En tysk kardinal öppnar prästseminarium som servering för hemlösa

2
min read

En tysk kardinal öppnar prästseminarium som servering för hemlösa

tors, 04/02/2020 - 22:12
Posted in:
0 comments

Hemlösa får mat under spridningen av coronaviruset i prästseminarium som öppnats av den tyske kardinalen.

                                Kardinal Rainer Maria Woelki tjänar en behövande 30 mars 2020

 

Det var i måndags som prästseminariet öppnade dörrarna till en matsal med 20 separata bord för att servera måltider för hemlösa. Alla som kom kunde hålla den sociala distanseringen under måltiden. 

Köln, Tyskland – Kardinal Rainer Maria Woelki av Köln har öppnat ärkestiftets seminarium som samlingsplats och matsal för hemlösa under coronavirusepidemin. Seminariet var redan delvis utrymt på grund av renoveringsarbete och de studerande hade skickats hem sedan lektionerna ställts in till följd av utbrottet av Covid-19.  

Kardinalen informerade tidigt söndagen 29 mars att ”han beslutat hålla sitt seminarium öppet för hemlösa när seminaristerna på grund av coronarestriktionerna åkt hem, sa kardinal Woelki i söndags. 

”Det blir varma måltider och tillgång till vilrum och duschar för dem som inte har någonstans att ta vägen just nu i Köln.”

Seminariet öppnade sina lokaler för hemlösa på måndagen och kunde erbjuda måltid i matsalen med 20 individuella bord så att de som kom in också kunde hålla den påbjudna sociala distanseringen.

CNA Deutsch, Catholic News Agencys tyskspråkiga systerorganisation, berättade 30 mars att maten serverades genom ärkestiftets och generalvikariatets cateringkök och att föreskrifterna för hygien och allmän säkerhet övervakades av malteser från Maltas Höga Militärordens medicinska organisation.

Förutom matserveringen erbjuder seminariet duschmöjligheter för män på lördagar mellan 11 och 13 och för kvinnor mellan 13 och 14. Enligt ärkestiftet räknar man med mellan 100 och 150 personer i seminariets lokaler.

Trots att lokaler för de hemlösa står öppna i staden har de olika försiktighetsåtgärderna för att hejda coroanavirusets spridning gjort det svårare för de hemlösa att finna skyddat område. Caritas har i Köln varnat för att de som brukar be om hjälp på gatorna nu har många färre att be om hjälp.

”Många av dem vi möter ute på gatorna är framför allt hungriga och har inte kunnat tvätta sig på dagar”, sa kardinal Woelki nu i måndags. Det är bland annat frivilliga från ärkestiftets ungdomscentrum och teologistuderanden från skolor i Köln, Bonn och Sankt Augustin som är aktiva på plats.

”Tidigare i dag hade jag tillfälle att välkomna de första 60 gästerna till vårt tillfälligt omdisponerade seminarium,” sa kardinal Woelki på Twitter. ”För många är behovet stort. För mig var det inspirerande att se de unga volontärerna och deras känsla för gemenskap.”

”Våra kongregationer är inte bara gudstjänstskongregationer utan också Caritasorganisationer och varje döpt kristen är kallad inte bara till gudstjänstliv och att bekänna tron utan är också kallade till att medverka i barmhärtighetsverken.” sa kardinalen och tillade att Kyrkans kallelse till tjänst aldrig kan ställas in. Ärkestiftet informerade också i söndags att man kunnat erbjuda medicinsk vård till sex italienska coronaviruspatienter från norra Italien som är värst drabbat av viruset. Patienterna kunde hämtas med flyg genom tyska flygvapnet och med hjälp av regeringen i Norra Rhen-Westphalen. 

Kardinal Woelki kallade den medicinska vården och behandlingen ”en akt av barmhärtighet och internationell solidaritet” med italienska folket.

Översatt för Katolsk Horisont, april 2020, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024