Ärkebiskop Chaput: ’Biden är inte i överensstämmelse med den katolska tron’

1
min read

Ärkebiskop Chaput: ’Biden är inte i överensstämmelse med den katolska tron’

ons, 10/26/2022 - 11:00
Posted in:
0 comments

Ärkebiskop Chaput: ”Det är en form av lögnaktighet. Biden är inte i kommunion med den katolska tron. Och varje präst som nu ger presidenten kommunionen är med i hyckleriet.”

Ärkebiskop emeritus Charles Chaput (foto: Daniel Ibanez/CNA / EWTN)

 

Den 78-årige prelaten talade under ett eukaristiskt symposium i stiftet Arlington den 22 oktober 2022 och anklagade också den andra katolska presidenten i Förenta staternas historia för ”avfall i abortfrågan.”

Ärkebiskopen emeritus av Philadelphia talade i sitt anförande under rubriken ”Gör detta till minne av mig: återblick, kultur, sakrament” om ”amerikanska katoliker och vår 200-åriga kamp för att passa in i den amerikanska kulturens mittfåra.”

”Vi har lyckats´. Men i den fortlöpande utvecklingen har vi smällts ner och förbleknat genom kulturen i stället för att vara surdegen som ger frukt med tydliga katolska kännetecken,” sa ärkebiskop Chaput.

Ärkebiskopen fortsatte, ”Joe Bidens avfall om aborterna är det mest frånstötande exemplet. Det är inte bara han. Men i friskare värld skulle hans offentliga ledarskap få oundvikliga offentliga konsekvenser – eller borde få det åtminstone.”

”När man i full frihet bryter kommunionen med Jesu Kristi Kyrka och hennes lära kan man inte ge sken av att vara i kommunion när det passar,” sa ärkebiskop Chaput.

”Det är en form av lögnaktighet. Biden är inte i kommunion med den katolska tron. Och varje präst som nu ger presidenten kommunionen är med i hyckleriet.”

Biden försvarar aborterna trots Kyrkans lära att abort är allvarlig synd och att det mänskliga livet är helgat från konceptionsögonblicket. 

Presidenten avlade i den gångna veckan löfte att han skulle göra Roe v. Wade till federal lag om demokraterna vinner mellanårsvalet i november.

Han har som CNA tidigare rapporterat försäkrat att han skulle underteckna Women’s Health Protection Act (WHPA, Kvinnors hälsoskyddslag, övers. anm.), som är ett radikalt lagförslag som skulle förbjuda alla abortbegränsningar före och efter det att fostret har livsförmåga. 

Ärkebiskop Chaput sa i sitt anförande att många katoliker, ”till och med många av dem som går regelbundet till söndagsmässa har slutat tro på offrets verklighet och realpresensen.”

”Vi har glömt vilka vi är som troende folk. Detta är både orsak till och symptom på vår tids ljumma katolska andlighet, i vår nations kultur och inne i själva Kyrkan,” sa han. "Och det måste ändras och börja med oss alla som är här.”

David Ramos/CNA Vatikanen

Översatt till svenska för Katolsk Horisont, oktober 2022, Göran Fäldt

 

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
29/02/2024
Katolsk Horisont
10/02/2024