Helgonen riskerar allt av kärlek till Jesus, säger påven under mässan för kanoniseringen

4
min read

Helgonen riskerar allt av kärlek till Jesus, säger påven under mässan för kanoniseringen

tors, 10/18/2018 - 17:38
0 comments

Banéren för de nya helgonen Oscar Romero och Paulus VI framför S:t Petersbasilikan (CNS)

Påven Franciskus helgonförklarar Paulus VI, Oscar Romero och ytterligare fem.

Påven Franciskus har formellt förklarat Paulus VI, ärkebiskop Oscar Romero och ytterligare fem, helgon i den Katolska kyrkan. Påven använde påven Paulus VI: s herdestav och bar ärkebiskop Oscar Romeros av San Salvador blodbestänkta bälte.

Flera tusen pilgrimer från de nya helgonens hemländer, Italien, El Salvador, Spanien och Tyskland samlades med tiotusentals andra på Petersplatsen för att fira det universella erkännandet av dessa mäns och kvinnors helighet. De var alla redan kända som helgon.

Carolina Escamilla, som rest från San Salvador till helgonförklaringen, sa att hon var ”superlycklig” att ha kommit till Rom. ”Jag finner inte orden för att beskriva allt jag känner efter att ha varit med om det här ögonblicket som så många av oss väntat på så länge och önskat oss. Det här var den ”officiella” kanoniseringen, men vi visste alla redan att ärkebiskopen Romero var ett helgon.”

Vart och ett av de nya helgonen var märkta av inre smärta och kritik – också inifrån Kyrkan – men samtliga var beslutsamma att med hängiven kärlek följa Jesus och anstränga sig för de svaga och fattiga, sa påven Franciskus i sin homilia.

De här är de nya helgonen: Paulus VI, som ledde de sista sessionerna av det Andra Vatikankonciliet och de första konkreta åtgärderna; Romero som försvarade de fattiga, krävde rättvisa och mördades 1980; den italienske prästen Vincenzo Romano som dog 1831; den spanska nunnan Nazaria Ignacia March Mesa som tjänstgjorde i Mexiko och Bolivia och dog 1943; Katarina Kasper som grundade en order i Tyskland under 1800-talet; Francesco Spinelli som var präst och också han grundade en order under 1800-talet; och lekmannen Nunzio Sulprizio som dog 19 årig i Neapel 1836.

”Alla dessa helgon som levde under olika omständigheter” omsatte evangeliet ”i praktiskt vardagsliv utan ljumhet och utan eget intresse men med en hängivenhet som vågade allt och lämnade allt,” sa påven Franciskus i sin homilia.

Påven bad att alla kristna skulle följa de nya helgonens exempel och inte fästa sig för mycket vid pengar, tillgångar eller inflytande utan i stället följa Jesus och vara en del av hans kärlek till andra människor. Påven har ofta talat om hur han personligen varit inspirerad av både S:t Paulus VI och S:t Oscar Romero.

Och han bad att de nya helgonen skulle inspirera hela Kyrkan att frångå ”strukturer som inte längre är tillräckliga för att förkunna evangeliet eftersom de är tyngder som håller ner vår mission och trådar som håller oss bundna till världen.”

Bland de närvarande under mässan på Petersplatsen var salvadoranskan Rossi Bonilla som nu bor i Barcelona. ”Det känns väldigt viktigt för mig också därför att jag gjorde min första heliga kommunion för msgr Romero när jag var åtta år”, berättade hon för Catholic News Service.

”Han betydde så mycket för de mest behövande; han stod verkligen vanliga människor nära och höll ut under förtrycket från början,” sa Bonilla. ”Kampen fortsätter för folket och det är därför vi har kommit hit!”

24-åriga Claudia Lombardi kom till helgonförklaringen från S:t Paulus VI: s hemstad Brescia. Hennes hemmahelgon ”släppte in frisk luft” i Kyrkan med det Andra Vatikankonciliet och ”har något att säga oss nu i vår tid”, särskilt med sin encyklika Humanae vitae från 1968 som handlade om livet som människa och om kärleken i äktenskapet, särskilt dess undervisning om ”alstrandet av liv och om det skydd för livet som alltid behövs”.

I sin predikan sa påven Franciskus att ”Jesus är radikal.” ”Han ger allt och ber om allt; han ger en kärlek som är total och ber om ett odelat hjärta. Än i dag ger han oss sig själv som det levande brödet; ska vi ge honom brödsmulor tillbaka?”

Jesus ”nöjer sig inte med kärlek i procent”, sa han. ”Vi kan inte älska honom med 20, 50 eller 60 procent. Antingen allt eller inget ”därför att hjärtat är som en magnet – det låter sig dras till kärleken, men kan bara hålla sig till en mästare och måste välja; antingen älskar det Gud eller kommer att älska jordiska rikedomar; antingen lever det för kärleken eller för sig själv.”

”Ett språng framåt i kärlek,” sa han, är det som skulle få varje kristen och hela kyrkan att undvika ”bekvämligheten och de egna njutningarna”. Utan en passionerad kärlek, sa han, ”gläder vi oss i någon slags flyktig tillfredsställelse och låser in oss i meningslöst skvallrande. Vi slår oss till ro i ett kristet monotont liv utan rörelsekraft. En viss narcissism skyler över sorgen över att fortsätta vara ouppfyllda.”

Dagens evangelium berättar om den rike unge mannen som sa att han följde alla budorden och den judiska lagens föreskrifter men frågade Jesus vad han också måste göra för att vinna evigt liv.

”Jesus svar avslöjade honom,” sa påven. ”Herren såg på honom med kärlek. Jesus vände på synsättet att uppfylla buden för att få en belöning till en fri och total kärlek.”

Egentligen säger Jesus till den unge mannen att det inte räcker att inte undvika det onda eller att ge lite pengar till välgörenhet eller att läsa några böner. Följer man Jesus ger man honom den absolut första platsen i livet. ”Han ber oss att lätta på hjärtat och tömma oss själva på saker och ting och ge honom hela vårt rum, han som är det enda goda,” sa påven.

”Nöjer vi oss med några budord eller vill vi följa Jesus som människor med kärlek och verkligen avstå något för honom?” frågade påven alla som stod samlade på Petersplatsen, bland dem också de 267 deltagarna i biskopssynoden och de 34 ungdomarna som är observatörer under mötena.

”Ett hjärta som inte bär på ägodelar, som är fritt att älska Herren, sprider alltid glädje omkring sig. Den glädjen behövs överallt i dag,” sa påven Franciskus. ”Idag inbjuder oss Jesus att vända tillbaka till glädjens källor som är mötet med honom, tillfredsställelsen att avstå från något för att vandra på hans väg.”

Carol Glatz, Junno Arocho Esteves och Melissa Vida har varit med i tillkomsten av denna berättelse.

av Cindy Wooden

Översättning i oktober 2018, Göran Fäldt

http://www.catholicherald.co.uk/news/2018/10/14/saints-risk-all-for-love-of-jesus-pope-says-at-canonisation-mass

Gråbröderna

De senaste artiklarna