Att argumentera för livet i ett sekulärt samhälle

2
min read

Att argumentera för livet i ett sekulärt samhälle

fre, 05/31/2019 - 10:13
Posted in:
0 comments

I och med Alabamas nya lagstiftning som förbjuder abort har vi sett hur världen och sociala medier reagerat mot denna nyhet. Om man öppnar Facebook är det omöjligt att undvika flera ”pro-choice”-inlägg som reagerar negativt på händelsen. Det är väldigt frestande att hamna i en stor Facebook-diskussion, men ifall vi vill ha givande diskussioner med dem så får vi föra diskussionen på ett sätt alla kan förstå – troende eller ej. Ett sätt att göra det på är genom att använda enkel logik och vetenskap.

Vi kan börja med att ställa frågan: ”Skulle ni kunna medvetet döda någon annan person?” Jag både förväntar mig och hoppas att de flesta, om inte alla, skulle svara ”Nej, det skulle jag aldrig kunna göra!” Bra! Då tycker vi alla att mord borde förbli olagligt. Då kan vi vara överens om att det är moraliskt fel att medvetet döda en annan person. Efter det kommer nästa fråga: ”Varför tycker ni att det är fel?” Att man tycker att det är fel att ta någon annans liv visar hur naturligt vi värderar ett människoliv. Med andra ord, om man tror att mord är moraliskt fel så visar man att man tycker att alla människors liv ska respekteras och bevaras (KKK 2270).

Vilket leder mig till nästa fråga: ”Hur vet vi om någon är vid liv?” Hur skulle vi definiera det? Ett sätt att definiera ifall någon är vid liv är om de inte är döda. Om vi tittar på Hollywoodfilmer så är det svårt att missa scener där någon kollapsar och flera skyndar och kontrollerar puls, lyssnar på andningen, tittar på ögonen osv. Sanningen är att det man ser på tv inte är så långt ifrån verkligheten. En av en läkares många arbetsuppgifter är att utfärda dödsbevis. Några av de tecken man letar efter är precis som ovan: puls, andning, ögonreflexer osv. Med andra ord kan vi säga att man undersöker ifall personen fortfarande kan:

  1. Reagera till sin omgivning (genom att undersöka reflexer).
  2. Få försörjning för att överleva (genom att undersöka puls och andning).

Nu ska vi gå till vad vetenskapen säger. Konception sker när en spermie från pappan (med pappans DNA) befruktar ägget från mamman (med mammans DNA) i äggstocken. Både mammans och pappans DNA förs samman och resulterar i en helt unik DNA olik någon annans i världen. Detta DNA blir det grundläggande underlaget till den nya individen. Efter befruktningen börjar cellerna multiplicera. Det befruktade ägget reser självständigt nerför äggstocken och fäster sig på livmodern. Ägget släpper sedan ut ett hormon för att informera mamman att den finns (samma hormon som testas under graviditetstester). Vad säger det oss? Det befruktade ägget reagerar till sin omgivning. I början klarar det befruktade ägget att försörja sig själv, men efter att det har fäst sig på livmodern så växer den in mot blodkärlen för att få näring från mamman. Vad säger det oss? Det befruktade ägget klarar av att få försörjning för att överleva. Enligt hur vi definierade ifall någon är vid liv ovan så betyder det alltså att det befruktade ägget är ett levande människoliv. Det är inte en del av mamman som växer utan snarare en helt ny individ. Därför börjar livet i konceptionsögonblicket.

I början konstaterade vi att det är moraliskt fel att medvetet döda en person då alla människors liv ska respekteras och bevaras. Vetenskapen säger oss att livet börjar från konceptionsögonblicket. Genom att utföra en abort dödar man ett människoliv och därför är det fel. Det är alltid fel att göra abort då man dödar ett ofött och oskyldigt barn. Att legalisera abort betyder att man inte tycker att alla liv är värd att leva, och det är någonting som jag definitivt inte kan stå för.

                                                                                  Samuelle Fajutrao Valles

Gråbröderna

De senaste artiklarna