En konstutställning om Johannes Paulus II i Rom lyfter fram skönheten som en källa till hopp och liv

2
min read

En konstutställning om Johannes Paulus II i Rom lyfter fram skönheten som en källa till hopp och liv

tors, 10/22/2020 - 17:19
Posted in:
0 comments

(foto: Galleria Arte Poli)

 

Med anledning av 100-årsjubileet av Johannes Paulus II:s födelse har en utställning öppnats i Rom i galleriet Arte Poli inte långt från Vatikanen. Utställningen visar fotografier, reliker och konstverk som anknyter till helgonet.

Utställningen öppnades den 16 oktober och kommer att vara öppen för allmänheten till 2 april 2021. Det antas att det blir den enda kulturhändelsen i en italienska huvudstaden med 100-årsjubileet eftersom Rom står under strikta begränsningsregler på grund av Covid-19.  

Det är en mycket orolig tid och människor känner sig desorienterade och allt ängsligare, uppgivna, nervösa och till och med stingsliga. Därför ville vi sprida ett budskap med hopp genom S:t Johannes Paulus II som person”, sa Andrea Mezzetti till National Catholic Register. Han är konstnärlig ledare för Progetto Arte Poli som ligger i Verona och har en ateljé för kulturevenemang.

Enligt hans mening är den polske påvens vittnesbörd om livet, inte minst hans berömda ”Var inte rädda”, det bästa botemedlet mot den atmosfär av ängslan och ovisshet som gör att människor bär på mycket smärta och frustration. ”Genom att hedra den helige påven som betytt så mycket för oräkneliga människor vill vi uppmana alla att återvända till sådana grundprinciper som broderskap, lojalitet, solidaritet och vänskap, som bokstavligen håller på att försvinna i vårt århundrade!”

Utställningen sponsras av polska ambassaden till den Heliga Stolen och Johannes Paulus II: s stiftelse i Vatikanen. Man kan se ett urval av 24 fotografier – som förvaltas av Catholic Press Photo – men som ägs av påvefotograferna Giancarlo och Alessia Giuliani och deras arkiv. Fotografierna visar höjdpunkter från Johannes Paulus II: s pontifikat.

Tillsammans med fotografierna visas ett stort antal föremål som lånats ut från Påvarnas museum – bland annat hans mässhake, reliker av hans blod och hår, ett originalmanuskript till två påveaudienser och ett foto av honom med autograf.

Utställningen visar också flera konstverk av den 85-årige konstnären Albano Poli som gett sitt namn till den internationellt välkända konstateljén. Den mest berömda av alla är den tre meter höga statyn ”Johannes Paulus II: s lidande”, som gjorts efter beställning av kardinal Edoardo Menichelli och som i vanliga fall har sin plats på katedraltorget S:t Cypriacus i Ancona.

Polis ateljé i renässansstil som är drygt 2000 kvm till ytan och har 60 anställda som arbetar med tillverkning av kyrkfönster, fresker, konstföremål i brons, marmor och konstsmide för kyrklig miljö och offentliga platser.

För Albano Poli har den religiösa konsten varit en hörnsten och han har vunnit berömmelse för många verk ägnade Johannes Paulus II – bland annat i Loreto, Frosinoe och San Giovanni Rotondo i Italien men också i Warsawa och Krakow i Polen och i katedralen i Havana i Kuba.

Trots sin höga ålder är Poli fortfarande mycket aktiv därför att han gärna minns att Johannes Paulus II tyckte om att citera Dostojevski som sagt att ”det är skönheten som räddar världen,” sa Mezzetti. ”Liksom det fula kan provocera fram och skynda på denna världens sammanbrott och förfall är vi övertygade att kärleken till det sköna kan förändra människors sätt att tänka och utföra saker och ting.”

Solène Tadié, National Catholic Register Europakorrespondent, 21 oktober, 2020.

 

Till svenska för Katolsk Horisont, oktober 2020, Göran Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
12/09/2023
Katolsk Horisont
27/08/2023