Alla vägar till utländsk hjälp för aborter ska stängas, lovar Pompeo

2
min read

Alla vägar till utländsk hjälp för aborter ska stängas, lovar Pompeo

tis, 04/09/2019 - 15:21
Posted in:
0 comments

USA:s utrikesminister Mike Pompeo under en intervju med EWTN ProLife Weekly

 

Washington D.C. (USA), 5 april, 2019. Utrikesminister Mike Pompeo har sagt att regeringen Trump gör allt den kan för att förhindra att utländsk hjälp i dollar når fram till organisationer som utför aborter. Kryphål ska täppas till om de upptäcks. Amerikanske utrikesministern utfärdade löftet i en intervju med EWTN Pro-Life Weekly, i radio den 4 april. 

Pompeo sa förra månaden att Trumps administration skulle genomföra en ”Global Protect Life Policy” som också går under namnet ”Mexico City Policy” för att få ”största möjliga spridning.” Den beslutade åtgärden hindrar skattefinansierade fonder att stödja icke statliga organisationer (NGO) som utför aborter i utlandet.

 ”Vi kommer att stärka upp förbudet att bakvägen eller på omvägar planera sådant ekonomiskt stöd”, sa Pompeo till de närvarande reportrarna den 26 mars. ”Amerikanska skattedollar kommer inte att kunna användas för att garantera aborter.”  

Pompeo sa i en intervju med Catherine Hadro att president Donald Trump upplyst honom om att skyddet för de ofödda ”är en viktig del av vad den här administrationen arbetar med och vill genomföra.”

Det ingår i arbetet att se till att skattepengar inte kan användas av icke statliga organisationer (NGO) som utför ”aborter eller insatser som hänger ihop med aborter.”  ”Vi vill göra allt vi kan för att det inte ska hända,” sa han och tillade att den förstärkta policyn kommer att stänga till ”kryphål” som hjälpt fristående organisationer att kringgå  policyn.

Kate Scanlon är producent på EWTN Pro-Life Weekly
Kate Scanlon är producent på EWTN Pro-Life Weekly

 

Pompeo sa också förra månaden att administrationen kommer att fullfölja en federal lag som förhindrar att pengar från skattebetalarnas fonder – dit hör också hjälpen till utlandet – används i lobbyverksamhet för eller emot aborter i andra delar av världen (Siljander Amendment). Pompeo har sagt att ”ett stort steg” kommer att tas utan att spara på krafterna för att denna lag ska kunna tillämpas.  

”Vi vill vara mycket tydliga med att allt vi gör, när det gäller olika avtal och sättet att kommunicera med alla organisationer som får del av Förenta staternas skattebetalares fonder, skall vara helt tydligt så att de förstår sina skyldigheter och att vi kan försäkra alla om att aborter inte har vårt stöd någonstans i världen,” sa han.

Pompeo invände mot vad Dr Leana Wen hävdat, nämligen att policyn skulle ”censurera” läkare som arbetar i utlandet. Dr Wen är ordförande för abortorganisationen ”Planned Parenthood”.

”Vi vet vad First Amendment betyder här i Förenta Staterna,” sa Pompeo. ”Vi gör ingenting för att neka någon hans eller hennes vilja och förmåga att uttala sig om ämnen de anser viktiga, även om de inte delar denna administrations åsikter. Vi säger bara att amerikansk policy ska återföra amerikanska pengar där de hör hemma. Vi ska göra vårt yttersta för att de minsta bland oss, de som ännu inte blivit födda, inte ska aborteras med amerikanske skattebetalares pengar.”

På frågan vad Trump sagt om att beskydda livet i andra länder utanför Förenta Staterna, svarade Pompeo: ”Han har varit helt tydlig – det är det som är uppdraget.”

                                                                                                                 Kate Scanlon

Översatt till svenska för Katolsk Horisont, Göran Fäldt. April 2019

 

Inlägget kommer från sidan www.catholicnewsagency.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024