Synoden om synodalitet fortfarande följd av oro för oklarheter – även när organisatörerna förbereder sig för genomförandet

7
min read

Synoden om synodalitet fortfarande följd av oro för oklarheter – även när organisatörerna förbereder sig för genomförandet

tis, 03/05/2024 - 12:12
0 comments

Kommentarer av kardinal Mario Grech och biskop Kevin Rhoades vid en Notre Dame-konferens i veckan underströk att medan vissa är fokuserade på "hur" synodalitet, är andra fortfarande oroade över dess "vad".

Kardinal Mario Grech och biskop Kevin Rhoades. (foto: Wikimedia Commons/Courtesy photo/Public Domain/Diocese of South Bend)

 

Under påve Franciskus har begreppet "synodalitet" snabbt blivit ett centralt fokus för den institutionella katolska kyrkan, och tjänar som hela grunden för en fyraårig global "synod om synodalitet" som organisatörerna lovar kommer att omforma hela kyrkan efter dess avslutning i oktober.

Men processen har kantats av oro för att några av de centrala teologiska begreppen fortsätter att användas på sätt som är oklara, oprecisa eller till och med problematiska. Faktum är att synodens möte i oktober 2023 drog slutsatsen att det fanns ett behov av att "klargöra innebörden av synodalitet på olika nivåer", så att begreppet inte låter "för vagt eller generiskt eller framstår som en modefluga".

Denna push-and-pull-dynamik – där vissa fokuserar på att driva synodaliteten framåt medan andra varnar för farorna med att ta teologiska genvägar – dök upp igen den här veckan vid University of Notre Dame, där två högprofilerade synoddeltagare erbjöd olika betoningar vid en konferens om synodalitet och episkopat den 26-28 februari där mer än 60 amerikanska biskopar deltog.

Kardinal Mario Grech, som leder Vatikanens kontor med ansvar för synoden, höll ett inledningsanförande om "Stiftsbiskopens roll i en urskiljande kyrka", med fokus på hur lokala ordinarier deltar i en synodal kyrka och behovet av att biskoparna genomgår en "synodal omvändelse" – intellektuellt, andligt, pastoralt och mänskligt – för att nå dit.

Biskop Kevin Rhoades från stiftet Fort Wayne-South Bend i Indiana, en av fem delegater från den amerikanska katolska biskopskonferensen till synoden om synodalitet, gav ett kort svar som starkt betonade att få teologin om synodalitet och relaterade begrepp rätt – och varnade för vad som kan hända om kyrkan misslyckas med att göra det.

Med andra ord, medan kardinal Grech i stort sett hade gått vidare till "hur" man skulle genomföra synodalitet, uppmärksammade biskop Rhoades vad han uppfattade som kvardröjande tvetydigheter om dess "vad".

"Hur" kontra "Vad"

De olika betoningarna var tydliga i hur kardinal Grech och biskop Rhoades talade om två saker som är nära besläktade med synodalitet: den Helige Ande och sensus fidei.

Medan kardinal Grech sa att en biskops tjänst måste informeras på lika sätt av var och en av de tre personerna i treenigheten, valde han att fokusera på den "ofta underbetonade" rollen som den Helige Ande och beskrev den lokala biskopen som "en aktiv medlare, främjare, facilitator och tjänare av Andens verk i stiftet". För att göra detta talade kardinal Grech om behovet av att biskoparna uppmuntrar till "bön till den Helige Ande och gemensam urskiljning bland de troende inom alla områden och strukturer i församlings- och stiftslivet".

Men biskop Rhoades underströk att kyrkan "blir ett museum" utan den Helige Ande, men uttryckte oro över faran med en förståelse av Anden som blir bortkopplad från Kristus, vilket han sa skulle underminera den autentiska synodaliteten. Han noterade att även om påve Franciskus predikan i början av synodens möte i oktober 2023 beskrev den Helige Ande som "synodens huvudperson", började den med att påven uppmanade deltagarna att först se på Jesu ansikte.

Biskop Rhoades, som tidigare sagt till The Register att synoden bara kan bli fruktbar om den undviker att bli självrefererande, betonade i sitt tal i Notre Dame att utan fokus på Jesus "är det svårt för oss att verkligen urskilja den Helige Andes verkan, som i själva verket är Kristi Ande".

"Utan att fästa blicken på Jesus och öppna våra öron för hans läror kan vi bli bedragna av Antikrists ande", säger biskop Rhoades, USCCB:s tidigare lärochef, som för närvarande leder dess kommitté för religionsfrihet.

De olika betoningarna spelade också in när det gäller hur kardinal Grech och biskop Rhoades diskuterade ett annat viktigt – och mycket omtvistat – begrepp relaterat till synodalitet: sensus fidei.

Termen, enligt Vatikanens internationella teologiska kommission, syftar på de troendes "instinkt för evangeliets sanning, vilket gör det möjligt för dem att erkänna och stödja autentisk kristen doktrin och praxis, och att förkasta det som är falskt."

I sitt tal sa den maltesiske kardinalen att sensus fidei och lekmännens deltagande i det profetiska ämbetet visar på en "nödvändig cirkularitet i förhållandet mellan hierarkins trosuppfattningar och de övriga troendes", med påven och biskoparna "som auktoritativa övervakare av denna cirkulära kyrkliga process".

Som ett resultat av detta måste den synodala biskopen "söka upp perspektiven hos den av Anden uppväckta sensus fidei hos alla döpta", som "den Helige Ande skänker till alla, men var och en med olika perspektiv på evangeliets sanning".

Kardinal Grech citerade påve Franciskus och sade: "Låt oss lita på vårt folk, på deras minne och på deras luktsinne; låt oss lita på att den Helige Ande verkar i och med vårt folk och att denna Ande inte bara är den kyrkliga hierarkins 'egendom'."

Kardinal Grech noterade också att stiftsbiskoparna bör "nå ut till alla" som ett sätt att mäta sensus fidei i sina synodala ansträngningar.

Biskop Rhoades höll med om att biskoparna i synoderna skulle "lyssna till Guds folks levande röst och erkänna dess instinkt för evangeliet", men betonade behovet av att biskoparna också "noggrant urskiljer de autentiska manifestationerna av sensus fidei och skiljer dem från populära åsikter, särintressen, politiska ideologier och tidsandan" – frågor som saknades i kardinal Grechs presentation.

"Detta är särskilt viktigt i vår kultur idag, där det finns så mycket polarisering i vårt land och ibland även med kyrkan", sa biskop Rhoades, som tillade att många döpta i väst nuförtiden formas av "strömningar av relativism och sekularism".

Biskopen i Indiana sa att medan traditionalismen "ofta misslyckas med att erkänna att kyrkans tradition är en levande tradition", "identifierar progressivismen ofta felaktigt vissa tidstecken som står i motsats till Skriften och traditionen som den Helige Andes rörelser".

Han tillade också att det är viktigt att komma ihåg att vissa dispositioner som identifierats av kyrkan, såsom "aktivt deltagande i kyrkans liv" och "uppmärksamhet på läroämbetet", är nödvändiga för att troende autentiskt ska kunna delta i sensus fidelium.

Ett återkommande mönster

Måndagens tal och svar var inte första gången som oro för teologisk klarhet snabbt dök upp i kölvattnet av ett dokument eller tal från synoden om synodalitet.

Till exempel, under synodförsamlingen 2023, ska vissa biskopar ha motsatt sig utkastets beskrivning av sensus fidei, som de sa inte tillräckligt beskrev dess förhållande till kyrkans lära och möjligen skulle kunna reducera godkännande eller förkastande av en doktrin till en fråga om offentlig omröstning.

På samma sätt har oron för synodens pneumatologi, eller Andens teologi, också florerat. Fader Robert Imbelli, professor emeritus i teologi vid Boston College, har sagt att vissa synoddokument lider av en "kristologisk brist". Och ärkebiskop Anthony Fisher av Sydney, en synoddeltagare, sa att ett förslag som strider mot evangeliet inte kan komma från den Helige Ande, som han sa ofta åberopas i samband med synoden.

"Vi måste vara försiktiga med att skylla allt – alla våra åsikter, våra intressen, lobbygrupper och fraktioner – och lägga allt detta på den Helige Ande", sa den australiske ärkebiskopen till CNA i oktober.

Faktum är att värden för Notre Dame-konferensen, John Cavadini från McGrath Institute for Church Life, också har uttryckt oro över den vision av kyrkan som uttrycks i synoddokumentet från oktober 2023, som han sa "verkar vackla på en protestantisk förståelse av ämbetet".

Tvetydigheterna och oron kring exakt vad synodalitet är och hur det är tänkt att fungera är inte särskilt förvånande, med tanke på den ljushastighet med vilken konceptet har kastats in i det kyrkliga rampljuset de senaste åren.

Den katolske kommentatorn Stephen White har beskrivit synodalitet som "en neologism på jakt efter en teologi". Kardinal Joseph Tobin från Newark, New Jersey, sade vid USCCB:s möte i november 2022 att synodens synodalitetsprocess var som att bygga ett flygplan mitt i luften. Och den australiska teologen och synodmötesdeltagaren Renee Köhler Ryan har tidigare berättat för The Register att 2023 års sammankomst, den första synoden som någonsin haft ett brett deltagande av lekmän och kvinnor, var som ett "välj-ditt-eget-äventyr".

Att dämpa oron?

För att vara tydlig, kardinal Grech tycktes ta upp åtminstone en del av den kritik som har riktats mot synodens teologiska klarhet i sitt tal. Till exempel ansträngde han sig för att säga att sensus fidei inte etablerar ett slags alternativt läroämbete, och tillade att det som en grupp gör anspråk på inte kan vara autentiskt om det förkastas av kyrkans pastorer. Han sa också att en synodal biskop kommer att "försöka skydda alla tre trinitariska dimensionerna av kyrkans natur", inte bara de pneumatologiska.

Men det faktum att biskop Rhoades fokuserade sitt svar på att insistera på teologisk precision i användningen av synodrelaterade termer är signifikant.

Det tyder på att halvvägs mellan förra årets synodförsamling och den kommande i oktober i år, har oron bland vissa kyrkoledare över potentiellt laddade synodala tvetydigheter inte dämpats.

Naturligtvis var den inledande första halvan av kardinal Grechs kommentarer och biskop Rhoades svar inte det sista ordet om synodalitet vid den tre dagar långa konferensen. Biskopsdeltagare – bland dem två amerikanska kardinaler, sju ärkebiskopar, samt kardinal Christophe Pierre, USA:s apostoliska nuntie – fick också lyssna till en rad teologer, däribland Christopher Ruddy från Catholic University of America, Nicholas Healy från Johannes Paulus II-institutet och Anna Rowlands, en engelsk teolog som också fungerar som expert för synoden om synodalitet.

Kanske kardinal Grech, de amerikanska biskoparna och andra deltagare på ett adekvat sätt tog upp den pågående oron över synodens brist på teologisk precision under förhandlingarna bakom stängda dörrar i Notre Dame.

Men om så inte är fallet – eller om synodens officiella dokument och uttalanden från dess ledare fortsätter att präglas av vad vissa uppfattar som problematiska tvetydigheter – kan man förvänta sig att kyrkoledare som biskop Rhoades kommer att fortsätta att framföra kritik och be om klarhet och om att oron över synodens potentiella inverkan ska fortsätta.

Jonathan Liedl

 

Jonathan Liedl

 

Jonathan Liedl  är chefredaktör för The Register. Hans bakgrund inkluderar statligt katolskt konferensarbete,tre års seminarieutbildning och handledning vid ett kristet studiecenter vid universitetet. Liedl har en kandidatexamen i statsvetenskap och arabiska studier (University of Notre Dame), en masterexamen i katolska studier (University of St. Thomas) och håller för närvarande på att slutföra en masterexamen i teologi vid Saint Paul Seminary. Han bor i Minnesotas Twin Cities. Följ honom på Twitter på @JLLiedl.

Till svenska, februari 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
6/09/2024
Katolsk Horisont
5/09/2024
Katolsk Horisont
21/08/2024
Katolsk Horisont
20/08/2024
Katolsk Horisont
19/08/2024