BILDER: "Vi måste proklamera det!" Tusentals deltar i eukaristiska processionen i New York

5
min read

BILDER: "Vi måste proklamera det!" Tusentals deltar i eukaristiska processionen i New York

mån, 10/21/2024 - 20:35
0 comments

En eukarisitisk procession sponsrad av Napa Institute går genom gatorna i New York City den 15 oktober 2024. (foto: Jeffrey Bruno / EWTN)

 

New York-borna samlades den 15 oktober i massor i de välvda taken i en av New York Citys mest kända kyrkor, St. Patrick Cathedral, många från New York City och andra som körde in från närliggande Long Island, New Jersey och Westchester County innan de sprang ut på gatorna för en eukaristisk procession.

Organiserat av det Kalifornienbaserade Napa Institute, uppskattade tjänstemän att 3 500 personer samlades för en helig timme och rosenkransbön tillsammans med New Yorks hjälpbiskop Joseph Espaillat samt mässa med ärkebiskop Paul Coakley från Oklahoma City och predikanten Monsignor James Shea, president för University of Mary i North Dakota.

Ärkebiskop Paul S. Coakley från Oklahoma City incenserar altaret under en mässa i St. Patrick's Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024.

Ärkebiskop Paul S. Coakley från Oklahoma City incenserar altaret under en mässa i St. Patrick's Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Efteråt begav sig församlingen ut till Midtown Manhattan för en procession som tog Jesus i eukaristin förbi Radio City Music Hall och in på Times Square och dess omgivningar.

Detta var den femte årliga eukaristiska processionen i New York City som organiserades av Napa Institute, en katolsk ledarskapsorganisation.

Biskop Espaillat, av dominikansk härkomst, höll en meditation under den heliga timmen på engelska och spanska.

Prästerskapet går in i St. Patrick Cathedral i New York City med eukaristin inför en mässa före en eukaristisk procession den 15 oktober 2024.

Prästerskapet går in i St. Patrick Cathedral i New York City med eukaristin inför en mässa före en eukaristisk procession den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

"Vad brinner vi för som samhälle? Sedan frågar jag individuellt, vad brinner du för, personligen?" sa biskop Espaillat.

"Mina systrar och bröder i Kristus, vi var Kristi lidande. Vi är Kristi lidande. Jesus var, är och fortsätter att vara passionerad för sin Fader och sitt rike."

Biskop Espaillat talade om behovet av att inte bara vara ordets hörare utan också ordets görare.

"De flesta katoliker tycker om att komma till kyrkan i 30-40 minuter. Sen boom! Ut genom dörren. Skapar vi verkligen gemenskap? Skapar vi verkligen familj? Brinner vi verkligen för Kristus och hans rike?" frågade han.

Tusentals tillber Herren i eukaristin vid en helig timme och mässan i St. Patrick Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024.

Tusentals tillber Herren i eukaristin vid en helig timme och mässan i St. Patrick Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

"Om vi verkligen tror att det är Jesus – då måste vi förkunna det! Vi kan inte hålla det för oss själva längre. Vi måste ropa ut det från bergstopparna! Vi måste deklarera det med hur vi lever", sade han.

"En del av er tog ledigt från era jobb en halv dag. Jag lovordar er", sa biskopen. "Det är därför vi kommer hit i dag till kyrkan. Din chef ser det, din arbetskamrat ser det. Och gissa vad: Idag kommer staden New York också att se det!"

Biskop Espaillat avslutade sin meditation med att påkalla allas uppmärksamhet på det kommande valet och ett förslag till valsedel i delstaten New York som kallas Proposition 1, eller "Equal Rights Amendment".

"Det här påståendet borde kallas 'ulv i fårakläder'", sade han. "Vi kan inte tillåta abort på begäran utan restriktioner upp till nio månader."

Eukaristin visas i en monstrans i St. Patrick Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024

Eukaristin visas i en monstrans i St. Patrick Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Han sa också att förslaget syftar till att "ta bort era rättigheter som föräldrar: att fatta beslut för minderåriga när det gäller könsbekräftande operationer och övergångar. Med andra ord kan dina barn, utan din tillåtelse, ta vissa mediciner och piller utan att du ens vet om det."

Mässan, som firades av ärkebiskop Coakley, offrades med intention att skapa fred i det heliga landet.

Shea talade under sin predikan om ironin i hur många människor som vill lita helt och fullt på Guds löfte men inte gör det.

"Gud säger att jag kommer att uppfylla alla dina önskningar. Kom till mig. Jag ska fylla dig. Jag skall släcka din törst och mätta din hunger. Kom till mig. Vi vill tro det, men kommer inte att göra det. Tänk om det inte är sant?" sa Shea.

Monsignore James Shea, rektor för University of Mary i North Dakota, håller predikan under en mässa i St. Patrick's Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024.

Monsignore James Shea, rektor för University of Mary i North Dakota, håller predikan under en mässa i St. Patrick's Cathedral i New York City inför en eukaristisk procession den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Denna brist på tillit till Gud leder katoliker till att hålla tillbaka i sitt sätt att leva sin tro.

"Det är därför vi spelar tricket som uppfanns på den här ön. Vi säkrar vårt livs investering. Vi håller tillbaka. Men tänk om vi inte gjorde det? Tänk om vi slängde in allt i den? Tänk om vi inte säkrade någonting?" sa hon.

"Vad skulle det innebära för oss? Det skulle innebära stort lidande och oerhörd glädje. Det skulle betyda att Jesus – lidande och triumferande – skulle vara här med oss i våra liv. Att vi kunde lita på honom för allting."

Seminarister som håller ett kors och ljus leder en eukaristisk procession ut ur St. Patrick's Cathedral i New York City den 15 oktober 2024.

Seminarister som håller ett kors och ljus leder en eukaristisk procession ut ur St. Patrick's Cathedral i New York City den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Msgr Shea talade också om St. Isaac Jogues, den första katolska prästen som satte sin fot på Manhattan Island 1643. Hans staty finns på dörren till St. Patrick Cathedral.

"Ett år efter sin ankomst skrev han ett brev där det stod: 'Vi måste alltid komma ihåg att allt vi gör, gör vi för Gud till hans ära'", säger han.

Efter mässan gick den eukaristiska processionen genom flera kvarter i ett av de mest turisttäta områdena i New York och stoppade trafiken.

En eukaristisk procession sponsrad av Napa Institute går genom gatorna i New York City den 15 oktober 2024.

En eukaristisk procession sponsrad av Napa Institute går genom gatorna i New York City den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

– Det som slog mig var den respekt man fick för att man vandrade med eukaristin, säger Debby Kruszewski från Mamaroneck, New York, till CNA.

När hon tittade upp såg hon fönster fyllda med åskådare som tittade ner på processionen. "Jag undrar vem av dem som är troende och vem som drogs till fönstret av hans närvaro", sade hon.

"Jag ber för de icke-troende i dessa fönster och på gatan att få ett livsförändrande ögonblick av den här upplevelsen. När man är en del av det inser man inte hur betydelsefullt det är att gå med ett par tusen människor på Manhattan, tillsammans med Jesus."

En eukaristisk procession passerar nära Broadway i New York City den 15 oktober 2024.

En eukaristisk procession passerar nära Broadway i New York City den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Kristy Schade från Larchmont i New York höll med.

"Här är vi, promenerande mitt i New York City. Det som slog mig var friden och kraften i att gå i den här processionen. Allt stannade upp, säger Schade.

Hon minns hur hon lade märke till en polis som stoppade trafiken.

"Jag såg en åskådare som ville ta sig igenom och vädjade till en polis och frågade: 'Hur lång tid kommer det här att ta?' Polisen sa: "Det är Jesus. Det kommer att ta så lång tid som det behövs.'"

Tusentals deltar i en eukaristisk procession genom Manhattans gator i New York City den 15 oktober 2024.

Tusentals deltar i en eukaristisk procession genom Manhattans gator i New York City den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Maria Baldi, från Italien, sa att processionen påminde henne om processioner som hon har sett i sitt hemland.

– Det var fantastiskt. Att se alla människor i katedralen och sedan gå ut på gatorna tillsammans. Du kunde känna stadens puls på Times Square. Och i mitten fanns det människor som sjöng och prisade Gud, säger Baldi till CNA.

Hon lade också märke till den starka närvaron av latinamerikanska katoliker.

"Det var latinamerikanerna som verkligen ledde många av sångerna och bönerna. Det var väldigt rörande, säger hon.

En kvinna knäböjer när den eukaristiska processionen som sponsras av Napa Institute passerar förbi på gatorna i New York City den 15 oktober 2024.

En kvinna knäböjer när den eukaristiska processionen som sponsras av Napa Institute passerar förbi på gatorna i New York City den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

 

Många lade märke till att New York-borna i allmänhet var mycket fredliga när det gällde processionen.

"Det är inte varje dag som vi får gå längs Fifth Avenue och Time Square, vinka till människor och be. Ändå fanns det ingen bitterhet alls. Jag förväntade mig att det skulle bli några dåliga reaktioner, men jag såg inga, säger Baldi.

Processionen avslutades med en välsignelse av New Yorks ärkebiskop kardinal Timothy Dolan och vördnad för en första klassens relik av den salige Carlo Acutis. Tjänstemän sa att reliken var en del av den unge välsignades hjärta.

New Yorks ärkebiskop kardinal Timothy Dolan förbereder sig för Benediction i St. Patrick Cathedral efter en eukaristisk procession genom gatorna i Midtown Manhattan den 15 oktober 2024.

New Yorks ärkebiskop kardinal Timothy Dolan förbereder sig för Benediction i St. Patrick Cathedral efter en eukaristisk procession genom gatorna i Midtown Manhattan den 15 oktober 2024. Upphovsman: Jeffrey Bruno

Sabrina Ferrisi

Till svenska, oktober 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Den gudomliga blodgruppen: uppenbarad av "tillfälligheter" av eukaristiska mirakel?

Lanciano Det eukaristiska miraklet

Läs också: Fem extraordinära eukaristiska mirakel som lämnade fysiska bevis

Fem extraordinära eukaristiska mirakel som lämnade fysiska bevis

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna