S:ta Teresia Benedicta av Korset (Edith Stein) jungfru och martyr, Europas skyddspatron

1
min read

S:ta Teresia Benedicta av Korset (Edith Stein) jungfru och martyr, Europas skyddspatron

fre, 08/09/2019 - 13:12
0 comments

Edith Stein föddes i Breslau den 12 oktober 1891 i judisk familj. Hon förlorade sitt religiösa medvetande och stöd i ungdomen och närmade sig en tid ateismen.

Hennes lysande universitetsstudier gjorde henne till filosof i sin egen rätt efter ha varit assistent  åt Edmund Husserl (1859-1939), grundare av fenomenologin som varit en viktig källa för personalismen och för S:t Johannes Paulus II.

Under en vistelse hos en väninna kom hon oavsiktligt under en hel natt att läsa S:ta Teresa av Jesus (Avila) och fick nåden att tro på Kristus och att senare, 1922, motta det kristna dopet.

Hennes tro blev djupare och hon började en självständig bana som pedagog och lärare för unga flickor i gymnasieåldern. Genom sina föredrag och skrifter bidrog hon starkt till en modern katolsk feminism som var banbrytande i Tyskland under denna tid då samtidigt nazismen och antisemitismen kom att leda det tyska folket mot ett förgörande krig under Adolf Hitler.

42 år gammal inträdde Edith Stein i det teresianska karmelitklostret i Köln där hon fick sitt religiösa namn Teresia Benedicta av Korset. Under denna tid studerade hon Johannes av Korset och skrev sitt stora verk Korsets vetenskap (Kreuzeswissenschaft).

Den 2 augusti 1942 häktas hon under den pågående korbönen tillsammans med sin syster Rosa i ett karmelitkloster i Nederländerna dit båda tagit sin tillflykt undan den nazistiska förföljelsen. Båda insåg att de inte skulle komma att överleva och bestämde sig för att offra sina liv för det judiska folket som de genom föräldrarna tillhörde.

Edith fördes till det tyska koncentrationslägret Auschwitz där hon gasades till döds och kremerades den 9 augusti. Vad som exakt hände med hennes syster Rosa i koncentrationslägret är inte känt.

Hennes samlade och nu översatta och utgivna skrifter vittnar om en kvinna av exceptionell intelligens och andlighet. Hon saligförklarades av Johannes Paulus II i Köln den 1 maj 1987 och kanoniserades i Rom den 11 oktober 1998. Den 1 oktober 1999 förklarades hon tillsammans med S:ta Katarina av Siena och S:ta Birgitta av Vadstena vara skyddspatron för Europa.

                                                                                          diakon Göran Fäldt

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024