Den impulsive journalisten och martyren Fritz Gerlich (1883-1934)

3
min read

Den impulsive journalisten och martyren Fritz Gerlich (1883-1934)

tis, 11/14/2023 - 11:47
Posted in:
0 comments

“1927 besökte Gerlich som antikatolsk journalist den stigmatiserade Therese Neumann i Konnersreuth (Bayern). Gerlich ville avslöja bedrägeriet med stigmata, men vad han råkade ut för var …”

Fritz Michael Gerlich

Hur kan en kalvinist bli katolsk martyr? Han som genom en bedrägerihistoria ville tillfoga Katolska kyrkan ordentlig  skada. Bara genom Guds nåd! Den som står bakom denna berättelse om nåden är den äldste av fyra söner i fiskgrossistfamiljen Paul Gerlich från Stettin. Han hette Carl Albert Fritz (Michael) Gerlich, och föddes 15.2.1883.

Fritz uppfostrades i sitt kalvinistiska föräldrahem till den nyktra sakligheten. Han gick i det då välrenommerade läroverket Marienstift och läste sedan efter 1902 matematik och fysik på universitetet i Leipzig och efter 1903 historia och antropologi i München. Där doktorerade han med betyget ”mycket gott”. Prestationen var så utomordentlig att man antog att han sedan länge varit bekant med temat och innehållet i slutprovet. Gerlich blev dock inte anklagelsen skyldig utan bad frivilligt att för doktorstiteln få gå upp i något annat fackområde. Också i det fallet blev resultatet ”mycket gott”!

Fritz Gerlich blev historiker vid Bayerns statsarkiv och skrev vid sidan om tyskt konservativa artiklar. Han skrev bland annat för ”Süddeutschen Monatshefte” och för ”Die Wahrheit“, som han själv grundat. Politiskt hörde han till ”Die Deutschen Vaterlandspartei”. Från 1920 till 1928 var han ansvarig utgivare för ”Münchner Neuesten Nachrichten” (MNN).

På redaktionen stöttade han lagandan och tog till sig kritik för egna artiklar. Relationerna kunde emellertid inte dölja att Gerlich var mycket impulsiv och ibland till och med helt olidlig. Han lär också anmälts för förtal. Hans odrägliga raserianfall gjorde också att hans fru ibland tog avstånd från honom. Han genomlevde en kris i livet och blev sjukskriven. I 17 månader levde han och hans hustru åtskilda.

Hitlers kupp 1923 ledde till den första stora personlighetsförändringen. Gerlich bröt med de nationalauktoritära sympatierna och blev en Hitlers ärkefiende. Han sammanträffade åtminstone tre gånger personligen med Hitler. Det skedde också därför att Gerlich lät trycka sina arbeten på samma företag som Hitler använde för sin ”Völkischen Beobachter”. Sedan Gerlich i sina artiklar blivit opinionsdrivande mot Hitler och hans anhang, började Hitler ställa vissa krav på tryckeriet. Gerlich vände sig då till ett katolskt tryckeri för sina utgivningar.

Denna tillgivenhet till det ”katolska” i Gerlichs personhistoria är ytterligare ett steg i hans utveckling som människa. Det började 1927 när han som antikatolsk journalist besökte den stigmatiserade Therese Neumann i Konnersreuth. Gerlich ville avslöja ”bedrägeriet” med de öppna såren, hennes stigmata, och chockera den Katolska kyrkan. Gerlichs möte med denna andligt fromma kvinna förändrade fullständigt alla frågeställningar. Man skulle kunna kalla detta, som först var tal om bedrägeri, för en djup omvandling till det inre.

Therese Neumann uppmuntrade Fritz Gerlich i motståndet mot nazismens ideologi och att informera öppet om dess djävulska återverkningar. 1931 konverterade Gerlich till den katolska läran. Han skrev två böcker om Therese Neumann (1929 och 1931). År 1930 blev han ansvarig utgivare och chefredaktör för den katolska tidskriften ”Illustrierter Sonntag”. Han sponsrades av prins Erich av Waldburg och Zeil som han lärt känna i Konnersreuth.

Från 1932 gav han tidskriften sitt nya namn, ”Der gerade Weg – Deutsche Zeitung für Wahrheit und Recht” (”Rakt fram – tysk tidning för sanning och rätt”, övers. anm.). Upplagan ökade undan för undan och kom snart upp i över 100 000 tryckta exemplar. De röda och svarta rubrikerna var slående varumärken. Texterna var trotsiga. Ordagrant betydde ”Nationalsocialismen” här ”lögn, hat, brodermord och gränslös nöd” (31 juli 1932).

Nazisterna svarade med att kalla Gerlich ”uppviglare, förbrytare och mentalt störd”. Hitler blev så klart ”rasande av ilska” så snart han såg vad Gerlich skrev. Den 3 mars 1933 överfölls han och misshandlades grovt av en SS-trupp på sitt redaktionsrum. Han förklarades också följaktligen behöva ”skyddsomhändertagande” i 16 månader i München. Misshandel fortsatte. Bland annat hoppade en SA-man på honom med full kraft och slog honom på händerna så att han inte skulle kunna skriva mer. Den 21 december 1933 bad tre schweiziska biskopar om benådning för Gerlich i brev till Berlin.

Efter Röhmkuppen fördes Gerlich till koncentrationslägret Dachau och sköts där ihjäl någon gång mellan 30.6 och 1.7 1934. Liket förbrändes. Rekviemmässan för Fritz Gerlich lästes den 28 juli 1934 i S:t Bonifatiuskyrkan i München. Mässan fick inte kungöras offentligt men antalet närvarande var mycket stort.

Den 16.12 2017 har Ärkestiftet München och Freising officiellt inlett saligförklaringsprocessen. Också på det världsliga planet bör den modige och oböjlige journalisten Gerlich hedras och äras. Under Münchens filmfestival är det redan en god vana att dela ut ”Fritz-Gerlich filmpriset”.

Elmar Lübbers-Paal

Den schweiziske historikern dr. Max A. Hoefter från Wollerau har på sin internetsida www.gerlich.com sammanställt många minnen och upplysningar. Alla nummer av ”Der gerade Weg” från 1931 ´till 1933 finns återgivna där.

Fritz Gerlich

Foto: till vänster, Fritz Gerlich 1929, till höger. Gerlichs skrivmaskin. © Bistum Regensburg

Till svenska för Katolsk Horisont, november 2023, Göran Fäldt.

Inlägget kommer från sidan www.kath.net

Direktlänk till inlägget klicka här

Video:  Fritz Gerlich (1883 - 1934) på tyska

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024