Avslutning för ett dystert år för enheten mellan kristna

3
min read

Avslutning för ett dystert år för enheten mellan kristna

mån, 03/18/2024 - 10:58
Posted in:
0 comments

Den Anglikanska kyrkogemenskapen har börjat få palliativ vård och splittringarna i den katolska världen är de djupaste på länge. Det är välsignelseakter av samkönade par som nog får betraktas som orsaken i båda kriserna.

Påven Franciskus träffar Ärkebiskopen av Canterbury Justin Welby under audiensen den 25 januari 2024 i det Apostoliska palatset i Vatikanen (foto: Vatican Pool / Getty)

 

Apostlarna Petrus och Paulus har två högtider var. Den gemensamma infaller den 29 juni och sedan har var och en av dem sin egen också. Paulus’ Omvändelse firas den 25 januari och Petri Stol den 22 februari. Den första av de två avslutar böneveckan för kristen enhet. Alla tre högtider firar den apostoliska grunden för den kristna enheten.

Petrus är det synliga enhetens centrum i Kyrkan och denna universella tjänst omfattar Paulus på ett särskilt sätt som deras gemensamma högtid som apostlarnas ”furstar”. Eftersom de petrinska kraven ifrågasätts av Ortodoxa och Protestanter, är S:t Pauli Omvändelse ankaret för böneveckan för kristen enhet.

Det gångna året har från februari 2023 till februari 2024 ändå varit ett dystert år för enheten. Den Anglikanska kyrkogemenskapen har börjat få palliativ vård och splittringarna i den katolska världen är de djupaste på länge. Det är välsignelseakter av samkönade par som nog får betraktas som orsaken i båda kriserna.

Tidigt under 2023 godkände Anglikanerna i England liturgiska böner till samkönade borgerliga vigslar men inte till vigslar i själva Engelska kyrkan. Detta ledde till att Anglikanska biskopar i Global South Fellowship of Anglican Churches (GSFA) bröt med Ärkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

Biskoparna i Global South Fellowship har sagt att de ”de inte längre kan erkänna” Welby som ”den främste bland likar” eftersom Engelska kyrkans generalsynod tagit beslut som ”strider mot tro och ordning i de ortodoxa provinserna i kommunion vars folk utgör majoriteten i den världsvida flocken.”

Det har varit en av de viktigaste religiösa händelserna 2023 man har inte fått den uppmärksamhet den förtjänat. Welby har lugnt och värdigt krönt Kung Charles i maj som om ingenting förändrats, trots att den Anglikanska kyrkogemenskapen var söndertrasad och att han i själva verket var ledare bara för en liten minoritet i den större anglikanska gemenskapen.

Påve Franciskus var under böneveckan i år för kristen enhet 18-25 januari värd i Rom för biskoparna i Engelska Kyrkan tillsammans med Ärkebiskop Welby.  Han visade gästfrihet och tillät att ett anglikanskt liturgiskt firande kunde ske i en katolsk kyrka och att de katolska och anglikanska biskoparna ”sändes ut” parvis vid avslutandet av ceremonin. Det var en kombination av artighet och att vända bort blicken. Engelska kyrkan är nu en kvarleva i den anglikanska kommunionen och Ärkebiskopens av Canterbury globala ledande roll finns inte längre som förr. Mötena i Rom kanske fungerade som en slags broderlig sista gest av tack och hälsning. Canterbury är inte längre den fungerande ledaren för den världsvida Anglikanska kyrkogemenskapen.

Händelserna i Rom i januari var planerade innan Påve Franciskus i december beslöt följa den väg den Anglikanska splittringen gått i fråga om välsignelser av samkönade par. Fiducia Supplicans, som var en av den Helige Fadern godkänd  ”deklaration” utgiven av Dikasteriet för trosläran (DDF) och som tillät välsignelser av samkönade par och andra ogifta par som lever i äktenskapsliknande former tillsammans, förkastades helt och hållet av många biskopar ute i världen, särskilt de i Afrika som gjorde det en masse.

Vatikanen använde sig alltså av den Anglikanska modellen för geografisk morallära. Det som välsignas i delar av Europa är syndfullt i Afrika. Emellertid är formerna för splittring i den katolska världen mer komplex. Fiducia Supplicans har fått ett svalt mottagande i alla delar av den katolska världen. De som stöder den är en minoritet av biskoparna, åtminstone sett till offentliga uttalanden. Vad som blir komplicerat i den katolska kontexten är att Dikasteriet för trosläran, med Påve Franciskus godkännande, sagt det exakt motsatta, nämligen att välsignelser av samkönade par inte kan ges. När Anglikanerna är i konflikt med sig själva geografiskt, är den Heliga Stolen i konflikt med sig själv just nu om man jämför 2021 med 2023. Efter vad som nyligen hänt är Heliga Stolen officiellt överens med sig själv i Afrika, men säger emot sig själv utanför Afrika.

Det är möjligt att Påve Franciskus under de privata samtalen i januari bad Ärkebiskop Welby om råd hur man skulle kunna ha olika och motstridande positioner beroende på geografin. Den Katolska kyrkan försöker nu finna en lösning på den punkten vilket den Anglikanska kyrkogemenskapen försökt men inte lyckats med.

Tvillinghögtiderna Pauli Omvändelse och Petri Stol betyder att den katolska trons enhet och apostoliska karaktär betonas. Den Anglikanska närvaron i Rom i år ställde en fråga. Om Anglikanerna nu står i början av slutet på sin enhet på grund av välsignelser av samkönad par, var står då katolikerna?

Raymond J. de Souza

 

Raymond J. de Souza

Fader Raymond J. de Souza är huvudredaktör för  Convivium magazine, vars upphovsman han är.

 

Till svenska i mars 2024, Göran Fäldt

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Läs också: Kopterna stoppar ekumeniska samtal om Roms "ändrade ståndpunkt" om homosexualitet

Påve Franciskus möter den koptisk-ortodoxe påven Tawadros II

 

Läs också: Den katolska biskopskonferensen i Ryssland: ”Välsignelser av sådana par som i den kristna moralens perspektiv förblir i oordnade förhållanden kan inte accepteras”

Den katolska biskopskonferensen i Ryssland

 

Läs också: Kardinal Zen hävdar att ‘Fiducia Supplicans’ ’skapar förvirring’ och anser det rimligt att kardinal Fernández bör avgå

Kardinal Joseph Zen

 

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
30/10/2024