"Den katolske serietecknaren": Möt den 20-årige konstnären som använder sina serier för att evangelisera

3
min read

"Den katolske serietecknaren": Möt den 20-årige konstnären som använder sina serier för att evangelisera

tis, 01/30/2024 - 21:23
Posted in:
0 comments

Joshua Masterson använder sin gudagivna talang för att sprida den katolska tron på ett unikt sätt.

Joshua Masterson firar "March for Life 2024". (foto: Med tillstånd av Joshua Masterson)

 

Joshua Masterson, en 20-årig katolsk serietecknare, använder sin gudagivna talang för att sprida den katolska tron på ett unikt sätt.

Masterson, som var det femte av tio barn, berättade om sitt konstverk, sin tro och sina förhoppningar inför framtiden.

Med mer än 27 000 följare och mer än 390 inlägg kom "The Catholic Cartoonist" först ut på Instagram den 1 april 2022. Många av de tecknade filmerna har roliga historier med altarpojkar och blinkningar till helgonen, liksom fader Otto, en präst som möter det dagliga kaoset i livet runt omkring honom.

En del av teckningarna har också ett mer seriöst anslag och tar upp ämnen om nyheter som påverkar den globala kyrkan, högtidsdagar och tillfällen av katekes.

Masterson sa att han började teckna i mycket tidig ålder, och även om han aldrig gick på konstskola, kommer han från en konstnärlig familj, med sin far och mormor som båda gläder sig av sina egna konstnärliga ansträngningar.

"Jag har alltid haft en talang för att rita serier och hitta på karaktärer. Runt 2022 gick jag igenom en period av urskiljning i mitt liv och tänkte: "Vad är min kallelse? Vad ska jag göra med mitt liv?'"

Masterson berättade att han övervägde prästämbetet, men att han i slutändan visste att det inte var där Gud ville ha honom.

Efter att ha inspirerats av Normal Rockwells hälsosamma och familjära konstverk säger Masterson att han utvecklade idén om att skapa konst ur ett katolskt perspektiv.

Han insåg dock snabbt att tecknade konstverk kom mer naturligt för honom, så han ändrade sin idé ännu en gång.

"Som katolsk konstnär beger du dig längs avenyn för konst, mosaiker och målningar i kyrkan. Så jag tänkte först inte på att göra katolska tecknade serier, men jag insåg att det finns något speciellt här - en nisch; det här är något jag tycker om att göra", sa Masterson. "Jag började dela med mig av min design till min familj och sedan till min församling. Alla älskade det.

Masterson tillade att han hämtar inspiration från gamla serier som FoxtrotCalvin and HobbesSherman's Lagoon och Blondie.

Family Circus skapad av Bil Keane var också en stor inspirationskälla.

"Jag ville verkligen ha den där sunda familjekänslan", säger Masterson. "Det var alltid skitkul på söndagarna att få läsa söndagens 'roliga'."

Masterson nämnde att han ville att hans serier skulle förmedla vardagen i en kyrklig gemenskap, något han kände till på nära håll.

Den katolske serietecknaren, En prästs arbete är aldrig färdigt

En prästs arbete är aldrig färdigt. (Foto: Joshua Masterson)

 

"Jag går i mässan så ofta jag kan. Jag började till och med tjäna altaret vid 6 eller 7 års ålder och har fortsatt än i dag, nu som huvudministrant", säger han.

"Det har varit en stor sak för mig och mitt trosliv. Jag har alltid älskat rollen att hjälpa till, och jag får mycket inspiration från de yngre killarna", förklarade han. "Jag får se alla detaljer och bakom kulisserna i sakristian. De flesta av mina serier är inspirerade av det verkliga livet, särskilt med altarpojkarna."

"The Catholic Cartoon" publiceras flera gånger i veckan via Instagram, även om han vanligtvis siktar på ett dagligt inlägg. Masterson berättade att han använder Procreate, den digitala illustrationsappen på sin iPad, för att skapa sina tecknade serier.

Den katolske serietecknaren, Joshua Masterson tar upp pro-life- och familjelivsteman i sina skapelser

Joshua Masterson tar upp pro-life- och familjelivsteman i sina skapelser. (Foto: Joshua Masterson)

 

Att designa dessa serier ger honom möjlighet att evangelisera, något Masterson hoppas kunna fortsätta med.

Den katolske serietecknaren, Joshua Masterson Katolska böner är en del av hans karikatyrer

Katolska böner är en del av hans karikatyrer. (Foto: Med tillstånd av Joshua Masterson)

 

"Att teckna serier med anknytning till tron är något jag tycker om. Ännu viktigare är att jag hoppas att detta kan vara ett unikt sätt för människor som kanske inte är katoliker att få en inblick i vår tro."

För närvarande skickar Masterson sina serier till 24 personer varje vecka.

En basilika i Ungern använder några av hans serier för sin bulletin, liksom en församling i Kanada. En kyrka i Belgien tar också emot hans verk och översätter det till holländska för sin församling. En annan församling i USA översätter hans verk för sina spansktalande medlemmar. Hans arbete presenteras också i en månatlig tidskrift på Irland.

I början av december 2023 publicerade Voyage Comics Catholic Cartoon Collection, en samling av Mastersons serier.

"På första sidan finns den allra första tecknade serie jag någonsin gjort. ... Jag är väldigt stolt över det och exalterad, säger Masterton.

"Jag växte upp med att läsa samlingsböcker och jag känner mig välsignad att Voyage Comics var villiga att göra detta med mig. Gud har hjälpt mig så mycket; Och genom att göra det känner jag att jag gör något för Gud: att dela med mig av tron med hjälp av den här gåvan han har gett mig."

"Allt detta är en välsignelse från Gud", fortsatte Masterson. "I sanning, mina gåvor att kunna rita, dela det med så många människor ... och Gud som ger mig dessa möjligheter: Allt detta är enorma välsignelser som jag är så tacksam för. Jag är väldigt ödmjuk inför att få vara med om allt detta.

Christina Herrera

En version av den här historien publicerades ursprungligen på ChurchPop, The Registers systertjänst på EWTN News.

Christina Herrera är EWTN:s Digital Media Specialist och har ett nära samarbete med The Register. Hon har ägnat de senaste åren åt politiskt arbete, allt från Capitol Hill till kampanjer och pro-life-förespråkande. Christina bor för närvarande i Washington, DC, med sin hund, Chanel.

Till svenska, januari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024