"Adoration Ultra": Katolsk löpare för att täcka 50 miles av eukaristisk tillbedjan

4
min read

"Adoration Ultra": Katolsk löpare för att täcka 50 miles av eukaristisk tillbedjan

tors, 01/25/2024 - 20:22
Posted in:
0 comments

Han sa att han hoppas att hans lopp kommer att vittna om hans tro på eukaristins betydelse - uppmuntra andra katoliker att uppskatta Kristus i eukaristin, uppmana protestanter att utvärdera sin tro och presentera ett brinnande exempel på tro för ateister.

Jimmy Coleman, en katolsk entreprenör och pappa från North Carolina, genomför ett ultralopp. (foto: Courtesy photo / Jimmy Coleman)

 

I många icke-idrottares sinnen är ett maraton på 26,2 mil nära toppen av mänsklig fysisk prestation. Men i den ständigt föränderliga världen av tävlingslöpning har "ultramaraton" – i stort sett definierat som alla lopp som är längre än ett traditionellt maraton – ökat i popularitet under de senaste decennierna. Toppidrottare kan tillryggalägga tiotals, hundratals och ibland till och med tusentals mil i lopp som dessa.

För Jimmy Coleman, en entreprenör och pappa från North Carolina, har ultralöpning blivit en livsstil de senaste åren. Men han hade inget sätt att uttryckligen göra löpningen till en del av sin katolska tro – förrän nu.

Coleman planerar att springa en 50 mil lång rutt fredagen den 26 januari, stanna vid fem katolska församlingar i Charlotte, North Carolina, och tillbringa tid i eukaristisk tillbedjan vid var och en av dem. Coleman, som grundade och driver ett marknadsföringsföretag, sa att han har ett filmteam redo att fånga upplevelsen på video för en dokumentärserie som han skapar.

Coleman berättade för CNA att han inspirerades att skapa sin "Adoration Ultra" som ett sätt att visa sin hängivenhet till eukaristin och förhoppningsvis inspirera åskådare att ta den katolska läran om eukaristin – att det konsekrerade brödet och vinet verkligen blir Kristi kropp och blod – på större allvar.

Colemans mandatperiod sammanfaller (men är inte ansluten) med den pågående nationella eukaristiska väckelsen, de amerikanska biskoparnas fleråriga projekt för att främja tron på och vördnaden för eukaristin som kulminerar i sommar med den nationella eukaristiska kongressen.

Jimmy Coleman, en entreprenör och pappa från North Carolina, deltar i ett ultralopp

Jimmy Coleman, en entreprenör och pappa från North Carolina, deltar i ett ultralopp. Upphovsman: Foto med tillstånd av Jimmy Coleman

 

"Jag har försökt hitta ett sätt att smälta samman vikten av min tro i den här träningsresan", säger Coleman.

"Och om jag ska blanda in min tro, vilken är den aspekt av min tro som skulle göra mest 'skada' på ett bra sätt? Och jag tror att eukaristin är det."

Atletism och tro

Coleman har varit intresserad och investerat i olika sporter sedan barnsben, men hoppade senare av college för att ägna sig åt entreprenörskap och affärsmöjligheter. Hans kärlek till atletiska strävanden fick under en tid stå tillbaka för hans önskan att bli ekonomiskt framgångsrik, sa han.

Så småningom sa Coleman dock att han började träna igen och blev djupt intresserad av att komma i form, till och med till den punkt där han bestämde sig för att han ville göra karriär som professionell idrottare. Vid denna tidpunkt i sitt liv utforskade han också protestantiska kyrkor i Charlotte-området, trots att han hade uppfostrats katolskt.

Saker och ting förändrades för Coleman för några år sedan när han fick veta att hans fru var gravid. Nyheten fick honom att allvarligt reflektera över sin roll som familjeförsörjare och andlig ledare, och han funderade på vilken typ av arv han ville lämna efter sig till sina barn – både när det gäller ett gott exempel på fysisk kondition och disciplin, men också ett arv av tro.

Coleman sa att när han lärde sig mer om den katolska tron som han uppfostrades i, och sökte efter och konsumerade apologetiska försvar av kyrkans lära om eukaristin, blev han intellektuellt övertygad om att återvända.

"Eukaristin var det viktigaste som förde mig tillbaka till katolicismen, där jag förkastade den protestantiska ideologin", förklarade han.

"Jag tror att det är en av de saker där, om du är medveten om det och du kommer till samma slutsats som jag kom fram till,  där du inte kan fortsätta att gå förbi [den katolska församlingen] varje vecka och gå till en annan kyrka som inte har Jesu kropp.

Om jag sa till dig: "Hej, jag ska vara med Jesu kropp idag", så kommer du inte att gå någon annanstans till kyrkan på söndag. Du kommer att gå dit Jesu kropp är. Och det är faktiskt sant för katoliker som hoppar över mässan."

En djupare kärlek till eukaristin

Coleman sa att hans syftesdrivna "ultra" kommer att innehålla totalt 2,5 timmar av eukaristisk tillbedjan, plus den tid det kommer att ta att springa mellan varje kyrka.

Dagen börjar klockan 7 på morgonen. Fredag med mässa i St. Mark Catholic Church i Huntersville följt av 30 minuter i eukaristisk tillbedjan. Därifrån kommer Coleman att springa 14 miles till St. Thomas Aquinas Parish (en vän kommer att hålla honom i takt under den första etappen); sedan nästan 15 mil till St. Vincent de Paul Parish; 10 miles till St. John Neumann Parish; och slutligen 12 miles till St. Matthew Parish. Coleman sa att han planerar att tillbringa cirka 30 minuter i bön i varje församling.

Coleman sa att han inte förväntar sig en "folkmassa" men uppmuntrade alla som vill titta, erbjuda stöd, springa med honom eller delta i bön i församlingarna att skicka in ett formulär på hans hemsida så att han vet hur många människor han kan förvänta sig.

Eukaristin

Sidney de Almeida / Shutterstock

 

Han sa att han hoppas att hans lopp kommer att vittna om hans tro på eukaristins betydelse - uppmuntra andra katoliker att uppskatta Kristus i eukaristin, uppmana protestanter att utvärdera sin tro och presentera ett brinnande exempel på tro för ateister.

"För katoliker hoppas jag att det återupplivar deras tro och låter dem veta hur värdefullt det de har är ... Folk går bara igenom känslorna men inser inte vad de har fått , säger Coleman.

"Det finns ett ögonblick när du är på väg att ta emot eukaristin i mässan, och jag är inte säker på att alla människor inser vad de går upp och vad de är på väg att göra. Och jag hoppas att detta kommer att få dem att tänka på det djupare innan de tar emot eukaristin."

Coleman sa att de flesta av hans vänner är protestanter och inte känner till eller förstår den katolska kyrkans lära om eukaristin, och även att några av hans vänner inte tror på Gud alls. Han sa att han tror att kyrkans grundläggande undervisning om eukaristin kan väcka och inspirera individer i deras tro, oavsett deras bakgrund.

"Kristendomen i sin sannaste form är perfekt som den är, så vi behöver inte försöka ändra den för att göra den lättsmält för andra människor", sa han.

Jonah McKeown

Till svenska, januari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
10/02/2024