 2021 inte jämförbara med tidigare år.
Nina Shea, senior mentor och chef för Center for Religious Freedom vid Hudson Institute, sade till CNA att det minskande antalet kristna i Kina "inte är någon överraskning".
"De korrelerar med Xis [Jipings] tillslag mot kristendomen, hans så kallade 'sinifieringskampanj'", sade hon. Under de senaste fem åren "har staten strängt förbjudit alla barn från att exponeras för religion, kyrkor har täckts med ansiktsigenkänning och kopplats till sociala kreditbetyg."
Under den tiden har biblar begränsats och censurerats, Peking har fängslat kristna biskopar och pastorer och deras predikningar har censurerats för att "vara i linje med Xis 'tankar'", sade Shea.
Steven Mosher, forskare vid Population Research Institute, säger till CNA att han ifrågasätter tillförlitligheten i uppgifterna i den nya undersökningen eftersom kristna i Kina, av rädsla för sin säkerhet, kan vägra att svara på opinionsundersökningar.
Icke desto mindre, sa han, kan effekten av den kinesiska regeringens ansträngningar att undertrycka kristendomens tillväxt inte underskattas.
"Kommunistpartiets ledare Xi Jinping klargjorde i ett tal i december 2021 att han har för avsikt att föra alla religioner i Kina – katolska, kristna, muslimska, taoistiska och buddhistiska – under direkt kontroll av KKP och få dem att tjäna dess syften", sade Mosher till CNA.
"Varje religion som inte lär sina medlemmar att älska partiet och socialismen är en 'efterbliven' religion som ägnar sig åt 'olagliga religiösa aktiviteter', sa Xi, och kommer att utrotas. Religioner bör endast bedriva sin verksamhet på godkända platser för tillbedjan och får inte störa det sociala livet eller de ungas utbildning", sade han.
Han tillade att i synnerhet katoliker har utsatts för omfattande förföljelse.
"Att vara katolik, i synnerhet, gör en misstänkt i de nuvarande myndigheterna i Peking. Katoliker får inte gå med i militären, kommunistpartiet eller inneha någon känslig regeringsposition, så de har redan en slags dhimmi-status – för att använda en muslimsk term som syftar på andra klassens status – i det kinesiska samhället, säger Mosher.
År 2018 undertecknade Vatikanen ett konfidentiellt avtal med kommunistpartiet som skulle kräva att regimen samråder med Heliga stolen om utnämningen av biskopar. Det avtalet förnyades 2020 och igen 2022.
Kardinal Joseph Zen Ze-kiun, 91, biskop emeritus i Hongkong och en uttalad förespråkare för religionsfrihet och demokrati, har varit en skarp kritiker av avtalet med Peking och kallat det ett "svek" mot Kinas underjordiska kyrka.
Avtalet har misslyckats med sitt påstådda syfte att hjälpa den katolska kyrkan i Kina, sade Mosher till CNA.
"Överenskommelsen mellan Kina och Vatikanen har inte bidragit till att utvidga kyrkan i Kina. För denna Kina-bevakare är det snarare så att överenskommelsen mellan Kina och Vatikanen används av KKP för att åstadkomma en långsam halshuggning av den katolska kyrkan i Kina. Det är verkligen målet för Xi Jinping, en brutal diktator som är klippt ur samma tyg som Mao Zedong, Adolf Hitler och Josef Stalin, säger Mosher.
"Kom ihåg att av de 104 stift som definieras av KKP i Kina är minst 36 fortfarande utan biskopar. De flesta av de övriga leds av biskopar som snabbt närmar sig, om inte långt över, pensionsåldern. Vatikanens accepterande av en eller två KKP-nominerade biskopar varje år kommer inte att börja kompensera för den pågående utmattningen i deras led, än mindre börja fylla de dussintals tomma biskopsstolarna.
Zelda Caldwell
Till svenska, december 2023, Eva-Lotta Svensson
Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com
Direktlänk till inlägget klicka här