En helig journalists bön inför döden för den katolska pressfriheten
St. Brandsma besökte 14 redaktörer innan Gestapo arresterade honom.
Den holländske St. Titus Brandsma led martyrdöden av nazisterna och var en journalist som gav sitt liv för att trons sanningar inte skulle tystas. (foto: Wikimedia Commons / Public Domain)
Världsdagen för pressfrihet firas den 3 maj varje år och uppmärksammar vikten av fria och oberoende nyhetsmedier.
Bland nutida helgon finns en journalist och präst som led martyrdöden av nazisterna för sitt arbete i katolska medier: St. Titus Brandsma.
Helige Titus (1881–1942), helgonförklarad av påven Franciskus år 2022, var en karmelitpräst och född i Nederländerna. Under den nazistiska ockupationen av landet informerade den nazistiska PR-byrån holländska tidningar om att de var tvungna att acceptera annonser och pressmeddelanden från officiella källor.
Kardinalen och ärkebiskopen av Ultrecht, Johannes de Jong, gav Brandsma, i egenskap av journalist och andlig ledare för landets katolska journalister, i uppdrag att förmedla hierarkins svar på nazisternas mandat till alla katolska redaktörer i landet.
Brandsma avslutade varje besök hos redaktionen med kommentarer i stil med: "Vi har nått vår gräns. Vi kan inte betjäna dem. Det kommer att vara vår plikt att definitivt avvisa nazistisk propaganda om vi vill förbli katolska tidningar. Även om de hotar oss med stränga straff, avstängning eller nedläggning av våra tidningar, kan vi inte rätta oss efter deras order."
Brandsma besökte 14 redaktörer innan Gestapo arresterade honom. Han arresterades och fördes till strafflägret Amersfoort, där han tvingades arbeta under omänskliga förhållanden. Senare hamnade han i det fruktansvärda koncentrationslägret Dachau i Tyskland, där regimen utförde experiment på fångar. Han dödades slutligen med en dödlig injektion av karbolsyra.
Innan han dog gav han sitt radband till sjuksköterskan som injicerade honom med den dödliga substansen. Hon sa till honom att hon inte visste hur hon skulle be, och han svarade att hon bara skulle säga: "Be för oss syndare." En tid senare konverterade den unga kvinnan och blev vittne i Brandsmas helgonförklaringsprocess.
Hans kropp hittades aldrig och man tror att han kremerades i ugnarna i nazisternas förintelsecenter. S:t Johannes Paulus II godkände dekretet som erkände hans martyrskap, och han saligförklarades 1985. Påven Franciskus helgonförklarade honom den 22 maj år 2022.
Enligt den holländska tidningen Nederländernas Dagblad har dussintals internationella journalister och det tyska katolska journalistförbundet med 520 medlemmar undertecknat ett brev till påven Franciskus där de ber honom att utnämna Titus Brandsma till journalistikens beskyddare.
Karmeliterna å sin sida anger att helgonet skrev en särskild bön mellan den 12 och 13 februari 1942, när han satt i fängelse, med titeln "Inför en bild av Kristus":
O Jesus, när jag ser på dig
Än en gång levande, att jag älskar dig
Och att ditt hjärta älskar mig också
Dessutom som din speciella vän.
Även om det får mig att lida mer
O, för mig är allt lidande gott,
Ty på detta sätt liknar jag dig
Och detta är vägen till ditt rike.
Jag är salig i mitt lidande
Ty jag känner det inte längre som sorg
Men det mest slutgiltiga valda partiet
Det förenar mig med dig, o Gud.
O, lämna mig bara här tyst ifred,
Kylan omkring mig
Och låt inga människor vara med mig
Här ensam tröttnar jag inte.
Ty du, o Jesus, är med mig
Jag har aldrig varit så nära dig.
Stanna hos mig, hos mig, ljuva Jesus,
Din närvaro gör allt gott för mig.
Ken Oliver-Méndez
Ken Oliver-Méndez
Till svenska, maj 2024, Eva-Lotta Svensson
Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com
Direktlänk till inlägget klicka här
Läs också: Den impulsive journalisten och martyren Fritz Gerlich (1883-1934)
Läs också: Hur St. Maximilian och Moder Angelica kom att arbeta i katolsk media