Kardinal Zen i tal till amerikanska kongressledamöter: Kina vill att Vatikanen ”ger upp allt”

3
min read

Kardinal Zen i tal till amerikanska kongressledamöter: Kina vill att Vatikanen ”ger upp allt”

fre, 02/14/2020 - 22:52
Posted in:
0 comments

Kardinal Joseph Zen talar på Asia News Conference vid Universitetet Urbania i Rom den 18 nov 2014. Foto Bohumil Petrik /CNA

 

Washington D.C., 11 feb 2020. – Emeritusbiskopen av Hong Kong, kardinal Joseph Zen, har sagt att situationen för Kyrkan i Kina är akut allvarlig. Kardinalen förutsade också slutet för den underjordiska Kyrkan.

”Situationen är mycket dålig. Och källan är inte påven. Påven vet inte så mycket om Kina,” sa kardinal Zen till CNA i torsdags.

”Den helige Fadern visar mig särskild tillgivenhet,” sa Zen, men tillade att han är på kollisionskurs med Vatikanens statssekreterare, kardinal Pietro Parolin.  

”Jag kämpar mot Parolin. Det är därför att allt ont kommer från honom”, tillade Zen. Parolin är ”så optimistiskt inställd till den så kallade ’Östpolitiken’, som är en kompromiss”, sa Zen.

Det är bara det att ”man inte kan kompromissa” med det kinesiska kommunistpartiet, som kardinalen kallade trons ”förföljare”. ”De vill ha total underkastelse. Kommunismen är sådan.”

Kardinal Zen ställde upp på en intervju med CNA den 11 februari 2020 när han var i Washington DC för ett möte med kongressledamöter på kongressledamoten Chris Smiths (R-N.J.) kontor.

Smith sa till CNA efter mötet att kardinal Zen ”är en S:t Paulus i vår tid, som inte bara är en helig människa och ett sannskyldigt vittne för Jesu Kristi evangelium, utan också en stor sanningssägare om vad som verkligen händer i Kina.”

Kardinalen och kongressledamöterna talade under mötet om Kinas ”sinifiering” av religionsutövningen i landet och om kommunistregeringens satsningar under det gångna året att med makt kontrollera all religion i ett sammanhängande program.

Julfirandet har delvis förbjudits i Kina, bibelutgåvor har gått igenom nyöversättningar på order av regionala statliga myndigheter och kallelser till prästämbetet har, enligt rapporter gått ned, sa Zen till kongressens lagstiftare.

”Jag tror att det haft en förlamande inverkan på den Katolska kyrkan,” sa Smith.

Den Heliga Stolen och Kina kom 2018 överens om att den kommunistiska regimen skulle ha yttranderätt vid granskningen av biskopskandidater och även biskopsvigningarna i de kinesiska stiften. Poängen med överenskommelsen var att ena Kyrkan i Kina genom att sammanföra det av staten godkända Kinesiska Katolska Patriotiska förbundet i kommunion med den Heliga Stolen, och att samordna det med den med Rom lojala underjordiska Kyrkan. 

De som liksom Zen kritiserat överenskommelsen har varnat för att den underjordiska Kyrkan inte skulle kunna få tillräckligt starkt stöd mot en påtvingad regeringsideologi som drabbar alla religioner i landet inklusive katolicismen.

En rapport i januari som sammanställts av kongressens Kinakommission säger att kränkningar av de mänskliga rättigheterna intensifierades under rapporteringsåret 2019 och att förföljelserna mot katolikerna förvärrades sedan avtalet mellan Vatikanen och Kina undertecknats.

”Kyrkan förföljs mer och mer,” sa Zen i tisdags, ”både den officiella Kyrkan och den underjordiska.”

Den underjordiska Kyrkan ”är dömd att försvinna,” sa han, nu när äldre biskopar som är lojala mot tron dör, och inga nya biskopar tillsätts, och därför inga nya präster kan vigas till ämbetet.

Zen sa att kinesiska katoliker kommer till Hong Kong från fastlandet och frågar vad han kan göra för Kyrkan i Kina. ”Jag kan inte göra något. Ingen lyssnar på mig i Vatikanen. Det bara är så,” sa han till CNA.

”Situationen är alltså, mänskligt talat, hopplös för Katolska kyrkan,” sa Zen också. Zen är biskop emeritus av stiftet Hong Kong. Regionen, som lyder under en särskild administrativ förvaltning, har varit platsen för starka demonstrationer för demokratin under nästan ett helt år. Det började med protester mot ett lagförslag som ville tillåta att personer från Hong Kong skulle kunna utlämnas till fastlandskina. Protesterna handlade också om den särställning Hong Kong har som ett skydd mot det ökade inflytandet och kontrollen från den kinesiska regeringen på fastlandet, som blivit allt mer märkbar.

CNA har nyligen rapporterat om turerna kring kandidaten som ny biskop av Hong Kong som fastställts av Vatikanen, men också att offentliggörandet fördröjts därför att kandidaten uppfattats som alltför sympatiskt inställd till den kinesiska regeringen på fastlandet. Fr Peter Choy Wai-man skulle enligt uppgifter ha utsetts att efterträda Biskop Michael Yeung Ming-cheung, som hastigt avlidit i januari 2019.

Stiftet har sedan dess skötts av kardinal Zens förste efterträdare, kardinal John Tong Hon, som gick i pension 2017. CNA har också rapporterat att Vatikanens första val till ny biskop av Hong Kong var den nuvarande hjälpbiskopen Joseph Ha Chi-shing. Hans utnämning togs dock tillbaka innan den kungjorts därför att han setts delta i gatudemonstrationer mot regeringen.

                                                                                                                    Matt Hadro

Översatt för Katolsk Horisont, februari 2020, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
12/09/2023
Katolsk Horisont
27/08/2023