Exorcister till jesuiternas ordensgeneral: Satan existerar

1
min read

Exorcister till jesuiternas ordensgeneral: Satan existerar

ons, 08/28/2019 - 08:56
0 comments

                                          Photo credit: Todd Page via flickr (CC-BY-NC-2.0).

 

Vatikanstaten 23 augusti. En internationell sammanslutning för katolska exorcister sade på torsdagen att Satan existerar som en verklig personlig varelse och att detta är en sanning enligt katolsk lära.

“Att djävulen verkligen existerar, som en personlig varelse som tänker och handlar och som har valt att göra uppror mot Gud, är en trossanning som alltid har hört till katolsk doktrin,” uttalade International Association of Exorcists i ett pressmeddelande den 22 augusti.

Organisationens uttalande kom som ett svar på det som jesuiternas ordensgeneral Fr Arturo Sosa, SJ, nyligen sagt om djävulen och som organisationen anser vara ”allvarligt och förvirrande.”

Exorcisterna sade att de gjort uttalandet för att ge ett ”läromässigt klarläggande.”

Sosa skapade rubriker tidigare i veckan då han sade till den italienska tidskriften Tempi att ”djävulen existerar som en symbolisk realitet men inte som en personlig realitet.”

Djävulen “existerar som personifieringen av det onda i olika strukturer, men inte i personer, eftersom han inte är en person utan ett ondskefullt sätt att handla. Han är inte en person, som liknar mänskliga personer, utan ett sätt för ondskan att närvara i människans liv,” sade Sosa.

Exorcisterna citerade ur Kyrkans undervisning sedan länge om Satans natur, tillsammans med uttalanden från påven Franciskus och hans föregångare och påpekade att katoliker måste tro på att Satan är en verklig och personlig varelse, en fallen ängel.

“Kyrkan, med Skriften och den apostoliska traditionen som grund, undervisar officiellt att djävulen är en skapad och personlig varelse och hon varnar dem som likt Fader Sosa, menar att han bara är en symbol.”

Sosas yttrande ligger “utanför Kyrkans ordinarie och extraordinarie högtidliga läroämbete,” skriver exorcisterna.

Exorcisternas internationella sammanslutning är en ”sammanslutning av trogna” som är formellt godkänd 2014 av Vatikanens kongregation för prästerskapet. Bland dess grundare fanns den välkände exorcisten Fader Gabrele Amorth, som avled 2016.

Sosa, som är 70 år, valdes till Jesu Sällskaps ordensgeneral 2016. Han är från Venezuela och har en licentiatexamen i filosofi och doktorsexamen i statsvetenskap. Han har tjänstgjort som superior för provinsen i Venezuela från 1996 till 2004 och påbörjade en administrativ tjänst hos Jesuitordens kuria i Rom 2014.

Sosa har framfört kontroversiella uttalanden om Satan tidigare. År 2017 sade han till tidningen El Mundo att ”vi har utformat symboliska figurer, som djävulen, för att uttrycka det onda.”

Efter sitt yttrande 2017, som orsakade strid, sade en talesman för Fader Sosa till Catholic Herald att ”Fader Sosa bekänner och undervisar det som Kyrkan bekänner och undervisar, liksom alla katoliker. Han har inte en egen uppsättning trossatser som skiljer sig från Katolska kyrkans doktrin.”

Översättning för Katolsk Horisont den 28 augusti, minnesdagen för den helige Augustinus, Lena Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagensy.com

Direktlänk till inlägget klicka här

 

Länk till exorcisternas uttalande: klicka här

Länk till Sosas uttalande: klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/04/2024
Katolsk Horisont
5/04/2024