Gregoriansk sång och vin är en fruktbar kombination för dessa franska nunnor

5
min read

Gregoriansk sång och vin är en fruktbar kombination för dessa franska nunnor

tis, 08/27/2024 - 20:26
0 comments

Kända för skönheten i sina gregorianska sånger, har de benediktinska nunnorna i klostret Notre-Dame de Fidélité i Jouques i regionen Provence utvecklat utmärkta viner sedan 1967.

Nunnorna i klostret Notre-Dame de Fidélité i Jouques brukar sitta på sin 150 hektar stora egendom med utsikt över Durancedalen, som inkluderar vingårdar för vinframställning. (foto: med tillstånd av Notre-Dame de Fidélité Abbey)

 

De senaste åren har nunnorna i klostret Notre-Dame de Fidélité i Jouques, några kilometer norr om Aix-en-Provence, fått internationellt erkännande genom sitt deltagande i Neumz-projektet , en smartphone-app som erbjuder streaming av hela det gregorianska sångrepertoaret av Novus Ordo- liturgin.

Men det är också för den enastående kvaliteten på deras lokala produkter, särskilt deras viner från Provence, som denna dynamiska benediktinska gemenskap har gjort sig ett namn i Frankrike, med stora media som nyligen visat intresse för klosterinitiativ, särskilt när de främjar nya former av kvinnligt företagande.

I detta avseende tickar verksamheten i Jouques Abbey, som ligger i den idylliska miljön i Provence-regionen och vars gästfrihet välkomnar många besökare på jakt efter lugn och ro varje år.

En väg till helighet 

Sedan de bosatte sig i Jouques 1967, har samhället, som idag omfattar cirka 45 nunnor, levt efter den benediktinska regeln om bön och arbete, och deras verksamhet är främst inriktad på driften av deras stora 150 hektar stora egendom med utsikt över Durancedalen.

De lugna grunderna

De lugna grunderna (Foto: Solène Tadié/National Catholic Register)

 

De säkerställer sin försörjning genom att producera många lokala delikatesser, som de säljer direkt från sin klosterbutik eller på plattformar dedikerade till klosterprodukter.

De stora fälten av frukt- och olivträd, lavendel och enkornsvete som omger klostret gör det möjligt för dem att kommersialisera oljor, hydrolater, sylt, honung, kakor och andra delikatesser som uppskattas av allmänheten. (Hydrolater är en biprodukt vid destillering av örter och blommor till eteriska oljor. Vid destilleringen används rent källvatten. Övers. anm.)

När det gäller deras vingårdar, sträcker de sig över 20 tunnland mark, vars vidder får syster Armelle, att skämta om att samhällets enda inhägnad är klippan som gränsar till deras egendom.

Abbey Notre-Dame de Fidélité i Jouques erbjuder vacker utsikt.

Abbey Notre-Dame de Fidélité i Jouques erbjuder vacker utsikt. (Foto: Solène Tadié/National Catholic Register)

 

"När de första nunnorna kom hit 1967 fanns det övergivna vingårdar och aprikoslundar över hela landet, och eftersom de letade efter sätt att försörja sig på rehabiliterade de dem och begränsade sig till en början till att producera viner som de lagrade i klosterkällare för lokal försäljning”, sa syster Armelle i en intervju med The Register.

Det var faktiskt inte förrän 2005 som de första säljbara flaskorna utvecklades, med den ursprungliga designen vi känner till idag, inspirerade av teckningarna av Moder Geneviève Gallois , en berömd konstnär från samma samhälle som dog 1962. De första årgångarna gav två röda viner. Den första, Louange , är en emblematisk cuvée som blandar Syrah med en gammal Grenache-vinstock planterad 1950, vilket förbättrar dess kvalitet och sublimerar ljusstyrkan i dess färg, vilket ger den toner av mogen frukt och kryddor. "Medan de unga vinstockarna säkerställer kvantitet, producerar de gamla mycket bra druvor, liksom själva vinerna, som förbättras med åldern", förklarade syster Armelle.

Praise

"Praise" (Foto: Our Lady of Fidelity Abbey)

 

Det andra vinet, Fidelis , är gjort av Merlot-vinstockar som planterades år 2000 på gårdens högsta platå och heter Notre Dame de France. Den har röda fruktaromer och toner av blåbär och svarta körsbär.

Insamling av druvor

Insamling av druvor (Foto: med tillstånd av Notre-Dame de Fidélité Abbey)

 

"Eftersom vår expertis växte år efter år, insåg vi att vi inte anständigt kunde producera Provence-viner utan att erbjuda rosé, som alltid är nära förknippad med regionen i vinälskares medvetande", fortsatte hon. Sålunda, 2017, planterade samhället målmedvetet 6 tunnland vinstockar för rosé, vars första årgång, en blandning av Grenache, Syrah och Caladoc, såg dagsljus 2020 under namnet Exsulta . Detta eleganta vin, med sin blekrosa färg och citrustoner, har redan vunnit strålande recensioner.

Ta hand om vinstockarna

Ta hand om vinstockarna (Foto: med tillstånd av Notre-Dame de Fidélité Abbey)

 

Detta rykte ger samhället hopp om framtida internationell utveckling, särskilt i USA, där kunderna är särskilt förtjusta i Provence-roséer.

Den fruktbara belöningen

Den fruktbara belöningen (Foto: med tillstånd av Notre-Dame de Fidélité Abbey)

 

"Vi strävar efter att garantera konsekvent kvalitet för våra produkter genom att se till att våra druvor är så vackra som möjligt, men eftersom våra produkter inte är industriella kan det förekomma små variationer på grund av klimatet", sa den benediktinska nunnan och preciserade att samhället tar hand om hela jordbruksarbetet, från skötsel av vinstockar och jordar till skörd av druvorna. Vintillverkningsprocessen utförs sedan i källaren i en grannby, ett steg som Jouques-nunnorna följer noga, ända fram till den sista provningen innan buteljering.

Allegori över liturgin

I sin strävan efter helighet sparar nunnorna ingen ansträngning. Medan de handplockar druvorna till rödvinet kräver rosédruvorna mekanisk skörd, som börjar mitt i natten. ”För att rosé ska vara av högsta kvalitet”, förklarar syster Armelle, ”måste tiden mellan skärning av druvorna och pressning vara så kort som möjligt. Det är därför vi brukar aktivera skördaren runt klockan tre på morgonen, så att druvorna kan levereras till källaren i gryningen.”

Detta lämnar nunnorna ett par timmar på sig att gå vidare med uppgiften, innan de går med de andra nunnorna i kapellet klockan 05.00 för dagens första av sju böner, vars verser streamas på Neumz-appen.

Tillbedjan i klosterkapellet

Tillbedjan i klosterkapellet (Foto: Solène Tadié/National Catholic Registery)

 

Det är faktiskt till liturgin som klostrets tre viner tilltalar, som en slags allegori över gemenskapen mellan en gudgiven gåva och människans verk.

Medan Louange hänvisar till det gudomliga ämbetet eller timmarnas liturgi, och Fidelis ekar namnet på deras kloster, menas Exsulta (inspirerad av Sakarja 9:9 "Gläd dig mycket, o dotter av Sion, se din kung kommer till dig") för att återspegla glädjen att arbeta med mark och vinstockar i en så enastående miljö som det provencalska Frankrike.

"Detta land har getts till oss, som om det bara väntade på att vårt samhälle skulle komma, och vi har fått det att bära frukt så gott vi har kunnat", sa benediktinernunnan och pekade på Kristi återkommande användning av bilden av vinstockar och vinstockar. Vin för att illustrera hans kärlek och närvaro i världen.

Klostret

Klostret (Foto: Solène Tadié/National Catholic Register)

 

I hennes ögon är vinodling verkligen en privilegierad mötesplats med Gud. "Liturgin är det yttersta uttrycket för en gåva från Gud som människor svarar på med sitt arbete, och denna gemenskap av de två dimensionerna är vad Herren har önskat från början och för all evighet", avslutade hon.

Frukten av denna försynsallians, som ger finsmakare glädje, kommer också att pryda klostrets nunnors bord på söndagar och högtidsdagar, som en gudomlig belöning för deras uthållighet i jakten på det goda och det vackra.

Denna söta bild är som en nick till minnet av den berömda fransk-brittiska författaren Hilaire Belloc. "Varhelst den katolska solen skiner, / det finns alltid skratt och gott rött vin", skrev han . ”Åtminstone har jag alltid tyckt att det är så. / Benedicamus Domino !”

Solène Tadié

 

Solène Tadié

Solène Tadié är Europakorrespondent för det nationella katolska registret. Hon är fransk-schweizisk och växte upp i Paris. Efter att ha tagit examen från Roma III University med en examen i journalistik började hon rapportera om Rom och Vatikanen för Aleteia. Hon började på L'Osservatore Romano 2015, där hon successivt arbetade för den franska sektionen och den italienska dagstidningens kultursidor. Hon har också samarbetat med flera fransktalande katolska medieorganisationer. Solène har en kandidatexamen i filosofi från det påvliga universitetet i Saint Thomas Aquinas, och nyligen översatt till franska (för Editions Salvator) Defending the Free Market: The Moral Case for a Free Economy av Acton Institutes Fr. Robert Sirico.

Till svenska, augusti 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
6/09/2024
Katolsk Horisont
5/09/2024
Katolsk Horisont
21/08/2024
Katolsk Horisont
20/08/2024
Katolsk Horisont
19/08/2024