Vatikanen om Frankrikes tillägg om abort till grundlagen: Det kan inte finnas en ”rätt” att ta en mänskligt liv
President Emmanuel Macron kämpade för detta tillägg 2023 och det speglade en bredare konsensus bland den franska allmänheten.
Pope Francis meets with members of the Pontifical Academy for Life on Feb. 12, 2024, at the Vatican. (photo: Vatican Media)
I måndags (4 mars 2024) blev Frankrike det första landet i världen där rätten till abort skrivs in i grundlagen, ett beslut som starkt propagerats emot av Frankrikes katolska biskopar och av Vatikanen.
”Den påvliga akademin för livet upprepar att just i en tid präglad av universella mänskliga rättigheter kan det inte finnas en "rätt" att ta ett människoliv", skrev akademin i ett uttalande den 4 mars som släpptes av Frankrikes biskopskonferens efter det historiska beslutet.
Påvliga akademin för livet (PAV) fortsatte med att vädja till "alla regeringar och alla religiösa traditioner att göra sitt bästa för att skyddet av livet blir en absolut prioritet i denna fas av historien, med konkreta steg till förmån för fred och social rättvisa, med effektiva åtgärder för universell tillgång till resurser, utbildning och hälsa."
Medan man påpekar att ”skyddet av mänskligt liv är mänsklighetens främsta mål”, erkänner Vatikanens akademi den myriad av socioekonomiska och personliga svårigheter som en del familjer och kvinnor står inför. Dessa ”livssituationer samt svåra och dramatiska kontexter av vår tid” måste bemötas av regeringar och civilsamhället men på ett sätt som är ”i den mänskliga personens tjänst och i en andra av broderskap” och som skyddar ”de svagaste och mest sårbara”, skriver PAV i sitt uttalande.
Inför måndagens omröstning anslöt sig biskop Luc Crepy, Versailles, till den franska biskopskonferensen genom att betona sin ”sorg” och ”djupa motvilja till denna utveckling”.
Den franske prelaten upprepade ropet efter respekt för livet ”från dess tillblivelse till dess naturliga död”, som, tillade han, ”bör erkännas som en del av den gemensamma grunden på vilken samhället är grundat”.
”Jag uppmanar parlamentarikerna som är samlade i Versailles … att stå emot alla massmediala och politiska påtryckningar, att rösta utifrån sitt samvete och med allvar och visa mod, så som vissa, vilka jag tackar, redan har gjort” fortsätter biskopen i sitt uttalande från 2 mars.
Frankrike har en tvåkammarlagstiftande församling som består av ett underhus, nationalförsamlingen, och överhuset, senaten. I januari röstade nationalförsamlingen för att införa grundlagsändringen om ”kvinnors frihet att tillgripa abort, vilket är garanterat. ” Senaten röstade för en liknande åtgärd den 1 mars.
Måndag 4 mars antog en gemensam session i parlamentet lagförslaget med 780 röster för och 72 mot, vilket följdes av en utdragen stående ovation.
Senare samma kväll upplystes Eiffeltornet med texten ”Min kropp, mitt val” samtidigt som jublande åskådare firade, en scen som upprepade sig på flera håll i landet.
President Emmanuel Macron kämpade för detta tillägg 2023 och det speglade en bredare konsensus bland den franska allmänheten.
Enligt en undersökning genomförd av YouGov i slutet av februari stöttade 66% av fransmännen förslaget om att lägga till rätten till abort i grundlagen där det största stödet kom från de i åldrarna 18–34 (76%) och från kvinnor (71%).
Samtidigt som det har föreslagits att Macrons stöd för tillägget grundade sig på politiska motiv menar andra att stödet är ett uttryck för franska kvinnors ”panik” orsakad av den amerikanska Högsta domstolens beslut att kullkasta Roe v. Wade i juni 2022.
”Vi importerade en debatt som inte var fransk för att USA var först med att ta bort aborträtten genom att kullkasta Roe v. Wade … Det ledde till en känsla av panik inom den franska feministrörelsen, vilken önskade gravera in detta i grundlagens marmor” säger Pascale Moriniere, president för den Katolska familjerörelsen.
Mathilde Panot, ledare av den vänstervridna partiet La France insoumise och en av de främsta rösterna för den lagändring delade detta uttalande i Politico
”Det är omöjligt att förutspå om rätten till abort kommer ifrågasättas i Frankrike i framtiden” säger hon. ”Det är viktigt att göra slag i sak när vi nu har allmänhetens stöd.”
Frankrike avkriminaliserade abort 1975 och 2022 förlängdes gränsen för abort till 14:e graviditetsveckan.
Påven Fransiskus har länge varit en ljudlig motståndare till abort genom att kalla det för ”mord” och det är att jämställa med att ”anlita en torped”. I PAVs brev från 4 mars citeras påvens uttalande från 25 mars 2020 då han vid sin audiens säger: ”Försvaret av livet är inte en ideologi, det är en verklighet, en mänsklig verklighet som involverar alla kristna, just därför att de är kristna och för att de är människor.”
Samtidigt som Frankrike har haft epitetet ”Kyrkans äldsta dotter” har tron varit på stadig nedgång under de senaste decennierna.
Enligt en undersökning gjord av National Institute of Statistics and Economic Studies of France, bekänner sig endast 29% av fransmän i åldrarna 18–59 som katoliker samtidigt som endast 8% av de troende går i mässan regelbundet.
Matthew Santucci
Översättning till svenska Conny Strömberg mars 2024
Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com
Direktlänk till inlägget klicka här
Video: Katolska kyrkan är alltid och överallt mot abort. Livet är heligt.