Kinas föreslagna femårsplan betonar eugeniken i födelsepolicyn, säger en expert

3
min read

Kinas föreslagna femårsplan betonar eugeniken i födelsepolicyn, säger en expert

lör, 11/21/2020 - 14:14
Posted in:
0 comments

En ung uyghurmor med sitt barn på promenad i utkanterna av Kashgar, Kina (foto Lazlo Mattes)

En av det kinesiska kommunistpartiets målsättningar enligt planeringen för åren 2021-2025 är att ”optimera dess födelsepolicy” och ”förbättra kvalitén i befolkningen.”

 

Den kinesiska regeringens senaste femårsplan innehåller enligt förslaget ett födelseprogram med inriktning på eugenik, sa en Kinaexpert i veckan. Kina som varit känt i årtionden för sin ettbarnspolitik försöker nu finna en motvikt mot en åldrande befolkning och vill uppmuntra kinesiska kvinnor att ha fler barn – men bara vissa sorters kvinnor. Ett av det kinesiska kommunistpartiets uppsatta mål i riktlinjerna enligt planen för åren 2021-2025 är att ”optimera utvecklingen av barnafödandet” och ”förbättra befolkningens kvalitet.”

Jag är egentligen mycket orolig,” sa professorn vid Columbia universitetet, Leta Hong Fincher, till en panel av Kinakännare via videolänk på ett digitalt möte arrangerat av Center for International and Strategic Studies (CSIS), den 13 november.

Det som slog mig var att de faktiskt använder ett specifikt språk med budskapet att Kina måste ’uppgradera befolkningskvaliteten.’ De måste ’optimera födelseriktlinjerna.’ De använder till och med begreppet eugenik, något som effektivt betonar betydelsen av rashygien i befolkningsplaneringen,” sa hon.

Hong Fincher är biträdande professor vid Columbiauniversitetets asiatiska fakultet i New York och författare till boken “Leftover Women: The Resurgence of Gender Inequality in China.” Hon var den första amerikanska som tog doktorsexamen i sociologi vid universitetet Tsinghua som brukar kallas ”Kinas Harvard”.

Hon sa att den kinesiska regeringens planer att kontrollera fortplantningen ingick i regimens uppställda mål att upprätthålla inre stabilitet genom att främja tillväxten bland Han kineserna, som är den dominerande etniska gruppen i Kina, samtidigt som den etniska minoriteten, Uyghyrmuslimerna, systematiskt begränsas i födslarna. ”Vi ser det hända i Xinjiang med tvångssteriliseringar av Uyghur muslimska kvinnor. Och språket i planen säger mig att regeringen tänker fortsätta med det,” sa hon.

Man har kunnat lägga märke till en mycket omfattande minskning av antalet födslar i Xinjiang och mellan raderna försöker regeringen också att delegera och övertyga de kinesiska kvinnor av Han folket som har högskoleutbildning, att vilja ha fler barn.”

En informationsläcka från ett län i Xinjiang avslöjade personliga uppgifter om omkring 3000 Uyghurier. Den visade att kränkningar av födelsekontrollpolitiken var det vanligaste skälet för deras ”omskolning”, ofta med andra skäl som nämnts vid sidan om.

Bakgrunden till allt detta är naturligtvis att Kinas befolkning är en mycket åldrad befolkning. Och vad som är intressant och oroande för mig är att det språk de använder om den åldrande befolkningen slås ihop med behovet att förbättra fortplantningspolitiken som tycks gå ut på att få fram en befolkning av högre kvalitet,” sa Fincher.

2019 var antalet födda barn det lägsta sedan Mao Zedongs kampanj ”Stora språnget framåt”, kommunistpartiets andra femårsplan från 1958-1962, som resulterade i en massvält som dödade tiotals miljoner människor. Kinas tidigare femårsplan 2016-2020 förändrade landets enbarnspolitik men födslarna fortsatte statistiskt att gå ner.

Kinesiska källor uppger också att de riktlinjer som getts ut för födelsepolitiken i femårsplansförslaget, framlagt vid kinesiska kommunistpartiets möte i centralkommittén avslutat den 29 oktober, för första gången satt upp målet ”att utveckla ett servicesystem för en allomfattande familjeplanering.” The Global Times, som är kinesiska statsmedias engelskspråkiga dagstidning, och som skriver om de kinesiska myndigheternas ställningstagande, tolkar denna uppmaning till ”allomfattande familjeplanering” som en fingervisning till att ge samkönade par och ogifta kvinnor rätten att uppfostra barn.

Slutversionen till den senaste femårsplanen kommer inte att vara klar förrän Folkets rikskongress möts i mars 2021.

Hong Fincher sa under en CSIS (Center for Strategic and International Studies, grundat som tankesmedja 1964, övers. anm.) sammankomst på temat Doubling Down on China, Inc.: An Initial Analysis of China’s 14th Five-Year Plan,” att den kinesiska regeringens plan, som skydd mot yttre inblandning i Hong Kongs och Macaos inre angelägenheter, begärde att Kina skulle vara ”vaksamt kontrollerande av Taiwans självständighet och separatistiska aktiviteter.” Hon sa att USA: s tillträdande president tydligt skulle uttala landets fasta stöd för Taiwan.

Jag tror faktiskt att den tillträdande administrationen under Biden måste vara försiktig med ett Kina som har ett väldigt starkt självförtroende,” sa hon.

Bidenadministrationen bör göra bestämda uttalanden att den står fast i försvaret för de mänskliga rättigheterna. Den bör hålla den kinesiska regeringen ansvarig för de kränkningar av mänskliga rättigheter som tillåtits i Xinjiang.”

Courtney Mares/CNA November 13, 2020

 

Översättning för Katolsk Horisont, november 2020, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/04/2024
Katolsk Horisont
5/04/2024