Ärkebiskop Georg Gänswein sörjer Benedikt XVI på årsdagen av hans död

1
min read

Ärkebiskop Georg Gänswein sörjer Benedikt XVI på årsdagen av hans död

sön, 12/31/2023 - 22:17
0 comments

Förre privatsekreterare för påven emeritus, som dog för ett år sedan, har firat en minnesgudstjänst i S:t Petrus basilikan.

Georg Gänswein sörjer fortfarande  sin tidigare chef Benedikt XVI. I söndags på morgonen har Benedikts mångårige privatsekreterare firat minnet av den bortgångne påven i S:t Petrus basilikan med många präster och troende. De tysktalande kardinalerna Gerhard Ludwig Müller och Kurt Koch har också deltagit i mässan med Gänswein.

I sin predikan tackade Gänswein Gud för den livets gåva Benedikt XVI fått. Inför många gäster, bland annat från Tyskland, uttryckte den 67-åriger prelaten många tacksamma ord för rikedomen i hans undervisning, djupet i hans teologi och det lysande föredömet hos denne enkle och ödmjuke arbetare i Herrens vingård.

Ärkebiskopen påminde också om Benedikts djupa kärlek till Jesus och Guds Moder och om hans av arbete och bön präglade liv.

För honom var eukaristin varje dags källa till ljus, styrka, tröst och hjärta.

Benedikts intima relation till Gud återspeglades i relationerna till människorna omkring honom, sa Gänswein. Dessa relationer präglades av stor värme, ödmjukhet och enkelhet.

Utöver det teologiska arbetet påminde den tidigare privatsekreteraren även om Benedikts kärlek till julen. För bara ett år sedan beskrev påven emeritus julen som den vackraste dagen på året – det blev hans sista jul på denna jord. Han hoppades att Benedikt nu för all  framtid skulle kunna glädja sig över julens stora mysterium i Faderns hus.

Den tidigare tyske påven Benedikt XVI dog den 31 december 2022 vid 95 års ålder. Han valdes till ledare för den Katolska kyrkan 2005 och avgick oväntat 2013. Ärkebiskop Georg Gänswein följde honom som privatsekreterare i nästan 20 år. Efter hans död har den nuvarande påven Franciskus återbördat honom till hemstiftet Freiburg, hittills utan känt uppdrag.

källa kath.net

Video: From the Vatican | Remembering Pope Benedict XVI: Life, Teaching and Legacy | 2nd Conference 2023

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024