Brev från den Helige Fadern till de gifta paren

3
min read

Brev från den Helige Fadern till de gifta paren

tors, 12/30/2021 - 14:34
0 comments

På den Heliga Familjens högtid har påve Franciskus uppmuntrat de gifta paren att lita på Kristi kraft och på hans nåd under alla livets stormar de måste gå igenom tillsammans.

Påve Franciskus har i ett brev till de gifta paren den 26 december skrivit att ”äktenskapet som kallelse betyder att ibland behöva styra en redlös liten båt i stormiga vatten som ändå klarar sig tack vare sakramentet som är en verklighet.”

”Nu ska vi ändå inte glömma bort att Jesus i kraft av äktenskapets sakrament är med i just den båten,” tillade påven. ”Han tänker på er och står kvar på er sida mitt i stormen.”

Påve Franciskus’ brev skrevs för familjeåret Amoris Laetitia som började den 19 mars 2021 på S:t Josefhögtiden. Firandet avslutas i juni 2022 med det 10:e Världsfamiljemötet som hålls i Rom.

I brevet tog Franciskus upp de problem och i en del fall de kriser som familjerna stått inför under hela Covid-19 pandemin. ”Jag har alltid haft familjerna i mina tankar och böner men särskilt under pandemin som satt alla på svåra prov, särskilt de mest utsatta av oss.”

”Den aktuella situationen har fått mig att i ödmjukhet vilja gå sida vid sida med varje gift par och familj under alla de omständigheter som kommit att höra till vardagslivet och jag vill göra det med tillgivenhet och öppenhet för alla,” sa han. Påven påminde om vikten av förlåtelse som ”frukten av ett inre beslut som mognar genom bönen och i vår gemenskap med Gud.” Förmågan att förlåta ”kommer som en gåva av nåd som Kristus låter rinna ut över de gifta paren varje gång de vänder sig till honom och säger ja till hans handlande”, sa påven.

”Kristus är ’hemma’ i ert äktenskap och söker alltid ert hjärta som skall stå öppet för honom så att han kan understödja er i sin kärleks kraft. Det var ju det han gjorde för lärjungarna i båten. Vår mänskliga kärlek är svag och därför behöver den styrkan i Jesu trogna kärlek. Med honom kan ni verkliga bygga ’ert hus på berggrunden’ (Matt 7:24),” sa han.

Påve Franciskus talade också om barnen och att de måste få känna att kärleken mellan föräldrarna är stark och går att lita på. Att uppfostra barn är inte lätt, sa han, men ”de är alltid en gåva och de skriver alltid om varje familjs historia. De törstar efter kärlek, tacksamhet, uppskattning och förtroende. När ni är föräldrar har ni fått kallelsen att också ge era egna barn glädjen över att vara Guds barn. De är barn till Fadern som alltid älskat dem och som fattar dem i handen varje ny dag.” 

Påven betonade i hela sitt brev att männen och hustrurna måste ha en relation till Gud som aldrig överger dem. Han menade också att Abraham var ett föredöme när han svarade på Herrens kallelse att lämna sin faders hem och ge sig av till ett främmande land.

”Alla män och hustrur har som Abraham ”gett sig av” från hemlandet när de fattat sitt beslut att ge sig själva utan förbehåll till varandra som svar till den äktenskapliga kärlekens kallelse,” sa han.

Han förklarade att ”paren med tiden utmanas, av olika livssituationer som kommer med barnen, arbetet och sjukdomarna, att förnya sitt gemensamma åtagande. De ger sig iväg mot det land Gud utlovar när de är två i Kristus och två i en. Invanda säkerheter och vanor är något de lämnar bakom sig.” Franciskus påminde makarna om att ”deras liv tillsammans blir ett enda liv och att de blir ett ’vi’ i kärleksfull kommunion med Jesus som lever och är nära dem i varje ögonblick i deras existens. Gud är alltid på er sida och hans älskar er villkorslöst. Ni är inte ensamma!”

Påven vände sig också till de yngre som förbereder sig till äktenskapet och uppmuntrar dem att hämta ett ”kreativt mod” hos S:t Josef, särskilt om de söker fast jobb. Han manade förlovade par att ”alltid lita på Guds försyn,” även om det blir ont om pengar, därför att ”svårigheterna kan driva fram personliga egenskaper man inte ens trodde man hade.”

”Tveka inte att stödja er på era familjer och vänner, på den kyrkliga gemenskapen, församlingen, när ni vill förbereda er till äktenskapet och familjelivet. Man kan alltid lära sig mycket av dem kommit längre på den väg som nu ligger framför er,” betonade han.

Han menade att de gifta paren, med sin identitet och sitt lekmannauppdrag både i Kyrkan och i samhället, ”var kallade att omvandla samhället genom sin närvaro på arbetsplatserna och stå för att familjernas behov blir tillgodosedda.”

”Må S:t Josef ge alla familjer något av sitt kreativa mod. I dessa omvälvande tider har det stor betydelse,” sa påve Franciskus. ”Ni lever ju ett liv som gifta. Må vår Fru hjälpa er att frambringa den möteskultur vi nu har så stort behov av när vi ställs inför vår tids problem och bekymmer.”

”För dem som vet att Herren alltid följer dem på vägen finns glädjen alltid där hur många svårigheter man än har att brottas med. Lev ut er kallelse med entusiasm,” manade han. ”Låt aldrig ansiktet se sorgset eller dystert ut. Er man eller er hustru behöver leendet. Barnen måste se er uppmuntran i ögonen. Prästerna och andra familjer behöver er närvaro och er glädje. Tänk på att glädjen kommer från Herren!”

Vatikanen, 26 december 2021  

                             Hannah Brockhaus skriver för Catholic News Agency i Rom.

Översättning till svenska, Göran Fäldt, 2021-12-30

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna