Jesuiternas ordensgeneral: ”Satan är verklig och vill få oss att förkasta Gud”

1
min read

Jesuiternas ordensgeneral: ”Satan är verklig och vill få oss att förkasta Gud”

tis, 12/10/2019 - 21:44
Posted in:
0 comments

Fr Arturo Sosa, Jesu Sällskaps ordensgeneral, förbereder sig för att fira mässan i Gesu i Rom den 15 oktober 2016, Foto GC36 via Flickr.

 

Vatikanen den 6 december 2019 (CNA). - Jesuiternas ordensgeneral har sagt till reportrar i tisdags att djävulen är verklig sedan han hamnat på förstasidorna med ett uttalande av Satan är symbol och inte person.

Satan ”är den som står mellan Guds plan och hans frälsningsverk i Kristus därför att han fattat detta oåterkalleliga och fria beslut och han vill dra andra med sig att förkasta den barmhärtige Gud som föredrar att ge sitt liv för att rädda dem i stället för att fördöma,” sa Fr Arturo Sosa, sj., den 2 december i möte med journalister enligt uppgift från Vida Nueva.

Sosa sa också att ”djävulens makt… uppenbarligen fortfarande existerar som en kraft som motverkar våra ansträngningar.” Sosas kommentarer kom mitt uppe i tal han hållit om de sex jesuiterna och de två anställda som dödats i november 1989 av salvadoranska soldater vid Centralamerikanska universitetet i San Salvador. 

Sosa sa i en artikel den 21 augusti i det italienska magasinet att djävulen ”existerar som det ondas personifiering i olika strukturer men inte i personer. Djävulen är ett sätt att verka det onda. Han är inte person på samma sätt som människan. Han är en form av det onda som är närvarande i det mänskliga livet.”

”Gott och ont ligger i ständig strid i människans samvete och vi har många sätt att peka ut dem. Vi erkänner att Gud är god, helt god. Symbolerna ingår i verkligheten och djävulen existerar som en symbolisk verklighet, inte som en personlig verklighet,” tillade han i augusti.

Den katolska katekesen lär att ”Satan först var en god ängel, skapad av Gud; ’Djävulen och de andra demonerna skapades faktiskt naturligt goda av Gud men blev onda av egen kraft.’”

Änglarna är ”andliga icke kroppsliga varelser”, enligt katekesen.

71-årige Sosa valdes till jesuiternas generalsuperior 2016. Han är från Venezuela och har påvlig akademisk examen i filosofi och doktorstitel i politisk vetenskap. Han har tjänstgjort som jesuiternas provinsialsuperior i Venezuela 1996-2004 och började en administratorstjänst i Jesuiternas generalcuria i Rom 2014.

Sosa har tidigare gått ut med kontroversiella kommentarer om Satan. 2017 sa han till El Mundo att ”vi har skapat symboliska figurer som djävulen för att ha ett uttryck för det onda.”

Sedan hans påstående 2017 orsakat en kontrovers har en talesman för Sosa sagt till Catholic Herald att ”Fader Sosa bekänner och lär vad Kyrkan bekänner och lär. Han står inte för trosbegrepp som skiljer sig från vad som ryms i Katolska kyrkans doktrin”.

Översättning för Katolsk Horisont, december 2019, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/04/2024
Katolsk Horisont
5/04/2024