Kan inte slå de gamla godingarna: Den nicenska trosbekännelsen toppar online-fastebönekampanjen av ärkestiftet Southwark

2
min read

Kan inte slå de gamla godingarna: Den nicenska trosbekännelsen toppar online-fastebönekampanjen av ärkestiftet Southwark

fre, 02/23/2024 - 22:00
0 comments

En online-fastebönekampanj av ärkestiftet Southwark har visat sig vara en stor framgång och sågs av över 1,5 miljoner användare av sociala medier under den första veckan.

Foto: Ikon föreställande det första konciliet i Nicaea med tio män och en text av den nicenska trosbekännelsen på grekiska. (Foto: Wikimedia Commons.)

 

Ärkestiftet Southwark (Storbritannien), som lanserades på askonsdagen, släpper en bönevideo på sociala medieplattformar varje dag under fastan, för att främja välkända böner inom den katolska kyrkan. Kampanjens syfte är enkelt, står det på ärkestiftets hemsida, vilket är att hjälpa människor att få kontakt med Kristus genom bön genom att tillhandahålla innehåll som gör det möjligt för dem att göra det i sitt dagliga liv.

"Den extraordinära räckvidden av denna enkla bönekampanj understryker hur mycket människor längtar efter en relation med Kristus, men ibland bara behöver lite stöd för att lyfta sina hjärtan och sinnen till honom", säger John Wilson, ärkebiskop av Southwark.

"Bönen är en gåva från Gud, det är hans sätt att visa sin önskan att ha en meningsfull och varaktig relation med var och en av oss. Men alltför ofta, i livets hets, sätter människor upp barriärer mellan sig själva och Gud. Alltför ofta tycker människor att det är svårt att ta en stund för att lyfta sitt hjärta och sinne till Gud.

"Jag vill att människor ska glädjas åt bönens under och det är därför jag uppmuntrar människor att ge bönen en chans. Kristus törstar efter oss och våra hjärtan är oroliga tills de vilar i honom."

Kampanjens framgång är "helt organisk", konstaterar ärkestiftet, eftersom inga pengar har spenderats på reklam för videorna eller reklam för själva kampanjen. De böner som används för kampanjen inkluderar de som finns med i den katolska liturgin och de som skrivits av helgon i den katolska kyrkan.

"Många av bönerna är mycket älskade av kristna, medan andra är mindre kända och syftar till att hjälpa människor att få kontakt med Kristus i sina böner", säger ärkestiftet.

Bland de böner som hittills har släppts finns ångerakten, bönen "Min själs stillhet" av Johannes av Korset och den nicenska trosbekännelsen, varav den sistnämnda har visat sig vara den mest populära bönen hittills, tätt följd av en bön som tillskrivs den helige Padre Pio.

"Räckvidden" för de fem bästa videorna som släppts på Facebook hittills – Facebook definierar "räckvidd" som antalet "unika användare" som har sett ett inlägg – är följande:

Den nicenska trosbekännelsen: 510 000 användare.
Förtroende och tillit av St Padre Pio: 491 000 användare.
Stillhet i min soul av Johannes av Korset: 322 363 användare.
Fatima bön: 146 000 användare.
Act of Contrition: 105 000 användare.

Bönekampanjen kan ses i ärkestiftets sociala mediekanaler, inklusive Facebook, Instagram och YouTube, samt på ärkestiftets webbplats.

Ärkestiftet Southwark rapporterar att detta nya tillvägagångssätt för online-evangelisation är en del av dess bredare böneinitiativ som heter Give Prayer a Go som började den 1 januari 2024 och drivs för att stödja det böneår som påven Franciskus har utsett inför det kommande jubileet 2025 – ett speciellt år för förlåtelse och försoning i den katolska kyrkan. Detta inträffar vart 25:e år.

Den bredare bönekampanjen kommer också att lyfta fram sätt att berika bönelivet, inklusive inslag om tillbedjan av det heliga sakramentet – eukaristins hängivna bön – samt uppmuntra barn och familjer att be rosenkransen.

Under ledning av ärkebiskop Wilson har det funnits "ett starkt fokus på evangelisation och att leda människor till Kristus" i ärkestiftets tjänst, vars inverkan "har varit djupgående".

Allt fler människor fullbordar riten för kristen initiering av vuxna (RCIA) – processen att bli katolik som vuxen – och antalet människor som deltar i mässan ökar också sedan pandemins följder.

Sådana uppmuntrande tendenser är till hjälp på andra håll i kyrkan i Storbritannien. Oxford Oratory noterade nyligen en ökning av vuxna som tas emot i katolska kyrkan.

Ärkestiftet Southwarks bönevideokampanj kommer att fortsätta under hela fastan och avslutas på påskdagen.

Den Katolska Härolden

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024