Hälften av de nya präster som vigs i USA i år kommer att vara 31 år eller yngre

3
min read

Hälften av de nya präster som vigs i USA i år kommer att vara 31 år eller yngre

fre, 04/19/2024 - 22:21
0 comments

Unga präster markerar korstecknet på människors pannor på askonsdagen i St. Patricks Cathedral, New York, 14 februari 2024. (Foto av Spencer Platt/Getty Images.)

 

Hälften av de män som planeras att vigas till präster i USA år 2024 är 31 år eller yngre, enligt den senaste forskningen från Center for Applied Research in the Apostolate (CARA) vid Georgetown University.

Sekretariatet för prästerskapet, det helgade livet och kallelserna vid USA:s katolska biskopskonferens (USCCB) beställde den årliga undersökningen av prästvigningar.

Totalt 392 ordinander besvarade enkäten. CARA säger att fyra av fem svarande (83 procent) kom från ett stift eller en församling, och en av sex svarande (17 procent) var religiös.

I hela ordinationsklassen år 2024 är utbudet av bakgrunder och skäl för att välja att fortsätta det religiösa livet inget annat än eklektiska (=Ordet eklektisk kommer från grekiskans eklektos, och betyder ”utvald”. Det är ett begrepp som även  används inom filosofi och arkitektur. Övers. anm.)   och omfattande.

"Innan min prästvigning fullbordade jag Camino de Santiago, en mycket kraftfull och avslöjande resa för mig när jag gick in i mitt prästadöme", säger Br. Vince Mary Carrasco med Order of Friars Minor Capuchin. ) (Kapucinorden, latin Ordo fratrum minorum capucinorum, förkortat OFMCap, är en mendikantorden som år1517 med påve Leo X:s tillstånd avskildes från franciskanordens huvudgren, observanterna, på grund av interna stridigheter om tolkningen av fattigdomsidealet. Kapucinerna bär en brun yllekåpa med lång kapuschong samt bär skägg. Ur Wikipedia. Övers. anm.)

Dcn Steven Caraher, stiftet Gary, noterar att han tidigare varit medförfattare till en musikal med mordmysteriekomedi.

"Jag arbetade som polis i Washington DC innan jag började på seminariet", säger Conor Hardy, ärkestiftet i Washington. "Folk som känner mig väl kanske inte blir förvånade över att veta att jag var ganska dålig på det.”

Sammantaget var de svarande ordinanderna år 2024 i genomsnitt 34 år gamla vid tidpunkten för ordinationen (hälften var mellan 26 och 31 år och den andra hälften mellan 31 och 67 år), konstaterar undersökningen.

Sedan år1999 har medelåldern varit 35 år och varierat mellan 33 och 37 år. År 2024 var i genomsnitt svarande ordinander i religiösa institut 3 år äldre än svarande stiftsordinander vid vigningstillfället.

Rapporten från CARA listade några andra anmärkningsvärda egenskaper hos ordinationsklassen 2024:

Ungefär var tionde svarande ordinand fick hemundervisning i genomsnitt åtta år. Mellan 32 och 42 procent gick i en katolsk grundskola, gymnasium eller högskola. Tre av fem (60 procent) avlade en grundexamen eller en examen på forskarnivå innan de började på seminariet.

Två av tre (67 procent) är kaukasier, en av fem (18 procent) är latinamerikan, en av tio (10 procent) är asiater/stillahavsöbor/infödda hawaiianer och två procent är svarta/afroamerikaner.

CARA listade också några av de faktorer som kan ha påverkat processen för yrkesmässig urskiljning:

Fyra av fem svarande präster (82 procent) uppgav att båda deras föräldrar var katoliker när de var barn. Tre av tio svarande präster (29 procent) har eller har haft en anhörig som är präst eller ordensfolk.

Nio av tio svarande präster (89 procent) rapporterade att de uppmuntrats att överväga prästadömet av någon i sitt liv (oftast av en präst, vän eller församlingsmedlem).

När det gäller gruppaktiviteter deltog hälften av de svarande prästerna (51 procent) i en församlings ungdomsgrupp innan de började på seminariet, jämfört med 33 procent som deltog i katolsk campustjänst, 28 procent som deltog i pojkscouter och 24 procent som deltog i Knights of Columbus eller Knights of Peter Claver.

När det gällde deltagande i församlingstjänster tjänstgjorde sju av tio svarande ordinander (71 procent) som altartjänare innan de började på seminariet, jämfört med 48 procent som tjänstgjorde som lektorer, 41 procent som tjänstgjorde som extraordinär utdelare av nattvarden och 32 procent som tjänstgjorde som kateketer.

Undersökningen utvecklades ursprungligen år1998 av sekretariatet för kallelser och prästutbildning (nu sekretariatet för prästerskap, helgat liv och kallelser) vid USCCB. CARA tog över ansvaret för projektet år 2006 med hjälp av den webbenkät som sekretariatet tagit fram.

USSB noterar att undersökningen belyser föräldrarnas betydande inflytande på barns yrkesmässiga urskiljning.

"Mödrar och fäder, förenade i äktenskap, är de första vittnena om kärlek till sina barn", säger USSB.

"Det är inom familjen som barnen undervisas om tron, lär sig innebörden av kärlek och växer i dygd. Årets studie av ordinander understryker den grundläggande roll som familjer, särskilt föräldrar, spelar när det gäller att bygga upp Guds rike. Det är genom familjens kärlek och stöd som barn utvecklas till de män och kvinnor som Gud kallar dem att vara."

Den katolska Härolden

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Stor undersökning visar att "konservativa" och "ortodoxa" präster är på frammarsch

Stor undersökning visar att konservativa och ortodoxa präster är på frammarsch

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024