Högsta domstolen i Australien

2
min read

Högsta domstolen i Australien

sön, 09/22/2019 - 21:09
Posted in:
0 comments

Sista chansen för Kardinal Pell. Han ber Australiens högsta domstol att höra hans överklagande.

                                                                         Kardinal George Pell

 

Melbourne, Australien, 17 september 2019 (LifeSiteNews) – En kardinal som i domstol fällts för sexuella övergrepp på minderårig har bett Australiens Högsta domstol att höra hans överklagande.

78-årige kardinalen George Pells försvarsadvokater har idag lämnat in överklagandet i Melbourne. Högsta Domstolen med säte i Australiens huvudstad Canberra förväntas medge att kardinalen hörs på grund av fallets höga profil.

Det blir Pells sista försök att upphäva fastställda domar och bli frisläppt från fängelset. Den 18 december 2018, efter bara fyra dagars förhandlingar, dömdes Pell skyldig av en jury för att på två punkter utsatt barn för sexuellt kränkande handlingar. En andra rättegång planerades men lades ner på grund av bristande bevis och därför att en av de två viktigaste käranden hade avlidit. I april 2019 dömde domaren Peter Kidd Pell till sex års fängelsestraff utan möjlighet till villkorlig dom under tre år och åtta månader.

Pell har hela tiden bedyrat sin oskuld mot anklagelserna för sexuella övergrepp mot barn eller ungdom och efter den fällande domen har Pells juridiska rådgivare lämnat in en begäran om överklagande i Appelationsdomstolen i Melbourne. Detta skedde i början av juni månad då det rapporterades att Pells försvarare gjort gott intryck på de tre domarna. Den 20 augusti stod emellertid domstolen fast vid den tidigare fällande domen. Beslutet var emellertid delat eftersom domare Mark Weinberg sagt att han inte med gott samvete kunde avstå från att ha en avvikande uppfattning.

Pells fällande dom för sexuellt övergrepp mot barn har splittrat uppfattningen i Australien och uppmärksammats internationellt, både vad gäller polisens arbete och rättsväsendet i staten Victoria. Kardinalens supportrar är chockade över att polisen i Victoria aktivt värvat personer med klagomål mot Pell i vad som kallats ”Sy fast Pell kampanjen”.

Kardinalens supportrar är också förvånade över att Pell fällts på vittnesmål av en enda kärande, särskilt som flera andra vittnen framträtt och hävdat att det händelseförlopp som beskrivits av den som anklagat Pell – nämligen att den dåvarande ärkebiskopen av Melbourne våldfört sig på två ministranter i katedralens sakristia omedelbart efter mässan – var en omöjlighet. En australisk journalist har påpekat att kärandens klagomål haft vissa likheter med åtalspunkter som lett till ett felaktigt fällande av en amerikansk präst och som publicerats i tidskriften Rolling Stone.

När Pell arresterades misstänkt för flera fall av sexuellt våldförande, av vilka hälften snart avfärdats, var han den Heliga Stolens prefekt för finanssekretariatet och alltså den tredje högste i rangordning i Katolska kyrkan. Libero Milone, som varit en av Pells kollegor, och som avskedats som  Vatikanbankens ordinarie revisor, har antytt att det skulle finnas ett samband mellan kardinalens arrestering och hans arbete för att motarbeta korruption i Vatikanens finanser.

                                                                                      Dorothy Cummings McLean

Översättning till svenska för Katolsk Horisont av Göran Fäldt, 22 september 2019.

 

Inlägget kommer från sidan www.lifesitenews.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024