Eritreanska katoliker fastar och ber sedan kyrkans vårdcentraler avstängts

1
min read

Eritreanska katoliker fastar och ber sedan kyrkans vårdcentraler avstängts

sön, 06/30/2019 - 21:46
0 comments

Kyrkan Vår Fru av Rosenkransen, Asmara (Hailu Wudineh TSEGAYE/Shutterstock)

 

Ämbetsmän från regeringen har tagit över sjukhus och vårdcentraler och tvingat ut patienter.

Eritreanska katoliker har ombetts fasta som svar på regeringens övertagande och stängning av katolska vårdcentraler. I ett brev den 22 juni skriver Ärkebiskop Menghesteab Tesfamariam av eritreanska ärkestiftet Asmara, att “bara Herren kan trösta oss och lösa våra problem”.

Uppmaningen att fasta kom under de eritreanska apostlarnas fasta som infaller mellan Pingst och S:t Petrus och S:t Paulus festdag. Eritreanska katoliker använder den alexandrianska riten och följer den koptiska kalendern och därför firas  fastetiden  från 25 juni till 11 juli i år.

Den 12 juni kom ämbetsmän från regeringen till vårdcentralerna och  tvingade patienter att lämna lokalerna. Vakter övervakar alla 22 vårdcentra.  

I ett brev till regeringen frågade Eritreanska katolska hierarkins råd “hur det kunde vara möjligt att något sådant kan tillåtas hända i en rättsstat där  lagens regler gäller för alla och skall respekteras av alla.

Som kritik av regeringens ageranden har biskoparna skrivit att “ett sådant agerande som att frånta Kyrkan och andra sociala institutioner deras arbete, är liktydigt med att undergräva deras existens och utsätta ordensmän och gudsvigda kvinnor och lekmän för rena förföljelsen.”

BBC har rapporterat att man tror att regeringens agerande är svaret på Kyrkans uppmaning att bromsa strömmen av utvandrare.

Eritrea på Afrikas Horn granskas regelbundet för kränkningar av mänskliga rättigheter.

Det är känt att landet stängt ner andra kyrkliga institutioner och att Förenta Staternas kommission Internationell Religionsfrihet betecknat landet som ett “land med särskilt oroande situation.” Den har påpekat att katolska och muslimska skolor stängts av regeringen.

Källor inom Förenta Staterna och FN har gjort bedömningen att hundratals personer sitter i fängelse på grund av religiös tro.

Eritreanska ortodoxa kyrkan, Sunni islam, Romersk katolska kyrkan och Eritreas evangeliska kyrka är de enda tillåtna religionerna och andra betraktas som illegala, enligt rapporten.

Det är inte första gången katolska vårdcentraler har stängts av regeringen. En eritreansk präst sa till EWTN i juli månad 2018 att regeringen stängt åtta sjukhus som ansetts överflödiga mot bakgrund av existerande statligt drivna sjukhus.

                                                                                             Aaron Benavides

 

Översättning för Katolsk Horisont, juni 2019. Göran Fäldt. 

Inlägget kommer från sidan www.catholicherald.co.uk

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023