Krisen i Ukraina: katolsk ärkebiskop säger att Gud har sista ordet i Rysslandskonflikten

3
min read

Krisen i Ukraina: katolsk ärkebiskop säger att Gud har sista ordet i Rysslandskonflikten

fre, 02/25/2022 - 13:46
Posted in:
0 comments

Ärkebiskopen av Lviv, Ukraina, Mieczysław Mokrzycki av den latinska riten (Foto Aid to the Church in Need).

 

En katolsk ärkebiskop har betonat Guds makt över Ukrainas allt allvarligare kris med Ryssland och uppmanar folket att be för freden.

Ärkebiskop Mieczysław Mokrzycki har i en intervju den 21 februari med Aid to the Church in Need, Königstein, Tyskland, sagt att Gud har sista ordet, inte politikerna.

”Allmänna opinionen och media fokuserar bara på de mänskliga faktorerna i den här ekvationen: de politiska ledarna, diplomaterna, strategierna och arméerna… men vid dagens slut har Gud alltid sista ordet,” sa ärkebiskopen av den latinska riten i västra Ukrainas största stad, Lviv, till CNA.

”Allt Gud tillåter blir det som avgör,” fortsatte han. ”Det är därför vi inte kan sluta be om bön om och om igen och i hela världen, som påve Franciskus fortsätter att göra.

Rädslan för att Ryssland påbörjar en fullskalig invasion i Ukraina har ökat i veckan sedan den ryske presidenten Vladimir Putin meddelat att han avsåg erkänna utbrytarregionerna Lugansk och Donetsk som självständiga områden.

De östra områdena drivs av separatister med ryskt stöd och omfattar land som nu kontrolleras av ukrainsk militär. Ledaren av den grek-ortodoxa ukrainska kyrkan, ärkebiskop Sviatoslav Shevchuk, sa i torsdags att Rysslands erkännande av områdenas självständighet har satt hela folket i fara.

”Alla levande har idag försatts i fara. Makthavarna har tagit sig rätten att påtvinga sig vem de vill utan hänsyn till lagen,” sa han i ett uttalande den 22 februari. Ärkebiskop Mokrzycki har sagt till ACN i måndags att ”hoppets ljus ändå finns så länge folket talar med varandra.”

”Krig löser ingenting utan förstör och orsakar lidande och bryter freden,” sa den 60-årige ärkebiskopen.

Mokrzycki kommer från Polen och har varit ledare för ärkestiftet Lviv sedan 2008. Han tjänstgjorde som biträdande personlig sekreterare för Johannes Paulus II fram till de polske påvens död 2005. Han var påve Benedikt XVI:s sekreterare i två år.

Ukraina är ett land med 44 miljoner invånare och gränsar till Belarus, Ryssland, Moldavien, Rumänien, Ungern, Slovakien och Polen. Ungefär två tredjedelar av befolkningen är ortodoxa kristna.

Europas nästa största land till ytan efter Ryssland är hem för den ukrainska grekisk-katolska kyrkan som är den största av 23 östkatolska kyrkor i full kommunion med den Heliga Stolen.

Det finns också andra katolska församlingar i Ukraina, som den Rutenska grekisk-katolska kyrkan, den armeniska katolska kyrkan och den latinska kyrkan.

När Ukraina för trettio år sedan förklarade sin självständighet från Sovjetunionen reformerades den latinska kyrkans strukturer. Idag har den sju stift och tre större prästseminarier och tre teologiska institut.

Ärkebiskop Mokrzycki sa att Katolska kyrkan i hela Ukraina förberedde sig på en möjlig våg av ukrainare som måste lämna sina hem särskilt i den östra delen.

”Redan idag kan vi ta emot människor i våra kyrkor och ge dem mat och vatten,” sa han. ”Vi har startat första hjälpen kurser för våra präster, ordenssystrar och bröder och lekmän, så att de i akutsituationer kan ta hand om sårade.”

En del östukrainare har redan flyttat västerut, sa han, och ”vi har redan hyrt en del tomma villor som kan bli deras boende.” 

Ärkebiskopen sa också att bön och stöd från människor i hela världen har berört honom djupt.

”Vi är mycket tacksamma för vad hela den universella kyrkan gjort, och särskilt påve Franciskus som riktat en världsomfattande vädjan om bön för Ukraina,” sa han. ”Jag vill gärna upprepa denna vädjan om bön för Ukraina,” sa han. ”Fortsätt bönen och be tills freden kommer.”

Det rysk-ukrainska kriget bröt ut i februari 2014 framför allt i östra Ukraina. Konflikten har krävt mer än 14 000 liv och tvingat bort 1,3 miljoner människor från deras hem, enligt uppgifter från Caritas Internationalis som är en sammanslutning av lokala Caritasföreningar med centrum i Vatikanen. Parterna var överens om ett eldupphöravtal i juli 2020 men under de senaste veckorna har Putin skickat minst 15 000 soldater till Ukrainas gräns.

Påve Franciskus uppmanade under veckans generalaudiensen i onsdags troende och icke troende att be och fasta för fred i Ukraina.

”Jag inbjuder alla att nästa onsdag göra Askonsdagen den 2 mars till en fastedag för freden. Jag uppmanar de troende att på ett särskilt ivrigt sätt ägna sig åt bön och fasta. Må Fredens Drottning bevara världen för krigets galenskap,” sa påven den 23 februari.

                                                                                                       Hannah Brockhaus

För Katolsk Horisont, slutet av februari 2022, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
2/12/2024
Katolsk Horisont
24/11/2024
Katolsk Horisont
7/11/2024
Katolsk Horisont
30/10/2024