De europeiska biskoparna uppmanar EU att stödja förföljda kristna i Nigeria

2
min read

De europeiska biskoparna uppmanar EU att stödja förföljda kristna i Nigeria

tors, 07/09/2020 - 17:44
Posted in:
0 comments

Kardinal Jean-Claude Hollerich, Ärkebiskop av Luxembourg, i Vatikanen 5 oktober 2019. Credit Daniel Ibáñez/CNA.

 

Vatikanstaten, 3 juli 2020 (CNA). Europeiska biskopskommissionens ordförande har lovat förföljda kristna i Nigeria att han vill vädja om större stöd från EU.

Kardinal Jean-Claude Hollerich som leder Biskopskonferensen i Europeiska Unionen (COMECE) har skrivit till biskoparna i Nigeria att kommissionen kommer att verka för EU:s bistånd och samarbete med Nigerianska myndigheter för att bekämpa våldet och förföljelserna. Kardinalen underströk i sitt brev solidariteten med nigerianska kristna församlingar som ”lever i en situation av ständiga överfall av terrorister, upprorsmakare och väpnade gruppen, som i vissa fall kommer upp i en nivå av riktig brottslig förföljelse,” enligt ett uttalande av Europakommissionen den 2 juli.

Uppskattningsvis har 6000 kristna i Nigeria dödats sedan 2015 i de flesta fallen av Boko Haram och de militanta herdarna Fulani, enligt Europakommissionen. Fler än 600 kristna har hittills dödats under 2020 enligt uppgifter den 15 maj från Society for Civil Liberties och Rule of Law (Intersociety). De kristna har halshuggits och man har satt eld på kropparna, bondgårdar har satts i brand och präster och seminarister har kidnappats för att få ut lösensummor.

Efter en Boko Haram attack på en by i nordöstra Nigeriastaten Borno har man funnit minst 81 döda den 9 juni. Attacken var den sista från en aktiv islamistisk grupp mot landets kristna befolkning. Tidigare i juni dödades en kristen pastor och hans gravida hustru på sin gård i landets östra delar. 

I januari kidnappade en militant grupp fyra katolska seminarister från den Gode Herdens seminarium i Kaduna och dödade en av dem, Michael Nnadi. Den 1 mars kidnappades en präst, fader David Echioda, av beväpnade män sedan han framburit söndagens mässa men släpptes några dagar senare.

Europeiska biskopskonferensens kommission har varit tydlig i uppmaningen till EU:s medlemsstater att ”öka sina ansträngningar för att få stopp på våldet i Nigeria, ställa brottslingar inför rätta, stödja våldsoffren och verka för dialog och fred,” enligt uttalandet från COMECE.

I maj 2020 har biskoparna ”vädjat till det internationella samfundet att använda diplomatiska, politiska och finansiella verktyg för att bistå de nigerianska myndigheterna att få slut på våldet och lagföra brottslingarna samt ge underhållsstöd åt offren och fullt ut inkludera de kristna (47 % av totalbefolkningen) i alla statliga strukturer och på alla nivåer inom administrationen – inklusive polisen och försvarsmakten.

Ledare inom Förenta Staterna (USA) har också uppmanat till mer stöd till de kristna i Nigeria. Den 25 juni sa förre republikanen Frank Wolf att USA måste sända en särskild envoyé till Nigeria för att koordinera skyddet av den kristna befolkningen och förhindra ytterligare destabilisering i området.

I februari sa USA:s resande ambassadör för religionsfriheten, Sam Brownback, till CNA att Nigeria var ett av de länder som hade mest anledning till oro i fråga om kränkningar av religionsfriheten.

Brownback sa att situationen i Nigeria oroade honom därför att den kunde sprida sig till grannländerna om ingenting gjordes för att ta itu med den religiösa förföljelsen.

”Många dör i Nigeria och vi fruktar att det här kommer att sprida sig i regionen,” sa han till CNA. ”Det här är verkligen något som dykt på min radarskärm – under senare år men särskilt förra året.”

Kardinal Hollerich sa att han var särskilt orolig för alla som tvingas lämna sina hem på grund av det ökade våldet i Nigeria. Han sa att det var viktigt att Europa välkomnade dem och skyddade dem.

”Mina tankar och mitt hjärta är med de många ungdomar som tvingas bort från sitt land på grund av våldet och bristen på socio-ekonomiska framtidsutsikter,” sa Hollerich.

                                                                                                   Courtney Mares

Översatt för Katolsk Horisont, juli 2020, Göran Fäldt.

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
26/11/2023
Katolsk Horisont
22/11/2023
Katolsk Horisont
16/10/2023
Katolsk Horisont
4/10/2023