Påven i Sankta Marta ”Vi kan inte betala för Guds nåd, bara öppna våra hjärtan”

3
min read

Påven i Sankta Marta ”Vi kan inte betala för Guds nåd, bara öppna våra hjärtan”

tors, 06/13/2019 - 16:37
0 comments

I sin predikan på tisdagen under morgonmässan i Sankta Martas kapell talade påven om hur vi ska ”ge som gåva vad vi har fått som gåva.” Han varnade för att köpslå med Guds nåd, och tro att vi kan betala för den med fasta, bot och böner. ”Det enda vi måste göra är att öppna våra hjärtan!”

                   Påven firar mässan i Sankta Martas kapell   (Vatican Media)

 

Ge gratis det som du har tagit emot gratis av Gud. Påvens predikan koncentrerade sig på hur Gud agerar gratis, och hur det driver oss att göra likaså mot andra, både vad gäller vårt vittnesbörd och vår tjänst. För nåden kan man inte köpa, menar påven och uppmanar till att tjäna Guds folk och inte låta sig betjänas.

Kallelsen är att tjäna inte betjänas

Påvens reflektion utgick från dagens evangelium ur Matteus 10:e kapitel (Matt 10, 7-13), som berör apostlarnas uppdrag, och varje kristens uppdrag:

"En kristen får inte stå still. Det kristna livet är alltid på väg”, sa påven och hänvisade till Jesu ord: ”förkunna på er väg att himmelriket är nära. Bota sjuka, väck upp döda, gör spetälska rena och driv ut demoner; ge som gåva vad ni har fått som gåva.”

-”Det handlar om ett liv i tjänst”, underströk påven.

Det kristna livet är att tjäna. Det är väldigt sorgligt att se kristna som, i början av sin omvändelse är medvetna om att, att vara kristna innebär att tjäna Guds folk, och som sedan slutar med att låta sig betjänas och att man kan använda Guds folk. Detta skadar Guds folk allvarlig. Kallelsen är att "tjäna", inte att "betjänas".

Förstora hjärtat

Det kristna livet är att agera gratis. Herren går i dagens liturgi till kärnan i frälsningen: ”ge som gåva vad ni har fått som gåva”.

”Frälsningen kan inte köpas, den ges till oss som gåva”, påpekade påven. ”Guds frälsning är en gåva, han vill inte att vi ska betala. Och det Gud gör mot oss måste vi göra mot andra. Just denna fria gåva är det vackraste av allt.”

Att veta att Herren är full av gåvor som han vill ge oss. Han ber oss endast om en sak: att vi ska öppna vårt hjärta. När vi säger "Fader Vår" och ber, öppnar vi våra hjärtan så att gåvan kan komma in. Det finns inget annat förhållande till Gud. Ibland när vi behöver någonting lovar vi att fasta, göra bot och be en novena, men var försiktiga! Man gör inte dessa saker för att betala för nåden, för att köpa den. Man gör det för att förstora sitt hjärta så att nåden kan komma. Nåd är gratis.

”Alla Guds gåvor är gratis”, sa påven och varnade för problemet att låta hjärtat krympa och stänga sig, så att det inte kan ta emot Guds fria kärlek. ”Vi får inte köpslå med Gud, med Gud förhandlar man inte.”

Ge gratis

Därav inbjudan att ge gratis. ”Och detta”, påpekar påven, ”gäller särskilt  oss kyrkans herdar, vi får inte sälja nåden. Det är smärtsamt att se präster som köpslår med Guds nåd. Herrens nåd är gratis och man måste förmedla den gratis.”

”I vårt andliga liv riskerar vi alltid att glida över på betalning, som om vi vill ge en muta till Herren: "Herre, om du gör det här för mig, ska jag ge det här till dig. Men om vi gör ett löfte till Herren, är det för att det ska vidga vårt hjärta för att ta emot det som Herren vill ge oss gratis.”

Detta förhållande till Gud hjälper oss sedan att vittna och tjäna andra med samma inställning. Den kristna tjänsten är gratis, under vandringens gång. Man förkunnar och tjänar längst vägen. Må vårt liv på väg till helighet vara att vidga vårt hjärta, så att Guds fria gåva som Han vill ge, kan nå vårt hjärta.

                                                                             Charlotta Smeds - Vatikanstaten

 

Inlägget kommer från sidan www.vaticannews.va/se

Direktlänk till inlägget klicka här

Gråbröderna

De senaste artiklarna

Katolsk Horisont
14/05/2024