Var de tidiga kyrkofäderna verkligen de första katolikerna?

5
min read

Var de tidiga kyrkofäderna verkligen de första katolikerna?

ons, 01/17/2024 - 14:51
Posted in:
0 comments

"Det var kyrkofäderna ... Det övertygade mig om att bli katolik."

Girolamo da Santacroce (1480–1556), "Sankt Hieronymus och Sankt Augustinus" (foto: Public Domain)

 

Den brittiske författaren och teologen C.S. Lewis skrev i sin självbiografiska bok Surprise by Joy: "En ung man som vill förbli en sund ateist kan inte vara nog försiktig med sin läsning." Och han hade rätt!

En baptist hittar sin väg till den katolska tron

Fråga bara den före detta baptisten Steve Ray, vars resa till den katolska kyrkan underlättades av noggranna studier av de tidiga kyrkofäderna. "Överraskning, överraskning!" Steve skrev:

"Vi var inte beredda på det vi upptäckte. Men för det första, varför uppmuntrades vi aldrig att läsa kyrkofäderna? Vi har alltid sagt: 'Fäderna är inte inspirerade. Bibeln är inspirerad och det är allt vi behöver." Men den nya upptäckten var en riktig ögonöppnare. Dessa första kristna levde, predikade, tillbad och dog innan Nya testamentet ens existerade. De var autentiska vittnen till apostlarnas eget liv, traditioner och sedvänjor. De har fortfarande de apostoliska rösterna ringande i öronen.

Steve och hans fru Janet påbörjade ett studium av kyrkofäderna 1993. Trots sin ingrodda fientlighet mot katolicismen erkände de att kyrkofäderna var, med ett ord, "katolska". Steve, Janet och hela deras närmaste familj togs emot i den katolska kyrkan på pingstsöndagen den 22 maj 1994 – och han har aldrig ångrat sig. Den fullständiga versionen av Steves omvändelseberättelse finns i hans bok Crossing the Tiber: Evangelical Protestants Discover the Historic Church (Ignatius Press, 1997). Hans hemsida är CatholicConvert.com.

En pingstpredikant upptäcker katolicismens koppling till antiken

Den framlidne diakonen Alex Jones var en annan kristen som fann de tidiga kyrkofädernas ord som ett övertygande skäl för omvändelse. Alex var en välkänd pingstpredikant som hade tjänat i 25 år i två kyrkor i Detroit-området, Zion Congregational Church of Christ och Maranatha Christian Church, när han och hans fru först började studera kyrkofäderna i mars 1998. Hans mål vid den tiden var att utveckla en gudstjänst för sitt samhälle som speglade de tidigaste kristnas. Men när han studerade kom han att se att den tidiga gudstjänsten i hög grad liknade det han kände till om den katolska mässan, med dess fokus på gammal- och nytestamentliga läsningar, en predikan, konsekration av brödets och vinets beståndsdelar och nattvarden. De gamla kyrkofädernas kyrka, upptäckte han, var "karismatisk/liturgisk, hierarkisk och eukaristiskt centrerad" – kort sagt, katolsk. Alex och hans fru Donna startade en kurs om kyrkofäderna och han skrev:

"... började en två år lång resa in i den katolska kyrkan som kulminerade i att 54 medlemmar i min tidigare församling, inklusive 14 medlemmar av min familj, gick med i den katolska kyrkan."

Alex Jones togs upp i kyrkan och gick så småningom in i diakonal utbildning i ärkestiftet Detroit, och prästvigdes i oktober 2005. Diakon Alex dog av en hjärtattack 2017, men han lämnade efter sig ett arv av omvändelser. Hans historia berättas Wisdom from Above, en DVD som finns tillgänglig via Vision Video.

Evangelisk protestant korsar Tibern efter att ha läst kyrkofäderna

Albert Little är en katolsk konvertit vars blogg The Cordial Catholic följer rådet i 1 Petrus 3:15: Var alltid beredda att svara var och en som kräver besked om ert hopp. Little beskrev sin förvandling från en evangelisk protestant till en hängiven katolik efter att en evangelikal pastor och vän ställde en viktig fråga till honom: "Vilket är viktigast, Bibeln eller traditionen?"

Albert var förbryllad; och i sin strävan att svara på den utmaningen började han läsa om katolicismen. Han hade begått ett ödesdigert misstag, säger han, och skulle senare få veta att han hade börjat "vara rättvis" mot den katolska kyrkan – ett misstag som den berömde konvertiten G.K. Chesterton kallar "det första steget mot omvändelse". Lite förklarat:

"Om 'att vara rättvis' mot kyrkan var det första steget jag tog, så måste läsningen av de tidiga kyrkofäderna för mig ha rankats någonstans bland de sista. Det var efter att ha läst ur dessa, de tidigaste kristna källorna efter Nya testamentet, som jag slutligen blev helt övertygad om den katolska kyrkans bestående sanning. Det var kyrkofäderna och nämligen ett allomfattande citat som övertygade mig om att bli katolik."

Citatet han citerade var från den helige Ignatius, biskop av Antiochia, som levde och skrev från omkring 35 till 107 e.Kr. Ignatius var av allt att döma en lärjunge till aposteln Johannes. Han lärde sig av en som lärde sig direkt av Kristus. Ignatius varnade för schism – för att bryta sig loss från den enda sanna kyrkan som Kristus grundade. Ignatius skrev:

Missta er inte, mina bröder, om någon ansluter sig till en schismatiker kommer han inte att ärva Guds rike. Om någon vandrar på kätteriets väg, så sympatiserar han inte med lidandet. Var därför noga med att iaktta en enda eukaristi. Ty det finns ett kött av vår Herre, Jesus Kristus, och en bägare av hans blod som gör oss till ett och ett altare, liksom det finns en biskop tillsammans med presbyteriet och diakonerna, mina medslavar. På så sätt är allt du gör i linje med Guds vilja.

Den helige Ignatius av Antiochia var i grunden övertygande för Albert Little. "Här var en lärjunge till S:t Johannes", förklarade Little,

"... att tala emot att ge sig ut på egen hand, utanför den auktoritet som Kristus grundade. Han talar också om vikten av att underordna sig biskoparna och deras utsedda auktoritet och hur allt detta anmärkningsvärt nog kretsar kring eukaristins skönhet och Kristi offer en gång för alla.

Albert Little medger att han som evangelikal, även när han studerade historia på universitetet, var helt okunnig om kyrkofäderna. Hans förståelse av den tidiga kyrkan baserades på en mycket snäv läsning av Apostlagärningarna och utvalda godbitar från epistlarna. Han var okunnig om begreppet om kyrkans successiva, auktoritativa struktur som finns i Ignatius skrifter, liksom det klara språket och tron på eukaristin.

När Albert Little till slut läste de tidiga kyrkofädernas skrifter – när han utforskade vad kyrkofäder som Ignatius egentligen skrev om – var han övertygad om att Jesus grundade en kyrka, auktoritativ till sin natur, som kommer att bestå till tidens slut. Han var också övertygad om den katolska läran om den jordiska närvaron, eftersom den finns där, så tidigt som hos Ignatius av Antiokia, och där fortsätter den att vara under de följande två tusen åren.

Han var övertygad; och även om han utforskade alternativ i de anglikanska och ortodoxa kyrkorna, fann han att de tidiga kyrkofädernas läror återspeglades mest rungande, vackert, som i en spegel, i den katolska kyrkan.

En konvertits nya hemsida är en aktuell guide till kyrkofäderna

Brandon Vogt är den yngsta konvertiten på den här listan; Han blev katolik 2008, medan han fortfarande gick på college. Brandon är en begåvad ung apologet: en bästsäljande författare, bloggare och talare, han arbetar som innehållschef för biskop Robert Barrons Word on Fire Catholic Ministries, och han är grundaren av ClaritasU, en onlinegemenskap för katoliker som vill bli tydliga med sin tro. Han grundade webbplatsen Strange Notions, som han beskriver som en "digital areopag" som öppnar en konversation med ateister. Brandon är författare till sju böcker, bland annat Why I Am Catholic (And You Should Be Too) (Ave Maria Press, 2017) och RETURN: How to Draw Your Child Back to the Church (Numinous Books, 2015).

Jag nämner Brandon idag eftersom hans senaste projekt är en hemsida som heter ChurchFathers.org. Brandon beskriver det som en "one-stop-shop för protestanter, katoliker eller vem som helst som undrar vad de tidigaste kristna lärde om olika frågor". Hans mål var inte att skapa en katolsk apologetiksajt, utan att dela med sig av källcitat från kyrkofäderna direkt, utan några kommentarer eller vinklingar, så att kyrkofäderna kunde tala för sig själva och läsarna kunde dra sina egna slutsatser. Webbplatsen försöker inte övertala; Snarare låter den läsaren själv avgöra vilken samtida kyrka som tydligast återspeglar kyrkan på biblisk tid. Sajten listar kniviga frågor för protestanter som Maria och helgonen, moral och etik, sakrament, frälsning, skrift och tradition samt kyrkan och påvedömet. Under varje avsnitt förklaras vad kyrkofäderna och de tidigaste dokumenten lärde om den frågan.

ChurchFathers.org är en lättnavigerad resurs som hjälper läsarna att förstå kyrkans tidlösa traditioner i ljuset av historiska sedvänjor.

Kathy Schiffer

Kathy Schiffer

Kathy Schiffer

 

Kathy Schiffer är en katolsk bloggare. Förutom hennes blogg Seasons of Grace har hennes artiklar publicerats i National Catholic Register, Aleteia, Zenit, Michigan Catholic, Legatus Magazine och andra katolska publikationer. Hon har arbetat för katolska och andra kristna verksamheter sedan 1988, som radioproducent, chef för speciella evenemang och koordinator för medierelationer. Kathy och hennes man, diakon Jerry Schiffer, har tre vuxna barn.

Till svenska, januari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024
Katolsk Horisont
2/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024