Kambodja: Minnesdag för offren under de kommunistiska folkmorden

1
min read

Kambodja: Minnesdag för offren under de kommunistiska folkmorden

fre, 05/22/2020 - 20:22
0 comments

22 maj 2020. "Katolikerna i Kambodja vill inte vittna om en gammal attityd av vrede och hämndbegär när de tänker på de kommunistiska folkmorden," förklarade biskop Olivier Schmitthaeusler under landets årliga minnesdag av landets mer än 2 miljoner offer dödade av de Röda Khmererna. Officiellt firas det som en vredens dag. Kyrkan håller inte med om ett sådant synsätt. Därför betonar kyrkan det som en dag att ihågkomma martyrerna som en försoningsdag.''

Överhuvudet för den Katolska Kyrkan i Kambodja konstaterar att hålla minnet av kommunismens brott är katolikernas ansvar. Joseph Chhmar Salas, landets första inhemska biskop, förpliktade folket att göra det i sina sista ord före sin arrestering och martyrdöd där han bad att världen skulle få veta det som han hade upplevt. I dag öppnar han en lista med 14 martyrer vars beatifikationsprocess pågår sedan 2015.

Biskop Schmitthaeusler påminner om att i år är 30 årsdagen av kyrkans återupplivande i Kambodja. – Den 14 april 1990 firade biskop Emile Destombes påskliturgi i en av huvudstadens biografer. Den tända elden av påskljuset var ett uttrycksfullt, talande tecken på trons ljus som inte släcktes ut under förföljelsen - tillägger den missionerande franske biskopen.

Röda Khmererna styrde Kambodja från 1975 till 1979.

Källa: Vaticannews.va

Gråbröderna

De senaste artiklarna