Familjerna är ett radikalt vittnesbörd i det moderna samhället, säger Ärkebiskop Gomez
’Vårt samhälle har förkastat något som tjugo århundraden kristen civilisation betraktat som hela naturens grund’.
(CNS foto/Paul Haring)
Den kristna familjen måste bli ett ”radikalt” tecken mot ett klimat av förtvivlan och isolering, sa ärkebiskop Jose Gomez av Los Angeles i tisdags. Gomez är vice ordförande i den katolska biskopskonferensen i USA och höll sitt anförande den 18 juni under en fyradagars konferens om liturgin och hemmets kyrka. Det skedde i universitetet Notre Dame i South Bend.
”Vårt samhälle har förkastat något som tjugo århundraden kristen civilisation betraktat som hela naturens grund – att de flesta män och kvinnor ser meningen med livet i bildandet av kärleksfulla äktenskap, arbete för det gemensamma bästa och att leva tillsammans med barn de själva uppfostrar”, sa Gomez.
Ärkebiskopen förklarade att en hel uppsättning allvarliga frågor spelat in under de föregående 20 – 30 åren i bevarandet och främjandet av familjerna som skilsmässorna, samboförhållandena, födelsekontrollen och aborterna, samkönade relationer och den förvirrade sexualsynen. Nu överger man till och med den grundläggande mänskliga nödvändigheten att gifta sig och ha barn, påpekade han.
”Många unga diskuterar om det är ’etiskt’ att ha barn i en tid då medeltemperaturen i världen ökar oroväckande. Vad millennieskiftets unga diskuterar än livligare, är om det finns ett ’värde’ i att påbörja en familj,” sa Gomez.
”Bara googla den enkla frågan, ’Måste jag ha barn?’ Det är så sorgligt att läsa svaren man får. Och inte nog med det. Det är verkligen sorgligt att så många unga ställer sådana frågor. Sanningen är denna: av alla tänkbara skäl har man redan slutat ha barn.”
Gomez sa att de minskande födelsetalen, och det faktum att man inte ser något värde i familjebegreppet, är ett tecken som inte bara talar om själviskhet. Det pekar på en viss uppgivenhet. Utan att förminska betydelsen av klimatförändringarna, sa Gomez, ser vi att det nu finns en allmän berättelse om dystopi, där det är bättre för barn att inte komma till alls.
”Samma dystra scenarier spelas upp dagligen i dagstidningarna, tidskrifterna, i böcker, i media och i klassrummen,” sa Gomez, ”och det är Kyrkans mission komma med ett svar och få göra det genom den kristna familjens vittnesbörd.”
”Frågan vi har att besvara är på vilket sätt vi kan leva som kristna i den nuvarande kulturen och på vilket sätt vi kan ge barnen en god uppfostran och bära fram evangeliets budskap i vår tids omgivning. Vad kan vi ha att säga och vittna om för äktenskapet, familjen och för barnen?”
Los Angeles ärkestift har en gemenskap om mer än fem miljoner katoliker som fått döpa 50 000 barn varje år. ”Det är inte bara siffror,” sa Gomez, det är själar Gud anförtrott åt oss. Som herde vill jag inte att en enda av dem går förlorad.”
Det är helt klart avgörande, sa han, att upptäcka och främja ”Hemmets kyrka” i familjen. Den har sin rot i en församling som kan den kraft och stöd.
”Enligt min mening betyder det väldigt mycket att kunna bilda små troende grupper,” sa Gomez, men det är lika viktigt att satsa på en löpande sakramental trosformation för att Kyrkan skall leva och vara missionerande.
”När vi viger ett par eller döper ett barn – måste vi se det som en början till en levande relation. Vi måste finna vägar att tillföra relationerna kraft att växa själva, och ge just det barnet och just det paret stödet att växa i kärleken till Jesus och vara med i deras levande längtan att leva evangeliet i familjerna.”
Att bygga upp familjerna i tron är en huvuduppgift för Kyrkans mission i en tid då evangeliets budskap uppfattas som en motsats till kulturen, sa Gomez. Det har hänt förr och det händer igen!
Vi behöver återupptäcka att det kristna budskapet om familjen är något radikalt ”nytt”, sa han.
”Före kristendomen hade ingen talat om äktenskapet i termer av en livslång kärlek, eller en kallelse från Gud, eller som en vandringsled till helighet och frälsning. Det var en ny och spännande idé att kunna tala om mannen och kvinnan som skulle bli ’ett kött’ och bli delaktiga i Guds eget handlande för att skapa nytt liv.”
Det vanliga livet i en familj, som är en spegelbild av Kristi fördolda liv i den heliga familjen i Nasaret, har en chans att evangelisera genom att vittna om verkligt hopp och riktig mänsklig lycka – just det som samhället ser ut att tappa bort när det inte finns en vilja kvar till ha barn.
”De första kristna evangeliserade genom sättet att leva. De levde i denna världen, men utan att vara av denna värld,” sa Gomez.
”De sa nej till preventivmetoderna och aborterna och tog emot barn i glädje som en Guds gåva och behandlade dem som personer värdiga att bli älskade och ges kraft och näring, så att de kunde känna till Herrens vägar.”
”De första kristna familjerna förändrade världen – på det enkla sättet att välja och följa Jesus och hans Kyrkas undervisning”.
Översättning för Katolsk Horisont, Göran Fäldt (22 juni 2019)
Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk
Direktlänk till inlägget klicka här