De nordiska katolska familjedagarna 2020 på internet

1
min read

De nordiska katolska familjedagarna 2020 på internet

tors, 05/28/2020 - 10:44
0 comments

Alla som har arbetat för olika events och budgeterat för genomförande blir naturligtvis berövade glädjen att erbjuda människor något positivt och upplyftande för vardagslivet, när det oväntade händer som sätter stopp för allting. Det hände ju faktiskt också de nordiska katolska familjedagarna som skulle hållas utanför Oslo i Norge den 21 - 24 maj 2020.  

Biskoparna i de nordiska katolska stiften kunde inte annat än att ta ansvar för vad som skulle kunna hända under den globala coronapandemin. Det fanns inga alternativ till att ställa in hela programmet innan deltagarna började packa sina väskor och planera resorna. Beskedet var väntat. Alla förstod att beslutet var klokt och att man måste hoppas på ett genomförande senare, eller ett annat år.

Men då kom de närmast ansvariga för detaljprogrammet på Oslos pastoralcentrum på idén att samla ihop material från deltagande stifts organ och andra som kunde bidra på olika sätt i ett digitalt familjepaket som skulle kunna vara till glädje och inspiration – utan det personliga mötet i det fysiska rummet på Haugetuns folkhögskola.

Det man nu kan se på det digitala biblioteket som Pastoralcentrum i Oslo åstadkommit. Det är imponerande! Här finns så mycket bra att se och läsa, ja också höra, att man måste tycka att initiativet till nordisk katolsk gemenskap med familjen som huvudtema ändå kan fungera. Och meningen var ju egentligen att alla församlingarna på något sätt skulle upptäcka rikedomen med familjerna i Kyrkans liv och i samhället. Temat för dagarna var ju ”Kärlek i familjen -en styrka för Kyrkan”!

I det digitala ”paketet” finns inledningsord av biskop Berislav Grgic som är ordförande i Nordiska katolska familjerådet och tal av kardinal biskop Anders Arborelius ocd. I paketet finns inspirerande föredrag, goda böner för familjen i en nu särskilt ansträngande tid, aktivitetstips, bok och filmtips och roliga sånger.

Man kan också göra en digital utflykt till Oslos förnämliga kulturhistoriska museum och betrakta något av den norska katolska medeltidens enastående religiösa uttryck i skulpterat trä och målningar. De nordiska stavkyrkorna som samlade kristna under några århundranden vittnar om att den katolska tron aldrig dör utan utvecklas och omformas i en ny tid.

Många har bidragit till denna fascinerande digitala berättelse. De är värda stort tack för att ha ”räddat” de inställda familjedagarna undan coronavirusets härjningar. De ska inte få oss att tappa modet utan stärka oss i bönen och gärningarna. Som en vetenskapsman och genetiker nyligen sagt offentlig, ”det finns något som smittar mer än ett virus – det är hoppet!”

                                                                                                               Göran Fäldt

De digitala nordiska familjedagarna 2020 Klicka här

De nordiska katolska familjedagarna 2020

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023