Populär katolsk influencer: "Vi måste använda våra sociala medieplattformar"

3
min read

Populär katolsk influencer: "Vi måste använda våra sociala medieplattformar"

tors, 04/18/2024 - 14:17
Posted in:
0 comments

Vilken roll sociala medier kan spela i evangelisationen.

Sachin Jose når mer än 148 000 personer med den katolska tron med sitt digitala apostolat på X (tidigare Twitter). Han arbetar som journalist och konsult inom sociala medier. Sachin har rapporterat om kyrkans ämnen i över fem år. (foto: Courtesy photo / Sachin Jose)

 

Sachin Jose når mer än 148 000 personer med den katolska tron genom sitt digitala apostolat på X (tidigare Twitter). Han arbetar som journalist och konsult inom sociala medier och har rapporterat om kyrkans ämnen i över fem år. CNA Deutsch, CNA:s tyskspråkiga nyhetspartner, talade nyligen med honom om tro och media.

I en intervju sa du att det viktigaste i ditt liv var din katolska tro. Varför är det så?

Den katolska kyrkan fick i uppdrag av Jesus att undervisa om tron – en uppgift som den har fullgjort i två årtusenden. Det var genom kyrkan som jag lärde känna Jesus, och den fortsätter att vägleda mig på min jordiska väg. Det var därför jag förklarade att den katolska tron är det viktigaste i mitt liv.

Jag beundrar också djupt de bidrag som kyrkan har gett till världen inom olika områden, bland annat utbildning och hälsovård. De bästa utbildningsinstitutionerna i Europa under medeltiden grundades av den katolska kyrkan. Det moderna hälso- och sjukvårdssystemet världen över har mycket att tacka kyrkan för, även i USA. Mayo Clinic i Minnesota, som anses vara ett av de bästa sjukhusen i USA, grundades till exempel ursprungligen med ekonomiska bidrag från katolska nunnor.

Du nämnde att du anser att tron inte bör döljas offentligt. Varför ser du det så?

Tro är inte något som bör döljas. När vi lär känna Jesus känner vi ett behov av att dela hans kärlek med andra. Vi är kallade att leva denna tro öppet i offentligheten.

Du har också sagt att boken Pardon, Jag är kristen av C.S. Lewis var en viktig vändpunkt för dig. Vad menar du med det?

Som du kanske vet var C.S. Lewis, författaren till välkända böcker som "Berättelsen om Narnia", ateist före sin omvändelse. I "Mere Christianity" formulerar han kristendomen på ett filosofiskt och teologiskt plan med anmärkningsvärd klarhet. Som någon som söker sanningen fann jag hans bok fascinerande när jag först läste den, och den ledde mig gradvis till insikten att kristendomen är den mest rationella tron.

Många västerländska nationer befinner sig i ett tillstånd av "självförstörelse", hävdar vissa. Vad är dina tankar?

De tysktalande människor som läser detta kan se sin nations självförstörelse om de ser sig omkring. Detta gäller även andra västländer. Jag skulle vilja citera en av mina favoritpastorer, kardinal Robert Sarah, som en gång sade: "Västvärlden har förnekat sina kristna rötter. Ett träd utan rötter dör."

Den västerländska civilisationen började förneka sina kristna rötter för flera decennier sedan, vilket har lett till acceptans av alla typer av omoral och förvirring, inklusive förvirringen inom genusteorin. Dessutom verkar det vakuum som uppstår fyllas av individer och grupper som hyser hat mot västvärlden och dess kristna ursprung.

Vad kan vi göra för att rädda västländerna?

Det enda svaret är en återgång till den kristna tron, vilket bör ske omedelbart, annars kommer det inte att finnas någon återvändo. Till och med den välkände ateisten Richard Dawkins beklagade nyligen den kristna kulturens förfall. Åtminstone borde dessa händelser öppna våra ögon. Men jag hoppas verkligen att folk börjar inse vilka misstag de har gjort.

Invandrade kristna gör sitt bästa för att återevangelisera västerländska nationer. Under Stilla veckan var deras kyrkor överfulla. Jag tror att detta har inspirerat de människor som har bott där i århundraden att återknyta kontakten med sin kristna tro och sitt kristna arv. Det är värt att notera att många kyrkor i väst rapporterade hög närvaro på årets påskvaka.

På sociala medier har du tiotusentals följare på X och Instagram. Hur är det möjligt att effektivt förkunna och evangelisera den katolska tron i den digitala tidsåldern?

När jag började vara aktiv på sociala medier hade jag ingen aning om att jag skulle nå så många människor. Det händer mycket bra saker runt omkring oss. Under påskvakan blev tusentals människor katoliker, även i USA, där vi hade det största antalet konvertiter.

Vi måste använda våra sociala medieplattformar för att sprida dessa fantastiska nyheter som händer runt omkring oss. Dessutom finns det många människor där ute som verkligen lever den katolska tron även under svåra omständigheter. Om vi delade deras berättelser skulle tusentals bli inspirerade. Sociala medier är så kraftfulla just nu att Gud kommer att göra mirakel genom oss om vi använder dem effektivt.

Alexander Folz

Till svenska, april 2024, Eva-Lotta Svensson

Inlägget kommer från sidan www.ncregister.com

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
1/05/2024
Katolsk Horisont
25/04/2024
Katolsk Horisont
22/04/2024
Katolsk Horisont
20/04/2024